Kippendijen rendang – lekker snel klaar

Kippendijen rendang is een heerlijk smaakvol, Indonesisch stoofgerecht met kokosmelk. ‘Ajam rendang’ is sneller en eenvoudiger te maken dan de bekendere rundvlees rendang, maar zeker niet minder smaakvol.

‘Lekker snel’ betekent in dit geval een stuk sneller dan de bekende variant met rundvlees, waarbij je zeker 3 uur aan het stoven bent. Nou staat de versie met kip niet binnen 30 minuten open tafel, reken eerder op 45 à 60 minuten.

Rendang met kip

In Nederland kennen we rendang dus vooral als rundvlees gerecht. In Indonesië en zeker op Sumatra, waar rendang oorspronkelijk vandaan komt, kennen ze vele variaties met bijvoorbeeld bonen, casave en ook kip! Voordeel van kip is dat het een wat meer neutrale smaak heeft dan rundvlees en natuurlijk ook een stuk sneller te bereiden is.

Het resultaat van de deze kippendijen rendang is een stuk lichter en geler dan je gewend zult zijn. Dit komt omdat de kip niet zoveel kleur geeft aan de saus als rundvlees.

Kippendijen rendang

Maak je eigen boemboe

Net zoals bij Thaise curry (groene of rode currypasta) wordt rendang veel lekkerder als je zelf je boemboe maakt. Uiteraard wil ik jullie mijn recept voor rendang boemboe met jullie delen. Zelf maal ik altijd mijn kaffir lime leaves (te koop in de vriezer van Aziatische toko’s) al door mijn boemboe heen. Als je het nog nooit gedaan hebt, dan lijkt het misschien een enorme klus, maar het is eigenlijk niet veel meer dan de ingrediënten bij elkaar verzamelen, grof snijden, stampen of malen, en je bent al klaar. Ik maak een grotere batch en vries deze dan per eetlepel in. Dan kan ik, wanneer ik weer rendang wil maken, gewoon een paar bolletjes pasta uit de vriezer halen en meteen aan de slag gaan.

Boemboe voor rendang

Fan van kippendijen rendang?

Ben je gek op rendang? Probeer dan ook eens deze recepten:

Kippendijen rendang (lekker snel!)

Kippendijen rendang is een heerlijk smaakvol, Indonesisch stoofgerecht met kokosmelk. 'Ajam rendang' is sneller en eenvoudiger te maken dan de bekendere rundvlees rendang, maar zeker niet minder smaakvol.
Porties 4
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 50 min

Apparatuur

  • Stoof of hapjespan

Ingrediënten

  • 6 kippendijen
  • 3-4 eetlepels rendang boemboe (zelf maken is het lekkerst! zie link)
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 2 stengels citroengras
  • 3 blaadjes kaffir lime leaf (als je boemboe dit nog niet bevat, de mijne wel)
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml kippenbouillon
  • 50 gr santen (kokoscrème)
  • zout
  • olie om in te bakken neutrale olie, zoals zonnebloemolie of rijstolie. Kies niet voor olijfolie.

Instructies

  • Snijd de kippendijen in repen en bestrooi met een goede snuf zout. Mocht je kant-en-klare boemboe gebruiken, controleer dan eerst de verpakking of het niet al bomvol zout zit.
  • Verwarm 2 eetlepels olie in je pan en fruit hier je boemboe in aan, zo'n 7-8 minuten.
  • Voeg de kip toe en bak dit al scheppend aan alle kanten bruin, of in ieder geval tot je geen rauwe kip meer ziet.
  • Voeg de kokosmelk, kippenbouillon en palmsuiker toe en roer goed door.
  • Kneus de citroengras stengels met de achterkant van een mes. Maak er een knoop van en voeg toe aan de pan.
  • Breng aan de kook en laat vervolgens zachtjes sudderen tot de kip heerlijk gaar is en de saus ingedikt, ongeveer 40-45 minuten zonder deksel. Mocht het te droog worden, voeg dan wat extra kokosmelk toe.
    Kip gaar maar je saus nog veel te dun? Zet de pan dan wat hoger, terwijl je er bij blijft en goed roert.
  • Roer tot slot de santen er doorheen. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout of suiker.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: kip, rendang, stoven

 

Pin deze Kippendijen Rendang!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close