Kabeljauw met spruitjespuree en garnaaltjes is een echt Kerstrecept. Makkelijk te maken, snel klaar, maar ziet er toch super fancy uit. Beetje spruitjespuree op een bordje en stapelen maar!
Hoofd- of voorgerecht met kabeljauw
Dit Kerstrecept met kabeljauw kan prima dienen als zowel voor- als hoofdgerecht. Ga je voor een hoofdgerecht, dan neem je wat meer vis en breid je het eventueel uit met fantastische knapperige aardappellaagjes. Je kunt de spruitjespuree van tevoren maken en dan vlak voor serveren nog even opwarmen.
Eet je trouwens liever geen varkensvlees, dan kun je de ham ook vervangen door rookvlees. Liever helemaal geen vlees? Besprenkel je vis dan naast zout met een klein beetje gerookte paprikapoeder.
Lekker koolhydraatarm
Dit gerecht is naast ontzettend lekker ook nog koolhydraatarm. Dat is mooi meegenomen als je daar rekening mee moet houden of als je in de volgende gang wel een flinke lading koolhydraten verwacht. Uiteraard hoeft niemand koolhydraatarm te eten met Kerst van mij, tenzij je arts of diëtist dit natuurlijk voorschrijft, maar dit recept laat zien dat het wel heel goed kan. Ben je op zoek naar meer koolhydraatarme Kerstrecepten, dan heb ik er nog wel een aantal voor je, zoals:
- Geroosterde bloemkoolsoep met truffelolie en paddenstoelen
- Zelf echte carpaccio maken
- Hele bloemkool uit de oven met kruidige yoghurt marinade
- Asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak
- Vegan chocolademousse

Kabeljauw met spruitjespuree en garnaaltjes
Equipment
- Staafmixer, blender of NutriBullet
Ingrediënten
Spruitjespuree
- 400 gr spruitjes schoongemaakt
- 4 eetlepels kokos kookroom
- 1 snufje zout
Vispakketjes
- 4 stukjes kabeljauw 50-150 gram per stuk, afhankelijk van of het een voor- of hoofdgerecht is.
- 12 plakjes Serranoham vervang eventueel door rookvlees
en de rest
- 100 gr Hollandse garnalen
- 1 bakje zeekraal
Instructies
Spruitjes puree
- Verwijder de lelijke blaadjes van de spruiten en snijd er een kruisje in. Zet een pan op met wat en een snuf zout en voeg de spruiten toe zodra het water kookt. Kook beetgaar.
- Giet af en pureer samen met 2 eetlepels kokos kookroom tot een puree. Voeg eventueel nog 2 eetlepels toe als het te dik is. Proef even en breng indien nodig op smaak met nog wat zout.
Vispakketjes
- Dep de vis droog met een stuk keukenrol en bestrooi met peper en spaarzaam met zout (de ham is ook al gezouten).
- Neem een stuk plasticfolie. Leg drie plakjes ham dakpansgewijs naast elkaar, zorgt dat het overlapt en leg er een stuk vis op. Rol dit strak op met behulp van de folie. Je kunt de pakketjes nu ook even in de koelkast laten rusten, als je vooruit werkt.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de vis gaar. Dit is erg afhankelijk van de dikte, maar 3 minuten per kant is een goed uitgangspunt.
Opmaken
- Verdeel de puree over de borden en leg in het midden daarvan een vispakketje.
- Klein beetje zeekraal bovenop en een handje garnalen. Het geeft niet als de garnalen er naast vallen, dat is juist wel feestelijk! Eet smakelijk!
Notities
Pin deze Kabeljauw met spruitjespuree en garnaaltjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.