Italiaanse Kip Marsala (Pollo al Marsala)

Deel met vrienden en familie

Kip Marsala, ook wel Pollo al Marsala genoemd, is een klassiek Italiaans recept dat perfect is voor liefhebbers van gerechten met kip en wijn. De combinatie van sappige kipfilet, goudbruin gebakken in een rijke Marsala-wijnsaus, maakt dit gerecht onweerstaanbaar. Het is een makkelijk hoofdgerecht dat niet alleen eenvoudig te bereiden is, maar ook een feestelijke uitstraling heeft. Ideaal voor een speciale gelegenheid of een doordeweekse maaltijd die nét dat beetje extra verdient.

Kip Marsala – Een heerlijk Italiaans hoofdgerecht met kip

Wat is Marsala?

Marsala is een Italiaanse versterkte wijn afkomstig uit de regio rond de stad Marsala op Sicilië. Deze veelzijdige wijn wordt zowel als aperitief gedronken als in desserts gebruikt, zoals in de bekende tiramisu. In dit gerecht zorgt de wijn voor een unieke smaak die hartig en lichtzoet combineert. Geen Marsala in huis? Geen zorgen! Je kunt het vervangen door droge Madeira, donkere sherry, of witte wijn met een scheutje brandy.

Hoe serveer je Kip Marsala?

Dit gerecht is ontzettend veelzijdig en combineert goed met verschillende bijgerechten. Denk aan:

  • Pasta: Kies voor spaghetti, tagliatelle of pappardelle om de saus goed op te nemen.
  • Polenta: Een romige polenta past perfect bij de rijke smaken van de saus.
  • Aardappelpuree: Een klassieker die nooit teleurstelt. Maak het extra romig om de smaken in balans te brengen.

De smaken van Kip Marsala maken het een ideaal gerecht voor liefhebbers van Italiaanse recepten en gerechten met kipfilet. Het is bovendien makkelijk te bereiden, waardoor je zonder stress een culinair hoogtepunt op tafel zet.

Masala is geen Marsala

Een veelgemaakte fout is het verwarren van Marsala met masala, een Indiase kruidenmix die veel wordt gebruikt in curry’s. Hoewel beide geweldig zijn, zorgen ze voor totaal verschillende gerechten. Als je een Kip Marsala verwacht, en masala gebruikt, krijg je een heerlijk gerecht, maar niet wat je in gedachten had!

Vervangingen voor Marsala

Hoewel Marsala de ster van dit gerecht is, zijn er enkele alternatieven als je het niet kunt vinden:

  • Droge Madeira-wijn
  • Donkere sherry
  • Droge witte wijn met een scheutje brandy

Marsala is echter steeds makkelijker te vinden, vaak zelfs in kleinere flesjes speciaal voor de keuken. Probeer het eens, en ontdek waarom deze wijn zo geliefd is in de Italiaanse keuken.

Waarom Kip Marsala maken?

Kip Marsala is een gerecht dat indruk maakt, maar geen ingewikkelde technieken vereist. Het is geschikt als makkelijk hoofdgerecht en ideaal voor liefhebbers van kip met wijn. Bovendien kun je het aanpassen aan wat je in huis hebt, zonder dat het aan smaak verliest.

Maak van je volgende diner een Italiaanse avond en verras je gasten (of jezelf!) met dit heerlijke gerecht. Zorg dat je het recept bewaart, zodat je altijd weet hoe je dit culinaire hoogstandje maakt.

Italiaanse Kip Marsala (Pollo al Marsala)

Kip Marsala oftewel Pollo al Marsala is een heerlijk Italiaans gerecht met goudbruin gebakken kip en een rijke Marsala saus. Heerlijk hartig met een vleugje zoet. Goed te combineren met pasta, polenta of natuurlijk een goede aardappelpuree.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 2 eetlepels bloem
  • 250 gr kastagne champignons
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gr roomboter
  • 150 ml Marsala
  • 250 ml kippenboullion
  • 1 eetlepel Italiaanse witte wijnazijn
  • zout
  • peper
  • verse peterselie

Instructies

  • Leg de kipfilets tussen wat plasticfolie en sla de kipfilets platter met een vleeshamer of een deegroller. Besprenkel beide kanten met wat zout en haal ze door de bloem. Klop het overtollige bloem eraf.
    2 kipfilets, zout, 2 eetlepels bloem
  • Snipper de sjalot, snijd of pers de knoflook fijn en snijd de champignons in plakjes. Uiteraard heb je deze schoongeveegd, mochten ze onder de aarde zitten.
    250 gr kastagne champignons, 1 sjalot, 2 teentjes knoflook
  • Smelt de boter in de pan en bak hierin de kipfilets goudbruin en net aan gaar. Haal ze uit de pan en leg ze even apart. Dek ze even af met wat aluminiumfolie om ze warm te houden.
    25 gr roomboter
  • Voeg de sjalot toe en fruit deze een paar minuten aan. Voeg de champignons en knoflook toe en bak dit zo’n twee minuten.
  • Blus het geheel af met de Marsala en de witte wijnazijn en laat dit twee minuten zijn ding doen, zodat het grootste gedeelte van de alcohol verdampt.
    150 ml Marsala, 1 eetlepel Italiaanse witte wijnazijn
  • Voeg bouillon samen met zwarte peper toe en roer goed door, laat dit twee minuten inkoken en voeg de gebakken kipfilets toe. Bak deze nog twee minuten mee. Draai ze na een minuut om.
    250 ml kippenboullion, peper
  • Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Snipper peterselie en strooi deze bij het serveren over de kip marsala heen!
    verse peterselie
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans, Mediterraans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kerst vlees

Pin dit recept voor Kip Marsala!

Wil je dit gerecht niet kwijt raken? Bewaar het op Pinterest en deel het met anderen. Zo heb je altijd een heerlijk Italiaans recept met kipfilet binnen handbereik!

Kip Marsala Italiaans

Wat denk je, ga je het proberen? Deel je ervaring en tips in de reacties!

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska, ga het vanavond proberen ik ben benieuwd hoe het smaakt kan ik er ook zongedroogde tomaatjes in doen? Groetjes jeanet

    1. Als extra toevoeging? Ja ik denk dat dat goed combineert

  2. Hoi Mariska, ik klikte door naar dit recept vanuit de lijst met glutenvrije recepten. Echter dit recept bevat bloem waardoor het op deze manier niet glutenvrij is. Wellicht kun je een alternatief noemen hiervoor.

    1. Mariska Author says:

      Hi Irene, je kan glutenvrije bloem gebruiken, het weg laten of een heel dun laagje maizena gebruiken.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close