Ketang – Indonesische friet snack

Deel met vrienden en familie

Ketang, oftewel sambal goreng kentang kering is een heerlijke Indonesische snack met frietjes. Lekker zoet, knapperig en natuurlijk een vleugje pittig. Met een zakje frietchips is het zo gemaakt. Of je ze nou serveert bij de maaltijd of als snack: ze zullen zeker een succes zijn!

Dit is niet het eerste Indonesische recept dat op Flying Foodie verschijnt; de Indonesische keuken is bij ons erg geliefd. Er staan inmiddels genoeg recepten online voor een hele rijsttafel. Probeer ook eens:

Stuk voor stuk heerlijke smaakvolle gerechten. De paar ingredienten die je wellicht speciaal moet kopen voor dit recept komen in bijna alle andere recepten wel terug. Het is dus niet zo dat ze hoeven te verstoffen in de voorraadkast. Kaffir lime leaves komen ook veel voor in de Thaise Keuken.

Friet chips voor je Ketang

In Indonesische maken ze de chips voor dit gerecht meestal zelf. Natuurlijk kun jij ook aan de slag gaan met aardappels en een mandoline, maar ik zelf koop gewoon een zak friet chips (wij noemen die altijd friete stickies) kopen. Gegarandeerd knapperig en een stuk minder werk.

Ingrediënten Ketang
Indonesische Ketang

Voor we beginnen met de Sambal goreng kentang kering

  • Ketjap Manis is geen sojasaus dus, lees dit als je niet zeker bent over de verschillen
  • Javaanse suiker kan je ook vervangen met kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
  • Sambal oelek werkt prima voor dit recept, maar zelf gebruik ik het liefst mijn sambal tomat. Veel meer smaak.

Sambal goreng kentang kering

Ketang, oftewel sambal goreng kentang kering is een heerlijke Indonesische snack met frietjes. Lekker zoet, knapperig en natuurlijk een vleugje pittig. Met een zakje frietchips is het zo gemaakt. Of je ze nou serveert bij de maaltijd of als snack: ze zullen zeker een succes zijn!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 teen knoflook
  • 1 kaffir lime leave
  • 2 blaadjes laurier (of 1 salam blad)
  • 1.5 eetlepel ketjap manis
  • sambal (naar smaak)
  • 1 eetlepel Javaanse Suiker
  • 1 theelepel gemalen gember
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 zak frietchips

Instructies

  • Pers of snijd het teentje knoflook fijn. Verwijder de kern uit de kaffir lime leave en snijd in ragfijne reepjes, zo dun als je kunt.
  • Verwarm olie in een pan en fruit hierin de knoflook, samen met de gemalen gember, laurier, sambal en de fijn gesneden kaffir lime leave.
  • Voeg sambal, ketjap en suiker toe. Roeg goed door en laat een halve minuut  op staan.
  • Kieper nu alle frietchips in de pan en schep goed om, tot alles bedekt is. In het begin denk je: dit komt niet goed, het is te weinig! Geen zorgen, gewoon door blijven scheppen. Proef en voeg eventueel nog wat sambal toe.

Notities

  • Ketjap Manis is geen sojasaus dus, lees dit als je niet zeker bent over de verschillen
  • Javaanse suiker kan je ook vervangen met kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
  • Sambal oelek werkt prima voor dit recept, maar zelf gebruik ik het liefst mijn sambal tomat. Veel meer smaak.
Ketang is zowel warm als afgekoeld heel erg lekker! Het is wel het lekkerste als je het nog dezelfde dag op eet.
Auteur: Mariska
Gang: Snack
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: Chips

Pin deze Ketang!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Ketang recept

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Oeps, er wordt gesproken over gember, maar die komt niet voor in de ingrediënten lijst. Kan de hoeveelheid alsnog worden aangegeven?

    1. Ohhh! Inderdaad oeps! Heb kort geleden het recept omgezet naar een nieuw formaat en daarbij zijn wat ingrediënten verloren gegaan. Er gaat 1 theelepel gemalen gember in, maar ook nog eens 1 eetlepel Javaanse suiker. Ik heb het recept aangepast.

  2. Moet je de laurier ook fijn snijden

    1. Nee, dat is niet nodig. Die vis je er aan het eind gewoon weer uit.

      1. Jolanda says:

        Gaan de frietjes voordat je ze bij de “saus” doet in de airfryer of nadat ze gemarineerd zijn?

        1. Mariska Author says:

          Ik gebruik zelf altijd gewoon een koekenpan, maar het zou ook best in de airfryer kunnen. Dan wel met de saus erbij, want die moet echt aan de frietjes gaan plakken en de smaak er goed in trekken.

  3. Frans Edelschaap says:

    De frietjes uit de winkel zijn volgens mij altijd gezouten, is dat niet bezwaarlijk voor het recept ?

    1. Mariska Author says:

      Naar onze ervaring is dit geen probleem.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close