Kerst en kalkoen gaan voor mij hand in hand. Met dit recept maak je de allerlekkerste en sappigste Kerst kalkoen die ik zelf ooit gegeten heb en dat zijn er best veel! Op de foto lijkt het misschien niet veel anders dan een kippetje, maar deze meid is bijna 4 kilo schoon aan de haak!
Kerst Kalkoen
Vroeger aten wij thuis, zover ik mij kan herinneren, elke Kerst kalkoen en elk jaar was er wel wat mee. Ik kan mij incidenten herinneren met een veel te grote kalkoen (7 kilo voor 4 volwassenen en 1 kind), kalkoen met droog borstvlees en regelmatig ook met smerige vullingen. Het ergste waren nog wel de wildschotels die mijn pa maakte van het vlees dat over was. Hij vond het zelf ontzettend lekker, maar de rest vond het echt niet te eten (sorry pap!).
Mijn moeder had elk jaar goede hoop dat we iets anders zouden eten met Kerst. ‘Wat zullen we dit jaar met Kerst eten?’… Waarop mijn pa en ik standaard in koor riepen ‘KALKOEN!’, tot teleurstelling van mijn moeder die nu wel eens wat anders wilde. Hetzelfde gold trouwens voor de kerstboom: ‘Zullen we dit jaar een kleine kerstboom nemen?’ ‘NEE GROOOOOT!’.
De laatste jaren houden we wat meer rekening met mijn moeder, wat betreft het eten dan… de boom is nog steeds groot, zowel bij mij thuis als bij mijn ouders. Bij volwassen worden hoort ook dat je zelf de dingen gaat doen die je ouders vroeger met Kerst deden. Het werd dus tijd dat ik zelf ook eens kalkoen ging maken!
Hierbij mijn recept voor een heerlijke Kerstkalkoen, die ontzettend sappig is en geen vieze vulling heeft.

Lekkere bijgerechten voor de kerst
Hoewel een kalkoen altijd flink is, eet je die natuurlijk niet alleen. Daar horen natuurlijk bijgerechten bij! We hebben een hele verzameling aan kerst bijgerechten, maar hebben er hier al een aantal voor je voorgeselecteerd.
- Kurkuma knoflook aardappeltoefjes
- Geroosterde spruitjes met honing en amandel
- Kerstige rode kool met glühweinkruiden
- Cranberry compote met een vleugje sinaasappel
- Knolselderijpuree, verrassend lekker bijgerecht
De kalkoen met 30 tot 60 minuten rusten, in die tijd kan je dus de oven gebruiken voor eventuele bijgerechten!
Pin dit Simpel Kerst kalkoenrecept voor super sappig resultaat!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Hi Mariska, Ik moest erg lachen om je bericht;-) Zo herkenbaar allemaal…
Kalkoen zal het wel niet worden bij ons hoor eerder gourmet haha
Hi Wim,
Leuk om te horen. Ennnn gourmet kan ook ontzettend lekker zijn 😀 !
Een super lekkere en sappige kalkoen gegeten gisteren, echt sappig en vol smaak dank zij de lak. Wel de aangegeven portie lak/saus verdubbeld en in de bodem wortel, selder, ui en water samen met lever en nek van de kalkoen mee gebakken met als resultaat een super lekkere jus.
Dat klinkt echt top Jan :)!
Hallo, bakken in de oven onderwarmte kizen of onder en bovenwarmte? bedankt
Afhankelijk van de oven, maar ik zou altijd voor boven en onder warmte gaan
Mijn eerste kalkoen is heel goed gelukt en sappig met het recept op deze blog.
Groetjes yvonne
Super om te lezen 😃
Hoi mijn kalkoen ligt nu in de oven. Zeer benieuwd.
Eet smakelijk 😀