Kerstrisotto met cranberries, paddenstoelen en geitenkaas

Kerstrisotto met cranberries, paddenstoelen en geitenkaas is een feestje om te eten en om te maken! Tenminste, dat vinden wij als risotto-lovers. Het aardse van de paddenstoelen combineert perfect met het zoetzure van de bossige cranberries. De romige geitenkaas complimenteert deze smaken met zijn zachte ziltigheid.

kerstrisotto met cranberries en geitenkaas

Bij Flying Foodie zijn we ongelooflijk dol op risotto. Hoewel we meestal meer van de snelle recepten zijn, en risotto niet binnen 30 minuten op tafel staat, is het alle moeite waard. Daarnaast is het niet veel werk om dit recept te maken, want zeg nou zelf, het grootste gedeelte van de tijd sta je een beetje dromerig in een pan te roeren.

Deze risotto met cranberries, die trouwens ook zonder dat het Kerst is heerlijk smaakt, is niet het eerste risottorecept dat we delen. Probeer zeker ook eens:

Risotto met paddenstoelen, geitenkaas en cranberries

Ingrediënten Kerstrisotto met cranberries, paddenstoelen en geitenkaas

hoofdgerecht voor 2-3 personen

1 sjalot
2 teentjes knoflook
1 takje verse rozemarijn
250 gr kastanjechampignons
40 gr gedroogde cranberries
300 gr risottorijst
een flinke scheut witte wijn
400- 600 ml bouillon (groenten, tuinkruiden of paddenstoelen)
50 – 100 gr zachte geitenkaas
30 gr pompoenpitten
Parmezaanse kaas (liefst vers van een stuk geraspt)

Bereiding

  1. Snipper de rode ui fijn en doe hetzelfde met de knoflook. Rits de blaadjes van de rozemarijn, deze mag je ook heel fijn hakken.
  2. Wrijf de kastanjechampignons schoon met een stukje keukenrol en snijd in plakjes. Halve plakjes als ze aan de grote kant zijn.
  3. Verwarm olie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe en bak deze ook nog een minuut of twee mee.
  4. Voeg de risottorijst en cranberries toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
  5. Voeg nu steeds een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Als al het vocht opgenomen is, voeg je een nieuwe lepel bouillon toe.
  6. Herhaal stap 5 totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.  Het is moeilijk om precies te voorspellen wanneer het zover is, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risottokorrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra de risotto gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  7. Haal de risotto van de warmtebron en roer de geitenkaas er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout, peper en vers geraspte Parmezaanse kaas. Van dit laatste heb je niet veel nodig.
  8. Serveer de risotto bestrooid met de pompoenpitjes.

Eet smakelijk!

 

Op zoek naar nog meer inspiratie voor Kerst? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met Kerstrecepten. 

 

Pin deze Kerstrisotto met cranberries, paddenstoelen en geitenkaas!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kerst risotto pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close