Simpel Kerst kalkoenrecept voor super sappig resultaat

Deel met vrienden en familie

Kerst en kalkoen gaan voor mij hand in hand. Met dit recept maak je de allerlekkerste en sappigste Kerst kalkoen die ik zelf ooit gegeten heb en dat zijn er best veel! Op de foto lijkt het misschien niet veel anders dan een kippetje, maar deze meid is bijna 4 kilo schoon aan de haak!

Kerst Kalkoen

Vroeger aten wij thuis, zover ik mij kan herinneren, elke Kerst kalkoen en elk jaar was er wel wat mee. Ik kan mij incidenten herinneren met een veel te grote kalkoen (7 kilo voor 4 volwassenen en 1 kind), kalkoen met droog borstvlees en regelmatig ook met smerige vullingen. Het ergste waren nog wel de wildschotels die mijn pa maakte van het vlees dat over was. Hij vond het zelf ontzettend lekker, maar de rest vond het echt niet te eten (sorry pap!).

Mijn moeder had elk jaar goede hoop dat we iets anders zouden eten met Kerst. ‘Wat zullen we dit jaar met Kerst eten?’… Waarop mijn pa en ik standaard in koor riepen ‘KALKOEN!’, tot teleurstelling van mijn moeder die nu wel eens wat anders wilde. Hetzelfde gold trouwens voor de kerstboom: ‘Zullen we dit jaar een kleine kerstboom nemen?’ ‘NEE GROOOOOT!’.

De laatste jaren houden we wat meer rekening met mijn moeder, wat betreft het eten dan… de boom is nog steeds groot, zowel bij mij thuis als bij mijn ouders. Bij volwassen worden hoort ook dat je zelf de dingen gaat doen die je ouders vroeger met Kerst deden. Het werd dus tijd dat ik zelf ook eens kalkoen ging maken!

Hierbij mijn recept voor een heerlijke Kerstkalkoen, die ontzettend sappig is en geen vieze vulling heeft.

Kalkoen recept

 

Lekkere bijgerechten voor de kerst

Hoewel een kalkoen altijd flink is, eet je die natuurlijk niet alleen. Daar horen natuurlijk bijgerechten bij! We hebben een hele verzameling aan kerst bijgerechten, maar hebben er hier al een aantal voor je voorgeselecteerd.

De kalkoen met 30 tot 60 minuten rusten, in die tijd kan je dus de oven gebruiken voor eventuele bijgerechten!

Sappige Kerst Kalkoen

Kerst en kalkoen gaan voor mij hand in hand. Met dit recept maak je de allerlekkerste en sappigste Kerstkalkoen die ik zelf ooit gegeten heb en dat zijn er best veel! Op de foto lijkt het misschien niet veel anders dan een kippetje, maar deze meid is bijna 4 kilo schoon aan de haak!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 25 minuten
Russtijd 30 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

voor de kalkoen

 • 1 kalkoen 3 a 4 kilo
 • 75 gr zout
 • 1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker
 • 150 gr boter
 • 0.25 citroen rasp
 • 250 ml water

voor de saus / glaze

 • 5 eetlepels rode wijn azijn
 • 3 eetlepels honing
 • 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
 • 5 theelepel Worcestershire sauce
 • 2 takjes rozemarijn vers
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 lange strips sinaasappelschil   (van boven naar beneden, zonder wit)
 • 50 gr boter

Instructies

Voorbereiding deel 1: Dag van tevoren

 • Sla deze stap niet over, het pekelen van de kalkoen zorgt er juist voor dat hij straks sappig blijft.
  Controleer of de kalkoen schoon is, soms zit er nog een zakje met ingewanden in, verwijder deze.
 • Neem een rooster en een braadslee of bakplaat met rand waar eventueel vocht van de kalkoen op kan uitlekken.
 • Check voordat je begint of deze opstelling ook in je koelkast past of dat je deze nog een beetje moet leeg ruimen. Ik kan uit ervaring spreken dat dat handiger werkt, dan wanneer je al met de kalkoen in je handen voor de koelkast staat. Plaats de kalkoen op het rooster bovenop de braadslee.
 • Meng het zout met de suiker en strooi dit royaal over de kalkoen. Druk het met je hand goed aan. Wees echt niet te zuinig en zorg dat je alle hoekjes meepakt. Je hoeft niet al het zout op te maken als je een kleine kalkoen hebt.
 • Als je niet weet hoe zwaar de kalkoen is, weeg deze dan nog even. Dit heeft namelijk effect op de tijd die zij nodig zal hebben in de oven

