Klassieke Aardappel Gratin, wie is daar nou niet gek op? Heerlijke laagjes romige aardappel en dan ook nog een knapperig laagje bovenop. Dit klassieke Franse gerecht is heel makkelijk zelf te maken.
Klassieke Aardappel Gratin
De lekkerste gratin maak je met vastkokende aardappels. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare aardappelschijfjes kopen, maar die zijn minder lekker, duurder en ze worden minder goed gaar. Met een mandoline maak je in no-time super lekkere aardappelschijfjes van je aardappels, maar niet iedereen heeft er een. Zelf heb ik een mandoline die lijkt op deze, die kun je in verschillende standen zetten en er ook julienne en ribbels mee maken, maar er zijn ook goedkopere versies.
Aardappels kosten ongeveer 1,69 per kilo en aardappelschijfjes 3,75 per kilo. Dus als je goed door schaaft, heb je je mandoline zo terugverdiend.
Wel of geen kaas bij je aardappel gratin?
Bij de klasssieke aardapel gratin, Gratin Dauphinois, hoort geen kaas. Dan wordt het namelijk een Gratin Savoyard. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet gewoon lekker wel kan doen. Je kunt de kaas zowel door je roommengsel tussen de laagjes stoppen, als ook bovenop. Dat laatste zou ik dan wel pas na 40 minuten in de oven doen, zodat de kaas niet te hard gaat.
Bijgerecht of voorgerecht?
In Nederland is een aardappel gratin zo goed als altijd een bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, maar wist je dat het in Frankrijk ook als voorgerecht geserveerd wordt? Ik zou zeggen probeer het eens. Sowieso staat in de Franse keuken aardappel in de groente-categorie, wat in Nederland toch even anders ligt. Als ik alleen aardappels heb gegeten, heb ik niet het idee dat ik mijn portie groente binnen heb.
Pin dit recept voor Klassieke Aardappel Gratin!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.