Rode kool met glühweinkruiden

Deel met vrienden en familie

Rode kool met glühweinkruiden is heerlijk kruidig, een vleugje zoet en past daarmee helemaal bij de donkere wintermaanden. Zelf gebruik ik een verse rode kool, maar je kunt ook aan de slag met rode kool uit een zak, pot of uit de diepvries.

Rode kool met glühweinkruiden

De titel zegt het al, we gaan dit rode kool recept upspicen met heerlijk kruiden die je ook in een glühwein gebruikt. Geen zorgen dit recept blijft gewoon alcohol vrij. Als je alle specerijen toch in huis hebt, kun je ook heel gemakkelijk een glühwein maken, met of zonder alcohol. Verras je gasten met een heerlijk glaasje (of twee!).

Dit bijgerecht combineren

Rode kool is voor de meeste een bijgerecht, hoewel het lekker genoeg is om zo te eten natuurlijk. Inspiratie nodig om deze rode kool met glühweinkruiden mee te combineren? Wat dacht je van:

Rode kool met gluweinkruiden

Rode kool met glühweinkruiden5

Rode kool met glühweinkruiden is heerlijk kruidig, een vleugje zoet en past daarmee helemaal bij de donkere wintermaanden. Zelf gebruik ik een verse rode kool, maar je kunt ook aan de slag met rode kool uit een zak, pot of uit de diepvries.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 0.5 krop rode kool
  • 1 licht zoete appel bijvoorbeeld een Pink Lady of een Kanzi, als deze nog niet bij je kool zit
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 1 sinaasappel sap en rasp van schil
  • 1 snuf zout
  • 1 klont boter (10-15 gram) eventueel plantaardig

alleen bij verse kool (*)

  • 2 theelepels witte wijn azijn
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker

Instructies

  • Gebruik je rode kool uit pot, zak of vriezer? Sla dan stap 1 en 2 over.
    Haal lelijke bladeren van de buitenkant van de rode kool en snijd in repen. Zelf gebruik ik daar een mandoline voor, maar een groot koksmes werkt ook prima. Was de appel en snijd in blokjes.
    0.5 krop rode kool, 1 licht zoete appel
  • Smelt een klont boter in een stevige pan met deksel en bak hier de rode kool reepjes in met een snuf zout, zo’n 2 minuten. Voeg appelstukjes toe.
    0.5 krop rode kool, 1 licht zoete appel, 1 snuf zout, 1 klont boter
  • Alle overige ingrediënten (venkelzaad, kaneel, kruidnagels, steranijs, witte wijn azijn (*), bruine suiker (*), sinaasappelsap en -rasp en een goede snuf zout) mogen er nu ook bij. Gebruik je geen verse kool, check dan voor de zekerheid de ingrediënten. Grote kans dat er al suiker en zout in zit, laat deze er in dat geval uit. Azijn zal je ook niet nodig hebben, dat helpt de kool met stoven en dat is al deels gebeurd.
    1 theelepel venkelzaad, 2 kaneelstokjes, 4 kruidnagels, 1 steranijs, 1 sinaasappel, 2 theelepels witte wijn azijn, 2 eetlepels bruine basterd suiker
  • Breng kort aan de kook en zet daarna de warmtebron lager, zodat het nog net pruttelt met de deksel op de pan.
  • Laat zo’n 25 minuten stoven (15 bij niet-verse kool).
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Europees, Westers
Trefwoord: appel, kerst, kerst bijgerecht, rode kool

Op zoek naar nog meer Kerstinspiratie? Bezoek dan zeker onze Kerstpagina vol met Kerstrecepten. 

Pin deze Rode kool met glühweinkruiden!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kerst rode kool

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close