Klassieke Aardappel Gratin

Deel met vrienden en familie

Klassieke Aardappel Gratin, wie is daar nou niet gek op? Heerlijke laagjes romige aardappel en dan ook nog een knapperig laagje bovenop. Dit klassieke Franse gerecht is heel makkelijk zelf te maken.

Klassieke Aardappel Gratin

De lekkerste gratin maak je met vastkokende aardappels. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare aardappelschijfjes kopen, maar die zijn minder lekker, duurder en ze worden minder goed gaar. Met een mandoline maak je in no-time super lekkere aardappelschijfjes van je aardappels, maar niet iedereen heeft er een. Zelf heb ik een mandoline die lijkt op deze, die kun je in verschillende standen zetten en er ook julienne en ribbels mee maken, maar er zijn ook goedkopere versies.

Aardappels kosten ongeveer 1,69 per kilo en aardappelschijfjes 3,75 per kilo. Dus als je goed door schaaft, heb je je mandoline zo terugverdiend. 

aardappel gratin dauphinoise

Wel of geen kaas bij je aardappel gratin?

Bij de klasssieke aardapel gratin, Gratin Dauphinois, hoort geen kaas. Dan wordt het namelijk een Gratin Savoyard. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet gewoon lekker wel kan doen. Je kunt de kaas zowel door je roommengsel tussen de laagjes stoppen, als ook bovenop. Dat laatste zou ik dan wel pas na 40  minuten in de oven doen, zodat de kaas niet te hard gaat.

Bijgerecht of voorgerecht?

In Nederland is een aardappel gratin zo goed als altijd een bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, maar wist je dat het in Frankrijk ook als voorgerecht geserveerd wordt? Ik zou zeggen probeer het eens. Sowieso staat in de Franse keuken aardappel in de groente-categorie, wat in Nederland toch even anders ligt. Als ik alleen aardappels heb gegeten, heb ik niet het idee dat ik mijn portie groente binnen heb. 

Klassieke Aardappel Gratin

Klassieke Aardappel Gratin, wie is daar nou niet gek op? Heerlijke laagjes romige aardappel en dan ook nog een knapperig laagje bovenop. Dit klassieke Franse gerecht is heel makkelijk zelf te maken.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels vastkokend
  • 250 ml room
  • 250-350 ml volle melk
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 snuf nootmuskaat
  • zout en peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Was en schil de aardappels. Snijd in dunne plakken. Ik doe dit dus het liefst met een mandoline, dan worden alle plakjes even dun.
    1 kilo aardappels
  • Neem een teentje knoflook, snijd deze door tweeën en wrijf hier je ovenschaal goed mee in. De binnenkant dan natuurlijk :).
    2 teentjes knoflook
  • Pers een teentje knoflook en meng dit met de melk, slagroom, een snuf nootmuskaat en een snuf zout en peper door elkaar.
    250 ml room, 250-350 ml volle melk, 2 teentjes knoflook, 1 snuf nootmuskaat, zout en peper
  • Nu kun je twee dingen doen:
    Optie 1: Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs, laagje voor laagje, tot je aardappels op zijn. Giet hier je roommengsel overheen.
    Optie 2: Meng alle aardappelschijfjes door het roommengsel heen en giet dit over in je ovenschaal. Leg de bovenste laag netjes dakpansgewijs.
  • Plaats in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Je kunt dit controleren door erin te prikken. Omdat elke oven anders is, kun je het beste even rond de 40 minuten even kijken om te controleren hoe het gaat.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappel, kerst bijgerecht, kerst vegetarisch

Pin dit recept voor Klassieke Aardappel Gratin!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

aardappel gratin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close