Japanse Yakitori spiesjes met lekkere sticky saus

Deel met vrienden en familie

Breng een beetje Japan in huis met dit onwijs simpele recept voor Yakitori spiesjes. De Japanse keuken heeft een hoop meer te bieden dan alleen sushi.

Japanse Yakitori spiesjes

Yakitori spiesjes zijn een heerlijk Japans gerecht dat bestaat uit kleine stukjes gegrilde kip op een stokje. Het is een perfect gerecht voor op de barbecue of gewoon om te bereiden in de oven. Yakitori spiesjes zijn geliefd over de hele wereld vanwege hun smaak en eenvoudige bereiding. In dit recept maken we gebruik van een zelfgemaakte saus die de kip extra smaak geeft.

Perfecte yakitori spiesjes

Marinade of toch niet?

Bij deze Japanse Yakitori spiesjes wordt het vlees niet van tevoren gemarineerd, maar juist achteraf smaak gegeven met een saus. Heel anders dan je bijvoorbeeld gewend bent uit de Indonesische of Thaise keuken, waar het vlees juist gemarineerd wordt.

De saus wordt meestal gemaakt met mirin en sake. Voor jullie heb ik een variatie gemaakt met ingrediënten die net zo lekker zijn, maar makkelijker verkrijgbaar. Gelukkig is er tegenwoordig veel verkrijgbaar in Nederland uit de Aziatische Keuken. De combinatie van de smaakvolle saus en de sappige kip zorgt voor een perfecte smaakbalans. Serveer de spiesjes als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat rijst en groenten of serveer ze als hapje op een feestje. Het is een gerecht dat gegarandeerd in de smaak zal vallen bij iedereen. Maak deze Japanse yakitori spiesjes en waan je jezelf even in Japan!

Yakitori of Yakatori?

Wanneer ik mijn recepten uitwerk ga ik regelmatig op zoek naar de juiste spelling van woorden en namen, zo ook bij dit recept. Zelf heb ik altijd gedacht dat het Yakatori was en niet Yakitori. Ik besloot het verder uit te zoeken en wat blijkt, het moet toch echt Yakitori zijn, wat ‘gegrilde kip’ betekent.

Japanse Yakitori spiesjes

Breng een beetje Japan in huis met dit onwijs simpele recept voor Yakitori spiesjes. De Japanse keuken heeft een hoop meer te bieden dan alleen sushi.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 300 gr kippendijen
  • 1 snuf zout
  • 2.5 eetlepel sojasaus
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels rijstazijn

Instructies

  • Snijd de kip in kleine blokjes en bestrooi met een flinke snuf zout, niet te zuinig zijn! Meng goed door en rijg de spiesjes.
  • Gril de kipspiesjes tot ze aan alle kanten goudbruin zijn, ongeveer 10 minuten. Draai regelmatig om. Dit kan gewoon in een pan, maar ook heel goed in de oven, op de grill of op de BBQ.
  • Ondertussen gaan we aan de slag met de sticky saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een klein steelpannetje en breng rustig aan de kook. Roer door en laat op staan tot je een dikke, stroperige saus hebt gekregen.
  • Neem een kwast en besmeer elke kipspiesje met een goede hoeveelheid saus (lakken noemen ze dit).

Notities

Tip: Wanneer je gebruik maakt van de oven of bbq kun je tijdens het bakken regelmatig de kip insmeren met een laagje saus. Doe je het echter in een pan, dan voeg ik de saus liever pas aan het einde toe. Het wordt anders een enorme zooi in je pan en de saus verbrandt dan ook snel.
 
Auteur: Mariska
calorieën: 291kcal
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, bbq, Japanese
Trefwoord: japans, sojasaus

Nutrition

Calorieën: 291kcal | Carbohydrates: 17g | Protein: 18g | Fat: 17g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 7g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 98mg | Sodium: 1049mg | Potassium: 258mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 16g | Vitamin A: 78IU | Calcium: 25mg | Iron: 1mg

Pin deze Yakitori spiesjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Japanse Yakitori met saus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close