Voorbereiding deel 2: Einde van de ochtend

 • Haal de kalkoen uit de koelkast en laat deze ongeveer 2 uur op kamertemperatuur komen. Haal meteen een pakje boter uit de koelkast, zodat deze ook op kamertemperatuur kan komen.
 • Terwijl we daar op wachten kun je op Youtube alvast even kijken hoe je straks de kalkoen het beste kunt aansnijden.
 • Meng ongeveer 50 tot 60 gram van de boter met de citroenrasp. Maak heel voorzichtig met je handen het vel los van borstvlees van de kalkoen en smeer hier tussen de boter in. Let op dat je echt de hele borst onderhuids insmeert; je zult het vel flink los moeten maken. Vanaf de buitenkant kun je de boter goed verspreiden, door op het vel te drukken.
 • Smeer met de rest van de boter de buitenkant van de kalkoen in.

De oven in 2 a 3 uur van te voren

 • Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Bedek een braadslee met een paar lagen aluminiumfolie, giet hier het water in en plaats hier het rooster op.
 • Bind de poten van de kalkoen bij elkaar. Vouw de vleugels onder de kalkoen. Zo steken ze niet uit en branden ze niet aan.
 • Plaats de kalkoen voor ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, als dat past. Ik moest hem zelf een tree lager zetten. Draai de kalkoen een halve slag na 15 minuten, zodat deze gelijkmatig gaart.
 • Ondertussen maken de lak of saus, waarmee we de kalkoen gaan lakken. Plaats alle ingrediënten in een steelpan en laat de boel lekkeren borrelen, tot je een mooie dikke saus hebt. Dit zal een paar minuten in beslag nemen.
 • Haal de kalkoen uit de oven en lak hem met de saus. Het meest eenvoudig gaat dit met een kwast, maar met een lepel kan het ook. Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden Celsius.
 • Herhaal dit elke 25 minuten tot de kalkoen gaar is, ongeveer tussen de 65 en 85 minuten in totaal, op 150 graden. Je kunt dit het beste testen met een keukenthermometer. Steek deze in het dikste gedeelte van de borst, maar zorg dat je het bot niet raakt. De temperatuur moet tussen de 68 en 72 graden zijn. Tijdens het rusten stijgt de temperatuur van de kalkoen namelijk nog en gaart deze nog door.
 • Laat de kalkoen minimaal 30 tot 60 minuten rusten, voordat je hem aansnijdt! Je kunt nu de oven gebruiken voor eventuele bijgerechten, wel zo handig.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: American, Amerikaans, Westers
Trefwoord: kalkoen, kerst, kerst hoofdgerecht, kerst recept, oven

Pin dit Simpel Kerst kalkoenrecept voor super sappig resultaat!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Super sappige kerst kalkoen recepet

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Hi Mariska, Ik moest erg lachen om je bericht;-) Zo herkenbaar allemaal…
  Kalkoen zal het wel niet worden bij ons hoor eerder gourmet haha

  1. Hi Wim,
   Leuk om te horen. Ennnn gourmet kan ook ontzettend lekker zijn 😀 !

 2. Jan Tissaen says:

  Een super lekkere en sappige kalkoen gegeten gisteren, echt sappig en vol smaak dank zij de lak. Wel de aangegeven portie lak/saus verdubbeld en in de bodem wortel, selder, ui en water samen met lever en nek van de kalkoen mee gebakken met als resultaat een super lekkere jus.

  1. Dat klinkt echt top Jan :)!

 3. marjan nini says:

  Hallo, bakken in de oven onderwarmte kizen of onder en bovenwarmte? bedankt

  1. Afhankelijk van de oven, maar ik zou altijd voor boven en onder warmte gaan

 4. Yvonne simons says:

  Mijn eerste kalkoen is heel goed gelukt en sappig met het recept op deze blog.
  Groetjes yvonne

  1. Mariska Author says:

   Super om te lezen 😃

 5. Lenie de GraaLenief says:

  Hoi mijn kalkoen ligt nu in de oven. Zeer benieuwd.

  1. Mariska Author says:

   Eet smakelijk 😀

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close