Kiprollade uit de Instant Pot is misschien wel de sappigste en lekkerste manier om een kiprollade te bereiden. Sowieso de simpelste en snelste manier. Slechts 15 minuten op hoge druk en binnen 30 minuten klaar!
Kiprollade uit de Instant Pot
Regelmatig krijg ik vragen over het koken met de Instant Pot, of dit nou via mail is of via mijn speciale Instant Pot Facebookgroep. Ik vind dat super leuk, want ik help jullie maar al te graag. Steeds vaker kreeg ik de vraag over het maken van rollade in de Instant Pot. Leuk, want de laatste keer dat ik zelf met een rollade in de weer was geweest, is zeker 10 jaar terug. Tijd om daar verandering in te brengen en gelukkig werd het een enorm succes!
Ik ben gelijk weer helemaal fan van rollades, waarom heb ik dit zo lang niet gemaakt?? De pot blijkt echt ideaal voor de bereiding van rollades. Zo sappig en simpel!
De rollade gaat 15 minuten of hoge druk en daarna nog minimaal 10 minuten NR (lees hier het verschil tussen QR en NR), anders bestaat zeker bij een kiprollade de kans dat deze uit elkaar barst. Hetzelfde kan bijvoorbeeld gebeuren met worstjes wanneer je geen NR doet. Ondanks de 10 minuten NR ben je dus ook nog eens iets sneller klaar dan een bereiding in een oven van zo’n 45 minuten.
Droge kiprollade
Rollade maken is aan de ene kant zo makkelijk, maar aan de andere kant kent het wel wat uitdagingen. Je wilt dat de rollade helemaal gaar is van binnen, maar ook dat hij niet te droog wordt. Rollades in Nederland zijn meestal gemaakt van kip of varkensvlees en laat dat nou net twee soorten vlees zijn die de neiging hebben om droog te worden als je ze te lang bereidt. Gelukkig lost de Instant Pot dit helemaal op, nog nooit heb ik zulke sappige kiprollade gegeten als uit mijn pot!
De smaakmakers die ik gebruik in het recept (mosterd, tijm, balsamico-uitjes en appelstroop) kun je natuurlijk gerust vervangen door wat anders. Wel helpt het om iets zuurs toe te voegen, in dit recept zorgen de mosterd en de balsamico-uitjes daarvoor.
Pin deze Kiprollade uit de Instant Pot!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Klinkt heerlijk, het water loopt me in de mond en ik ga dit recept dan ook zeker uitproberen. Ik heb alleen een vraagje. Ik ben nog een beginneling met het koken in de instantpot, maar leg je de rollade in de bouillon of op een rekje boven de bouillon.
Hi Miriam, tenzij anders aangegeven kun je er bij mijn Instant Pot recepten altijd vanuit gaan dat je het direct in de pot kan plaatsen. De kiprollade kan gewoon zo op de bodem van de pan.
Veel plezier met je pot, mocht je nog vragen hebben stel ze gerust!
Hoi Mariska,
Ik heb een rollade van 1100 gram, moet ik alles dan verdubbelen, ook de tijd?
Hi Jose, ja en nee. Dit wordt een beetje een ingewikkeld antwoord, want normaal gesproken hoef je bij de Instant Pot nooit de hoeveelheid vocht of tijd aan te passen als je meer maakt. Alleen omdat het hier gaat om een stuk vlees aan een stuk wel. Het vocht is in dit geval ook jus, dus wil je wel meer, maar niet 2x zoveel.
Ik zou het volgende aanhouden:
Tijd: 25 minuten HP, 10 minuten NR
300 ml bouillon (kip)
2 eetlepel mosterd
2 theelepel tijm (gedroogd)
1 potje balsamico-uitjes met appelstroop
Hoop dat dit helpt, groet Maris
Top, dank voor je reactie!