Kerst ovenschotel met stoofvlees, pompoen, brie en cranberry’s

Deel met vrienden en familie

Deze Kerst ovenschotel heeft alle feestelijkheden onder een heerlijk dakje van bladerdeeg. We beginnen met een goede laag pompoen-aardappelpuree, gevolgd door heerlijk stoofvlees, brie en een cranberry compote. 

Kerst ovenschotel

Deze Kerst ovenschotel is niet alleen ideaal als Kerstmaaltijd, maar is ook de perfecte manier om restjes op te maken na de feestdagen. In plaats van pompoen zou je ook knolselderij, pastinaak of wortel kunnen gebruiken. Een Kerstklassieker als een spruitje is wat minder geschikt, gezien de structuur. In plaats van cranberry’s kun je ook gaan voor sinaasappel, frambozen of kersencompote/jam. En de brie kun je ook goed vervangen door andere restjes Franse kaas.

Op die manier verspil je minder voedsel én heb je ook nog eens een heerlijke ovenschotel, lijkt mij een win-win situatie. We schreven al eens eerder over wat je met je Kerst restjes kon doen: Wat doe je met Kerst leftovers?

Kerstovenschotel met bladerdeeg

Ovenschotel met stoofvlees

De grote ster van deze Kerst ovenschotel is natuurlijk het stoofvlees in het midden. Je kunt alle soorten stoofvlees gebruiken. Zelf maak ik deze altijd in de Instant Pot. Zoveel sneller, makkelijker en ook nog eens lekkerder; voor mij is er dus geen enkele reden meer om niet de Instant Pot te pakken!

Het is handig om het stoofvlees een dag van tevoren te maken, zodat het een beetje kan afkoelen. Is deze namelijk te warm, dan verwarmt het ook je bladerdeeg tijdens de bereiding en dat maakt het bedekken van de ovenschotel veel meer gedoe dan nodig. 

kerst ovenschotel

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Kerst ovenschotel met stoofvlees, pompoen, brie en cranberry's

Deze Kerst ovenschotel heeft alle feestelijkheden onder een heerlijk dakje van bladerdeeg. We beginnen met een goede laag pompoen-aardappelpuree, gevolgd door heerlijk stoofvlees, brie en een cranberry compote. 
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 45 min

Kookgerei

  • Ovenschaal

Ingrediënten

  • 300 gr aardappel
  • 200 gr flespompoen
  • 1 blokje bouillon
  • 1 klont boter
  • scheut melk optioneel
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden of geperst
  • 4 porties stoofvlees
  • 100 gr brie
  • 4 eetlepels cranberry jam of compote
  • 1 rol bladerdeeg
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Was en schil de aardappels en flespompoen, verwijder eventueel de zaden en snijd in blokjes. Kook in ruim water met een blokje bouillon, tot alles gaar is. Giet af en laat goed uitstomen.
    300 gr aardappel, 200 gr flespompoen, 1 blokje bouillon
  • Stamp de aardappel en pompoen samen met een klont boter, een teentje knoflook en eventueel een scheutje melk tot een puree. Laat afkoelen.
    1 klont boter, 1 teentje knoflook, scheut melk
  • Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover weer het stoofvlees.
    4 porties stoofvlees
  • Snijd je brie in plakken en verdeel dit over het vlees. Gevolgd door hier en daar een kloddertje cranberry jam of compote.
    100 gr brie, 4 eetlepels cranberry jam
  • Rol je bladerdeeg uit en leg bovenop. Snijd overhangt deeg weg.
    1 rol bladerdeeg
  • Prik gaatjes met een vork en versier eventueel met het overgebleven bladerdeeg. Smeer in met een laagje losgeklopt eigeel.
    1 ei
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bak de stoofschotel in 25-30 mooi goudbruin.

Notities

Het fijnste werkt dit gerecht als het stoofvlees afgekoeld is, anders is het een flink gedoe met het bladerdeeg. 
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: bladerdeeg, kerst, kerst hoofdgerecht, ovenschotel, Pompoen

Pin deze Kerst ovenschotel

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kerstovenschotel met stoofvlees
 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close