Japanse Yakitori spiesjes met lekkere sticky saus

Japanse Yakitori met saus
Breng een beetje Japan in huis met dit onwijs simpele recept voor Yakitori spiesjes. De Japanse keuken heeft een hoop meer te bieden dan alleen sushi.


Bij deze Japanse Yakitori spiesjes wordt het vlees niet van tevoren gemarineerd, maar juist achteraf smaak gegeven met een saus. Heel anders dan je bijvoorbeeld gewend bent uit de Indonesische of Thaise keuken, waar het vlees juist gemarineerd wordt.

De saus wordt meestal gemaakt met mirin en sake. Voor jullie heb ik een variatie gemaakt met ingrediënten die net zo lekker zijn, maar makkelijker verkrijgbaar.

Yakitori of Yakatori?

Wanneer ik mijn recepten uitwerk ga ik regelmatig op zoek naar de juiste spelling van woorden en namen, zo ook bij dit recept. Zelf heb ik altijd gedacht dat het Yakatori was en niet Yakitori. Ik besloot het verder uit te zoeken en wat blijkt, het moet toch echt Yakitori zijn, wat ‘gegrilde kip’ betekent.

Perfecte yakitori spiesjes

Bereiding Yakitori spiesjes

300 gr kip (mijn voorkeur hebben dijen, deze blijven lekker sappig. Het liefst met vel, zodat je dat lekker knapperig kunt bakken!)
zout

Voor de saus:
2.5 eetlepels sojasaus (kijk ook eens deze aflevering van de keuringsdienst van waarde!)
4 eetlepels donkerbruine basterd suiker
2 eetlepels rijstazijn

overig: 5-8 spiesjes

Bereiding

  1. Snijd de kip in kleine blokjes en bestrooi met een flinke snuf zout, niet te zuinig zijn! Meng goed door en rijg de spiesjes.
  2. Gril de kipspiesjes tot ze aan alle kanten goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten. Draai regelmatig om. Dit kan gewoon in een pan, maar ook heel goed in de oven, op de grill of op de BBQ.
  3. Ondertussen gaan we aan de slag met de sticky saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een klein steelpannetje en breng rustig aan de kook. Roer door en laat op staan tot je een dikke, stroperige saus hebt gekregen.
  4. Neem een kwast en besmeer elke kipspiesje met een goede hoeveelheid saus (lakken noemen ze dit).

Tip: Wanneer je gebruik maakt van de oven of bbq kun je tijdens het bakken regelmatig de kip insmeren met een laagje saus. Doe je het echter in een pan, dan voeg ik de saus liever pas aan het einde toe. Het wordt anders een enorme zooi in je pan en de saus verbrandt dan ook snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *