Klassiek aardappelkroketjes recept voor thuis!

Aardappelkroketjes! Wie kent ze niet? Heerlijk smeuïge aardappelpuree in een knapperig jasje. Een perfect bijgerecht. Met dit simpele recept maak je ze gewoon helemaal zelf thuis en nog veel lekkerder dan uit de supermarkt.

Op één of andere manier doen aardappelkroketjes mij aan Kerst denken. Ze zijn natuurlijk een perfect bijgerecht voor bij een stuk kalkoen. Maar ook gewoon op een willekeurige andere dag in het jaar zijn ze heerlijk. Zelf vind ik ze heel lekker met een flinke klodder verse aioli.

Aardappelkroketten maken is helemaal niet moeilijk en ze kosten ook niet zoveel tijd. Het is eigelijk gewoon een kwestie van aardappelpuree maken en deze vervolgens paneren. Afbakken doet natuurlijk de frituur of oven voor je.

Mocht je de aardappelkroketjes graag van tevoren maken, volg dan alle stappen tot het afbakken en plaats ze totdat je ze nodig hebt in de koelkast. Wil je ze langer dan een dag van tevoren maken? Plaats ze dan na het paneren in de vriezer.

Aardappelkroketten

Binnenkant van een aardappelkroket

Ingrediënten Aardappelkroketjes

voor 10 – 14 kroketjes
500 g aardappels (kruimig)
1 à 2 eetlepels milde mosterd
1 snuf (verse) nootmuskaat
zout & peper
1 eierdooier

Voor het korstje:
1 ei
paneermeel

Bereiding

  1. Was en schil de aardappelen zoals je dit normaal ook doet. Vul een pan met koud water en een snuf zout en kook de aardappels tot ze gaar zijn. Dit kun je makkelijk testen door er met een vork in te prikken; gaat dit makkelijk zonder dat je veel kracht hoeft te zetten, dan zijn je aardappels klaar om afgegoten te worden.
  2. Laat de aardappels na het afgieten nog even goed na stomen en begin ze dan te stampen. Dit gaat het makkelijkst met een echte stamper, maar mocht je die niet hebben, gebruik dan een vork.
  3. Voeg mosterd, nootmuskaat, snufje zout en wat peper toe. Proef even of de aardappelmix goed op smaak is en voeg eventueel nog wat meer kruiden toe naar smaak. Pas als je tevreden bent, voeg je de eierdooier toe. Roer goed door en plaats in de koelkast, totdat de mix helemaal afgekoeld is.
  4. Haal de vulling uit de koelkast en vorm 10 tot 14 kroketjes. Klop in een kom een ei goed los en vul een diep bord met een goede laag paneermeel. Haal elk aardappelkroketje eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
  5. Zo, nu is het alleen nog een kwestie van afbakken! Dit kan in de frituur: 3 tot 4 minuten op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn of bak ze af in de oven op 200 graden voor zo’n 20 minuten.

Het zal je natuurlijk niet verbazen dat deze zelfgemaakte aardappelkroketjes veel lekkerder zijn dan die uit het vriesvak in de winkel!

En wat te denken van de variatie mogelijkheden? Voeg eens knoflook, gehakte peterselie of wat bieslook toe aan je aardappelmengsel. Eindeloos veel mogelijkheden!

Waar eet jij het liefst een aardappelkroketje bij?

 

Pin deze Aardappelkroketjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Join the Conversation

  1. Tonnie vd Bogerd says:

    Kan je paneermeel altijd vervangen door Panko of niet.

    1. Hi Tonnie,
      Nee dit kan niet altijd, maar in het geval je het als korstje gebruik dan wel. Dus in dit gerecht kan je zeer zeker paneermeel vervangen door Panko

  2. Wat een heerlijk en simpel recept, ik ga deze opslaan! Aardappelkroketjes zijn hier zeker favoriet.

  3. Hanneke says:

    Ik heb ze vandaag gemaakt! Maar ik heb er nu nog een paar over. Hoe kan ik die het beste bewaren?

    1. Tenzij ze je morgen wilt gaan eten, zou ik ze invriezen!

      1. Ongebakken trouwens, dan kan je zodra je ze wilt gebruiken afbakken.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close