Kip Puttanesca

Deel met vrienden en familie

Kip Puttanesca is heerlijke, sappige kip uit de oven, die komt met de wereldberoemde Napolitaanse puttanesca-saus. In een handomdraai te maken, maar absoluut niet saai. Perfect voor de doordeweekse maaltijd, wanneer je geen zin hebt in een standaard maaltijd.

sletten kip

Wat is Kip Puttanesca?

Kip Puttanesca is een variatie op het klassieke pastagerecht Pasta alla Puttanesca. Puttanesca is Italiaans voor hoer, dus dat lijkt op het eerste oog misschien een beetje een vreemde naam voor een gerecht. Het verhaal gaat dat het een pasta was die hoeren tussen hun klanten door snel in elkaar flansten; vandaar. Alle ingrediënten zijn lang houdbaar, dus je zou het in theorie zo uit je keukenkastje kunnen trekken. Prima back-up recept dus als je geen zin hebt om het huis uit te gaan. Moet je in dit geval natuurlijk wél kip in huis hebben.

We hebben alle typerende smaakmakers van de bekende saus (ansjovis, olijven, knoflook, kappertjes en tomaat) behouden, maar in plaats van pasta gebruiken we deze keer kip! De kip bakken we eerst knapperig, dan maken we de saus en vervolgens gaan ze samen de oven in om verder te garen. Iets meer werk dan de pasta, maar niet veel; het meeste werk wordt door de oven gedaan. 

Kip met Puttanesca saus en olijven
Italiaanse kip puttanesca

Smaakt Puttanesca naar vis?

Er wordt soms gedacht dat een recept met ansjovis vissig zal smaken, maar dat is niet het geval. De ansjovis zorgt voor een rijke umami smaak, die de saus een diepere smaak geeft en de smaak van de tomaat nog eens onderstreept. De visjes (we gebruiken er maar drie) smelten helemaal weg in de saus, dus je ziet er ook helemaal niets van terug.

Hoe combineer je het?

Alleen kip met saus maakt geen maaltijd, dus je wilt er vast wat bij eten. Kip Puttanesca combineert heerlijk met wat simpele groente en knapperige aardappeltjes uit de oven, maar ook met bijvoorbeeld een eenvoudige citroen-orzo of een stuk stevig stokbrood.

Hou je het liever koolhydraatarm, dan combineert dit gerecht ook heel erg goed met bloemkoolrijst of met koolhydraatarme courgette pannenkoekjes. Beiden inmiddels echte klassiekers op Flying Foodie, maar voor mij recepten die ik toch keer op keer blijf maken! 

Kip Puttanesca

Kip Puttanesca is heerlijke, sappige kip uit de oven, die komt met de wereldberoemde Napolitaanse puttanesca-saus. In een handomdraai te maken, maar absoluut niet saai. Perfect voor de doordeweekse maaltijd, wanneer je geen zin hebt in een standaard maaltijd.
Porties 2 personen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 35 min
Totale tijd 45 min

Kookgerei

  • Oven
  • Ovenschaal of hittebestendige pan

Ingrediënten

  • 600 gr kip met bot
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 snuf zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 filets ansjovis
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 ml witte wijn droge wijn. niet zoet
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 100 gr olijven groen
  • 2 strips citroenschil rasp met zo min mogelijk wit, dat is bitter

Optioneel

  • 0.25 theelepel cayennepeper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C
  • Dep de kip droog en bestrooi met een snuf zout. Bak met een scheut olijfolie in de koekenpan aan alle kanten goudbruin.
    600 gr kip, 1 eetlepel olijfolie, 1 snuf zout
  • Snijd ondertussen je knoflook in hele fijne plakjes en meet de rest van je ingrediënten af.
  • Leg de kip apart. Afhankelijk van wat voor soort kip en welk deel van de kip je gebruikt hebt, heb je nu veel of weinig vet over in je pan. Heb je weinig vet, voeg dan wat olijfolie toe.
  • Zet de pan wat zachter. Voeg ansjovis toe en na een minuut ook de knoflook. Blijf goed roeren, tot je ansjovis zo goed als opgelost is.
    3 teentjes knoflook, 3 filets ansjovis
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze een minuut of twee mee. Hou je van pit? Dan mag je cayennepeper er nu ook bij.
    1 eetlepel tomatenpuree, 0.25 theelepel cayennepeper
  • Blus af met de wijn en voeg de overige ingrediënten toe, met uitzondering van het water. Laat 3 minuten flink pruttelen tot de wijn grotendeels verdampt is.
    100 ml witte wijn, 1 eetlepel kappertjes, 100 gr olijven, 2 strips citroenschil
  • Voeg 200 ml water toe en schep de kip erbij. Breng aan de borrel en plaats daarna direct in de oven als je pan dat aankan, anders eerst even overscheppen in een ovenschaal.
  • Bak zo'n 20-35 minuten, tot de kip gaar is en serveer uiteraard met de saus!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: ansjovis, kip, koolhydraatarm

Pin deze Kip Puttanesca

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kip puttanesca met rode saus en olijven

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close