Kip met heel veel knoflook (40 tenen!)

Deel met vrienden en familie

Kip met heel veel knoflook, maar dan ook echt heel veel. Knoflookliefhebbers opgelet, dit recept bevat 40 tenen knoflook! Je hoeft ze niet te pellen (mag wel), dus dat scheelt. Het resultaat is een heerlijke, knapperige kip met boterzachte gepofte teentjes knoflook en een saus om je vingers bij af te likken. Klinkt goed, toch? Serveer de kip met een simpele salade en wat rustiek brood, of knapperige gebakken aardappeltjes.

De kip gaat een uur in de oven. 60 minuten zou voor de meeste ovens genoeg moeten zijn. Echter omdat de temperatuur van ovens zo kan verschillen, is het altijd goed om het zelf nog even te checken, met een kookthermometer bijvoorbeeld. De kip moet minimaal 72 graden zijn en de sappen die er uitstromen helder van kleur.

Kip met 40 tenen knoflook

Kip met knoflook van Nigella?

Veel mensen kennen het recept voor kip met 40 tenen knoflook van Nigella Lawson. Ze heeft het recept ook staan in haar kookboek ‘Keuken’. Maar eigenlijk is dit gewoon een heel klassiek recept, het zal je niet verbazen, uit de Franse keuken. De Franse keuken klinkt voor sommigen wat ouderwets en staat bekend om de ingewikkelde recepten, maar dit is er niet eentje van. Veel meer dan de kip aanbraden, 40 knoflooktenen erbij en in de oven doen is het bijna niet.

Wat voor soort kip gebruik je?

Dit recept vraagt om kip met vel en bot. Het liefste kippendijen (die blijven lekker mals), maar die zijn wat minder makkelijk te krijgen in de Nederlandse supermarkt. Een poelier zou ze wel moeten hebben liggen. Een alternatief zijn kippenbouten. Zelf heb ik deze keer de drumsticks er afgehakt, dan hou je ook dijen over. De drumsticks gebruikte ik vervolgens in de kippensoep. Gebruik geen kipfilet, dat wordt in dit recept gortdroog.

Kip met heel veel knoflook

Kip met heel veel knoflook, maar dan ook echt heel veel. Knoflookliefhebbers opgelet, dit recept bevat gewoon 40 tenen knoflook! Je hoeft ze niet te pellen (mag wel), dus dat scheelt. Het resultaat is een heerlijke, knapperige kip met boterzachte gepofte teentjes knoflook en een saus om je vingers bij af te likken. Klinkt goed, toch? Serveer de kip met een simpele salade en wat rustiek brood, of knapperig gebakken aardappeltjes
Porties 6 flinke porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

 • 8 kippendijen (ongeveer 1,3 kilo vlees)
 • 40 tenen knoflook (mag ongepeld)
 • 150 ml droge witte wijn
 • 1 citroen
 • 2-3 takjes tijm
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • boter

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrooi je kip met zout.
 • Verwarm olie en boter in de pan en bak hierin het velletje van de kip goudbruin . Het beste gaat dit in 2 à 3 batches, zodat de pan niet teveel afkoelt. Zodra het velletje mooi bruin is, kan de kip uit de pan.
 • Haal de kip uit de pan en blus af met de witte wijn. Schraap langs de boven, zodat al het lekkere aanbaksel (smaak!) los komt.
 • Voeg de kip, knoflook, tijm en citroen toe aan je pan. Besprenkel met peper en plaats met de deksel erop in het midden van de oven.
 • Bak de kip 30 minuten met de deksel erop, gevolgd door 30 minuten zonder deksel. Pas op! De deksel is super heet! Voor een extra bruin knapperig velletje zet ik zelf de laatste 15 minuten de hete lucht en grillstand van mijn oven aan. Wel goed kijken of je kip niet te hard gaat.
 • 60 minuten zou voor de meeste ovens genoeg moeten zijn. Echter omdat de temperatuur van de ovens zo kan verschillen is het altijd goed om het zelf nog even te checken, met een thermometers bijvoorbeeld. De kip moet minimaal 72 graden zijn en de sappen die er uitstromen moeten helder zijn van kleur.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans, French
Trefwoord: kip, koolhydraatarm

Pin deze Kip met heel veel knoflook (40 tenen!)!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan de foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Kip met 40 tenen knoflook pinno

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. corry kuster says:

  lijkt mij heerlijk die knoflook kip , ga het zeker maken , maar wanneer doe je de knoflook erbij , dat ben je vergeten te vermelden

  1. Tegelijk met de citroen 🙂 !

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close