Kip Briwat is een knapperig en smaakvol hartig hapje uit de Marokkaanse keuken. Deze driehoekjes van filodeeg zijn gevuld met kruidig gestoofde kip en combineren een vleugje zoet met hartig. Ze zijn perfect als snack, bij de borrel of als onderdeel van een mezze-schotel. Vooral tijdens de Ramadan zijn ze populair, maar eigenlijk smaken ze het hele jaar door heerlijk. Een echte traktatie voor liefhebbers van de Marokkaanse keuken!

Kip Briwat
Kip Briwat lijkt op kip bestilla, maar in een handzame, feestelijke versie. Waar bestilla een grote, ronde taart van filodeeg is, gevuld met kruidig gestoofde kip en meerdere laagjes deeg, wordt Kip Briwat juist in kleine driehoekjes gevouwen. Bestilla is perfect als maaltijd, terwijl Kip Briwat ideaal is als hartig hapje voor bij de borrel of op een feestelijke tafel.
Afhankelijk van hoe groot je de driehoekjes maakt, en hoe goed je ze vult uiteraard, geeft dit recept genoeg voor ongeveer 24 briwat driehoekjes.
Hapjes uit de Marokkaans keuken
De Marokkaanse keuken zit vol smaakvolle hapjes, en Briwat is daar een perfect voorbeeld van. Deze knapperige driehoekjes van filodeeg zijn gevuld met de kenmerkende smaken uit de Marokkaanse keuken, zoals kruidig gestoofde kip, amandelen, kaneel en een vleugje honing. Dit zorgt voor een heerlijke balans tussen hartig en zoet. Na het bakken wordt het filodeeg soms licht bestrooid met poedersuiker en kaneel. Als je het niet kent klinkt dit misschien een beetje vreemd, maar ik zou zeggen probeer het eens met één hapje! Kun je daarna altijd nog besluiten of je de rest ook bestrooit of niet.
Ramandan-recept met filodeeg
Kip Briwat is ontzettend populair tijdens de Ramadan en het Eid al-Fitr feest erna. Het is dan ook echt een feestelijk hapje. Sowieso zijn recepten met filodeeg tijdens de ramandan erg populair en ik geef de mensen die meedoen aan de Ramadan geen ongelijk. Je hoeft echt niet de hele dag gevast te hebben om te kunnen genieten van dit heerlijke hapje met kip en amandel. Ze doen het ook goed tijdens een tuinfeestje of gewoon een gezellige borrel!
Pin dit recept voor Kip Briwat!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Bak je het af in oven of frituren in olie dat is niet duidelijk
Grt. Brigitta
In de oven
Kan je ze een dag bewaren ? Een dag later eten ?
Jazeker dat doen wij ook vaak. Je kan ze een dag later afbakken (goed in folie wikkelen). Gebakken bewaren kan ook, je hebt wel de kans dat het deeg wat minder knapperig wordt, even op warmen in de oven maakt het iets beter maar nooit zo knapperig als vers.
Sommige culinaire ontdekkingen zijn per ongeluk, en sommige fouten smaken verrassend goed. Zo leerde ik Kip Briwat kennen op het kerstdiner van de kinderen. We hadden de gerechten keurig verdeeld over gangen: voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Deze heerlijke hapjes, bestrooid met poedersuiker, leken verdacht veel op iets zoets… en belandden dus als toetje op tafel.
De kinderen lieten zich niet uit het veld slaan en aten het met smaak op. Want eerlijk is eerlijk: als het lekker is, maakt de volgorde ook niet meer uit toch? Leuk dit recept hier nu op jouw site terug te vinden!
Die verwarring kan ik me helemaal voorstellen 😀