Rode kool met glühweinkruiden is heerlijk kruidig, een vleugje zoet en past daarmee helemaal bij de donkere wintermaanden. Zelf gebruik ik een verse rode kool, maar je kunt ook aan de slag met rode kool uit een zak, pot of uit de diepvries.
Als je alle specerijen toch in huis hebt, kun je ook heel gemakkelijk een glühwein maken, met of zonder alcohol. Verras je gasten met een heerlijk glaasje (of twee!).
Inspiratie nodig om deze rode kool mee te combineren? Wat dacht je van:
- In een broodje met een braadworst
- Pastinaakpuree, hertenbiefstuk en rode wijnsaus
- Met aardappelpuree en een (vega)worstje
- Tussen twee wraps met veel pittige kaas zoals gruyère of brie (even in de oven)
- In een pasteibakje met brie
Rode kool met glühweinkruiden
halve krop rode kool
1 licht zoete appel (bijvoorbeeld een Pink Lady of een Kanzi, als deze nog niet bij je kool zit)
1 theelepel venkelzaad
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
1 steranijs
rasp van schil en sap van 1 sinaasappel
snuf zout
klont boter (10-15 gram) eventueel plantaardig
alleen bij verse kool (*):
2 theelepels witte wijn azijn
2 eetlepels bruine basterd suiker
Bereiding
Gebruik je rode kool uit pot, zak of vriezer? Sla dan stap 1 en 2 over.
- Haal lelijke bladeren van de buitenkant van de rode kool en snijd in repen. Zelf gebruik ik daar een mandoline voor, maar een groot koksmes werkt ook prima. Was de appel en snijd in blokjes.
- Smelt een klont boter in een stevige pan met deksel en bak hier de rode kool reepjes in met een snuf zout, zo’n 2 minuten. Voeg appelstukjes toe.
- Alle overige ingrediënten (venkelzaad, kaneel, kruidnagels, steranijs, witte wijn azijn (*), bruine suiker (*), sinaasappelsap en -rasp en een goede snuf zout) mogen er nu ook bij. Gebruik je geen verse kool, check dan voor de zekerheid de ingrediënten. Grote kans dat er al suiker en zout in zit, laat deze er in dat geval uit. Azijn zal je ook niet nodig hebben, dat helpt de kool met stoven en dat is al deels gebeurd.
- Breng kort aan de kook en zet daarna de warmtebron lager, zodat het nog net pruttelt met de deksel op de pan.
- Laat zo’n 25 minuten stoven (15 bij niet-verse kool).
Op zoek naar nog meer Kerstinspiratie? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met Kerstrecepten.