Italiaanse risottoballetjes (basisrecept arancini)

Deel met vrienden en familie

Italiaanse risottoballetjes zijn misschien wel de lekkerste Italiaanse snacks die wij kennen. Smeuïge risotto, omhuld met een knapperig jasje, in borrel formaat. Wat wil je nog meer? Wij helpen je met het basisrecept voor arancini, waarmee je zelf naar hartenlust kunt variëren.

Al in de middeleeuwen werden er risottoballetjes gemaakt in Italië. Het woord ‘arancini’ betekent kleine sinaasappel! Eigenlijk best logisch als je naar de vorm en kleur kijkt van dit Italiaanse hapje. 

Italiaanse risotto balletjes met rode saus

Italiaanse risottoballetjes

Italiaanse risottoballetjes maak je met risotto die je overhebt van de avond ervoor. Nou weet ik niet hoe het bij jullie zit, maar hier gaat risotto bijna altijd helemaal op. Extra maken heeft geen zin, want dan wordt er gewoon meer gegeten. Je kunt risottoballetjes ook maken met risotto die je er speciaal voor maakt; niemand die het door heeft ;).

We geven je een vrij basis recept voor de risottovulling van de arancini, maak maak het gerust van je favoriete risottorecept. Zelf ben ik bijvoorbeeld gek op een versie met gegrilde paprika, of met pompoen. Zorg er wel voor dat eventuele grote stukken zoals paddenstoelen of garnalen klein gesneden worden.

arancini borrelhapje
Arancini bij de borrel

Basisrecept Arancini

Je kunt de arancini ook vullen met een saus, zoals alla norma, bolognese of al burro. Maar ook met een stukje kaas of gewoon ongevuld is heerlijk. Zeker als je al een rijke risotto gebruikt.  Wanneer je gaat voor kaas, zorg er dan wel voor dat je een droge kaas gebruikt en bijvoorbeeld geen natte verse mozzarella. 

De risotto voor de arancini hoeft geen kaas te bevatten om hun vorm te houden. De risottoballetjes van de foto heb ik bijvoorbeeld gemaakt met left-overs van een Frutti di Mare risotto, waar ik geen kaas in gebruik. Zoals je kunt zien zijn ze prima rond en zijn ze niet uit elkaar gevallen tijdens het frituren. Arancini hoeven trouwens niet altijd balletjes te zijn. Je kunt ze ook kegel- of eivormig maken!

Italiaanse risottoballetjes (basisrecept arancini)

Italiaanse risottoballetjes zijn misschien wel de lekkerste Italiaanse snacks die wij kennen. Smeuïge risotto, omhuld met een knapperig jasje, in borrel formaat. Wat wil je nog meer? Wij helpen je met het basisrecept voor arancini, waarmee je zelf naar hartenlust kunt variëren.
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 25 min

Ingrediënten

  • 1 wortel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheut droge witte wijn
  • 300 gr risottorijst
  • 400-600 ml bouillon
  • 1 klont roomboter

Arancini maken

  • 1 portie risotto
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 handjes paneermeel
  • 1 ei losgeklopt
  • 500 ml neutrale olie om in te frituren

Instructies

Risotto (optioneel, je kunt ook left-overs gebruiken)

  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Snijd de wortel in mini blokjes.
  • Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de wortel en knoflook.
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
  • Herhaal dat tot je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten of iets langer. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Haal de risotto van de warmtebron en roer de boter er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper.
  • Laat helemaal afkoelen.

Arancini maken

  • Schep met een ijstang bolletjes van de risotto tot de rijst op is. Duw er eventueel een stukje kaas in en rol tot een bol.
    1 portie risotto
  • Haal elk risottoballetje door de bloem, dan door het ei en volgens door de paneermeel.
    3 eetlepels bloem, 2 handjes paneermeel, 1 ei
  • Verwarm de olie tot ongeveer 175-180 graden en bak hierin de arancini, tot ze goudbruin zijn.
    500 ml neutrale olie

Notities

Het risottorecept is een voorbeeld van een neutrale risotto, gebruik gerust je eigen favoriete risottorecept als vulling van de arancini!
Auteur: Mariska
Gang: amuse, hapje, Snack
Keuken: Italiaans
Trefwoord: risotto

Pin deze Italiaanse risottoballetjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Italiaanse risottoballetjes met vulling

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close