Ketang, oftewel sambal goreng kentang kering is een heerlijke Indonesische snack met frietjes. Lekker zoet, knapperig en natuurlijk een vleugje pittig. Met een zakje frietchips is het zo gemaakt. Of je ze nou serveert bij de maaltijd of als snack: ze zullen zeker een succes zijn!
Dit is niet het eerste Indonesische recept dat op Flying Foodie verschijnt; de Indonesische keuken is bij ons erg geliefd. Er staan inmiddels genoeg recepten online voor een hele rijsttafel. Probeer ook eens:
- Gado Gado
- Sambal Telor
- Rendang (ook helemaal vegan mogelijk!)
- Daging Smoor
- Kip Ketjap
- Nasi Goreng
Stuk voor stuk heerlijke smaakvolle gerechten. De paar ingredienten die je wellicht speciaal moet kopen voor dit recept komen in bijna alle andere recepten wel terug. Het is dus niet zo dat ze hoeven te verstoffen in de voorraadkast. Kaffir lime leaves komen ook veel voor in de Thaise Keuken.
Friet chips voor je Ketang
In Indonesische maken ze de chips voor dit gerecht meestal zelf. Natuurlijk kun jij ook aan de slag gaan met aardappels en een mandoline, maar ik zelf koop gewoon een zak friet chips (wij noemen die altijd friete stickies) kopen. Gegarandeerd knapperig en een stuk minder werk.
Voor we beginnen met de Sambal goreng kentang kering
- Ketjap Manis is geen sojasaus dus, lees dit als je niet zeker bent over de verschillen
- Javaanse suiker kan je ook vervangen met kokosbloesemsuiker of bruine basterdsuiker
- Sambal oelek werkt prima voor dit recept, maar zelf gebruik ik het liefst mijn sambal tomat. Veel meer smaak.
Pin deze Ketang!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Oeps, er wordt gesproken over gember, maar die komt niet voor in de ingrediënten lijst. Kan de hoeveelheid alsnog worden aangegeven?
Ohhh! Inderdaad oeps! Heb kort geleden het recept omgezet naar een nieuw formaat en daarbij zijn wat ingrediënten verloren gegaan. Er gaat 1 theelepel gemalen gember in, maar ook nog eens 1 eetlepel Javaanse suiker. Ik heb het recept aangepast.
Moet je de laurier ook fijn snijden
Nee, dat is niet nodig. Die vis je er aan het eind gewoon weer uit.
Gaan de frietjes voordat je ze bij de “saus” doet in de airfryer of nadat ze gemarineerd zijn?
Ik gebruik zelf altijd gewoon een koekenpan, maar het zou ook best in de airfryer kunnen. Dan wel met de saus erbij, want die moet echt aan de frietjes gaan plakken en de smaak er goed in trekken.
De frietjes uit de winkel zijn volgens mij altijd gezouten, is dat niet bezwaarlijk voor het recept ?
Naar onze ervaring is dit geen probleem.