Kip Briwat

Deel met vrienden en familie

Kip Briwat is een knapperig en smaakvol hartig hapje uit de Marokkaanse keuken. Deze driehoekjes van filodeeg zijn gevuld met kruidig gestoofde kip en combineren een vleugje zoet met hartig. Ze zijn perfect als snack, bij de borrel of als onderdeel van een mezze-schotel. Vooral tijdens de Ramadan zijn ze populair, maar eigenlijk smaken ze het hele jaar door heerlijk. Een echte traktatie voor liefhebbers van de Marokkaanse keuken!

Marokkaans kip briwat met kip en amandelen en een vleugje kaneel

Kip Briwat

Kip Briwat lijkt op kip bestilla, maar in een handzame, feestelijke versie. Waar bestilla een grote, ronde taart van filodeeg is, gevuld met kruidig gestoofde kip en meerdere laagjes deeg, wordt Kip Briwat juist in kleine driehoekjes gevouwen. Bestilla is perfect als maaltijd, terwijl Kip Briwat ideaal is als hartig hapje voor bij de borrel of op een feestelijke tafel.

Afhankelijk van hoe groot je de driehoekjes maakt, en hoe goed je ze vult uiteraard, geeft dit recept genoeg voor ongeveer 24 briwat driehoekjes.

Hapjes uit de Marokkaans keuken

De Marokkaanse keuken zit vol smaakvolle hapjes, en Briwat is daar een perfect voorbeeld van. Deze knapperige driehoekjes van filodeeg zijn gevuld met de kenmerkende smaken uit de Marokkaanse keuken, zoals kruidig gestoofde kip, amandelen, kaneel en een vleugje honing. Dit zorgt voor een heerlijke balans tussen hartig en zoet. Na het bakken wordt het filodeeg soms licht bestrooid met poedersuiker en kaneel. Als je het niet kent klinkt dit misschien een beetje vreemd, maar ik zou zeggen probeer het eens met één hapje! Kun je daarna altijd nog besluiten of je de rest ook bestrooit of niet.

Briwat gevuld met kip  , amandel, kip, kaneel en kruiden
Kip Briwat met een dun laagje poeder suiker en kaneel

Ramandan-recept met filodeeg

Kip Briwat is ontzettend populair tijdens de Ramadan en het Eid al-Fitr feest erna. Het is dan ook echt een feestelijk hapje. Sowieso zijn recepten met filodeeg tijdens de ramandan erg populair en ik geef de mensen die meedoen aan de Ramadan geen ongelijk. Je hoeft echt niet de hele dag gevast te hebben om te kunnen genieten van dit heerlijke hapje met kip en amandel. Ze doen het ook goed tijdens een tuinfeestje of gewoon een gezellige borrel!

Kip Briwat

Kip Briwat is een knapperig en smaakvol hartig hapje uit de Marokkaanse keuken. Deze driehoekjes van filodeeg zijn gevuld met kruidig gestoofde kip en combineren een vleugje zoet met hartig. Ze zijn perfect als snack, bij de borrel of als onderdeel van een mezze-schotel. Vooral tijdens de Ramadan zijn ze populair, maar eigenlijk smaken ze het hele jaar door heerlijk. Een echte traktatie voor liefhebbers van de Marokkaanse keuken!
Servings 24
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
bakken in de oven 12 minuten
Totale tijd 1 uur 7 minuten

Kookgerei

  • Bakpapier
  • Pizzarolller of scherp groot mes

Ingredients

Kip Briwat vulling

  • 500 gr kippendijen
  • 2 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje koriander
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 0.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 snuf zwarte peper
  • zout
  • 300 ml water
  • 1.5 theelepel honing
  • 150 gr amandelmeel 
  • 2 eieren
  • olie om te bakken

Voor de hapjes

  • 1 pak filodeeg ongeveer 225 gram
  • 25 gr boter gesmolten
  • poedersuiker
  • kaneelpoeder

Instructions

  • Hak uien, knoflook, peterselie en koriander fijn. Bestrooi de kip met een snuf zout.
    500 gr kippendijen, 2 ui, 3 teentjes knoflook, 1 bosje peterselie, 1 bosje koriander, zout
  • Verwarm wat olie in een pan en bak hierin de kip rondom bruin. Voeg de uien, knoflook en verse kruiden toe en bak een minuut mee. Daarna mag de rest van de kruiden erbij, roer goed door.
    0.25 theelepel kurkuma, 1 theelepel kaneelpoeder, 0.5 theelepel gemberpoeder, 1 snuf zwarte peper, olie om te bakken
  • Voeg water toe en laat in zo'n 25 minuten gaar koken. Keer de kip zo nu en dan om.
    300 ml water
  • Haal de kip uit de pan en laat deze even afkoelen, voordat je deze fijn plukt, bijvoorbeeld met twee vorken.
  • Schep de amandelen en honing door je uienkruiden-mengsel dat nog in de pan zit.
    150 gr amandelmeel , 1.5 theelepel honing
  • Kluts je eieren los en voeg dat mengsel scheut voor scheut toe – roer direct goed door, tot het gaar is.
    2 eieren
  • Schep de kip er doorheen en laat afkoelen. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper of honing toe. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd lange strips van ongeveer 7 tot 8 cm van het filodeeg. Smeer deze helemaal in met gesmolten boter. Vul en vouw tot een driehoekje. Smeer het uiteinde nog in met wat boter. In mijn filmpje kun je precies nakijken hoe dat moet!
    1 pak filodeeg, 25 gr boter
  • Bak in 11-15 minuten goudbruin.
  • Serveer optioneel met poedersuiker en kaneel!
    poedersuiker, kaneelpoeder
Author: Mariska
Gang: Bijgerecht, brunch, hapje, Snack
Keuken: Marokkaans
Trefwoord: filodeeg, hapje, snack

Pin dit recept voor Kip Briwat!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
(Marokkaans filodeeg hapje)

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. casualpirate574d2629da says:

    Bak je het af in oven of frituren in olie dat is niet duidelijk

    Grt. Brigitta

    1. Mariska Author says:

      In de oven

  2. Yolanda says:

    Kan je ze een dag bewaren ? Een dag later eten ?

    1. Mariska Author says:

      Jazeker dat doen wij ook vaak. Je kan ze een dag later afbakken (goed in folie wikkelen). Gebakken bewaren kan ook, je hebt wel de kans dat het deeg wat minder knapperig wordt, even op warmen in de oven maakt het iets beter maar nooit zo knapperig als vers.

  3. Kim van Gils says:

    Sommige culinaire ontdekkingen zijn per ongeluk, en sommige fouten smaken verrassend goed. Zo leerde ik Kip Briwat kennen op het kerstdiner van de kinderen. We hadden de gerechten keurig verdeeld over gangen: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Deze heerlijke hapjes, bestrooid met poedersuiker, leken verdacht veel op iets zoets… en belandden dus als toetje op tafel.

    De kinderen lieten zich niet uit het veld slaan en aten het met smaak op. Want eerlijk is eerlijk: als het lekker is, maakt de volgorde ook niet meer uit toch? Leuk dit recept hier nu op jouw site terug te vinden!

    1. Mariska Author says:

      Die verwarring kan ik me helemaal voorstellen 😀

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close