Klassieke aardappelsalade

Aardappelsalade is een ideaal bijgerecht, het kan bijna overal wel bij, toch? Onze klassieke aardappelsalade is vegetarisch en heeft een simpele saus op basis van mayonaise en yoghurt. Bieslook en kleine augurkjes zorgen voor wat frisheid.

Klassieke aardappelsalade

Aardappelsalade, wij zijn er gek op, jij toch ook? Ik leerde het in de bedrijfskantine kennen, uit van die gigantische bakken. Die salades zijn meer mayo dan iets anders. Gelukkig kun je ook zelf heel makkelijk een aardappelsalade maken. Deze keer gaan we voor een klassieke versie, zonder veel poespas. Wat we wel een klein beetje anders doen, is dat we de hardgekookte eierdooiers fijn prakken en door de mayonaise roeren (net als bij een gevuld eitje) en een lepeltje augurksap toevoegen. Ik zou zeggen: probeer het eens, het maakt je simpele aardappelsalade net even lekkerder en beter.

Door de yoghurt te vervangen door een plantaardige variant maak je dit aardappelgerecht ook heel simpel lactosevrij.

Wat eet je bij een salade met aardappel?

Een aardappelsalade is geen maaltijd op zich, het is meer een bijgerecht. Alleen, wat eet je er dan bij? Het is heerlijk op een broodje, zowel op een knapperige punt Turks brood als op een donkerbruine boterham. Heerlijk bij de lunch, picknick of high tea. Ook ontzettend lekker is het als bijgerecht tijdens een barbecue, kijk eens tussen onze bbq-recepten voor inspiratie. Dit aardappelrecept is ontzettend veelzijdig en eigenlijk altijd goed!

 Wat voor aardappels gebruik je?

Heel liefst gebruik je voor aardappelsalade vastkokende aardappels. Deze blijven ook na het koken lekker stevig. Zo kun je de saus er ook goed doorheen roeren, zonder dat je aardappelpuree krijgt. Kleine jonge krieltjes zijn ook erg lekker in deze salade, je kunt deze dan gewoon met de schil eten. Wel even extra goed wassen natuurlijk. Het is bij het koken van aardappels belangrijk dat je ze opzet met koud water, en niet eerst je water kookt. Anders heb je de kans dat je aardappels ongelijk garen.

Klassieke aardappelsalade

Aardappelsalade is een ideaal bijgerecht, het kan bijna overal wel bij, toch? Onze klassieke aardappelsalade is vegetarisch en heeft een simpele saus op basis van mayonaise en yoghurt. Bieslook en kleine augurkjes zorgen voor wat frisheid.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 12 min
Bereidingstijd 12 min
Aardappels laten afkoelen 20 min
Totale tijd 44 min

Equipment

  • 1 kookpan
  • 1 grote mengkom

Ingrediënten

  • 500 gr aardappels vastkokend
  • 3 stuks eieren
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel sap uit het potje van je augurkjes
  • 10 stuks cornichons kleine augurkjes
  • 0.5 bosje bieslook
  • zout & peper

Instructies

  • Schil en was de aardappels en snijd in kleine blokjes. Het handigste is om ze nu al op de grootte te snijden die jij straks in je aardappelsalade wilt hebben. Kook met een snuf zout, tot ze gaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
  • Kook ondertussen je eieren hard (8 tot 10 minuten), laat ze schrikken en pel ze. Snijd het eiwit in kleine blokjes en leg het eigeel apart.
  • Prak het eigeel fijn met een vork en meng hier de mosterd, mayonaise, yoghurt en een eetlepel augurkensap doorheen.
  • Wacht met het doorgaan naar de volgende stap tot je aardappels afgekoeld zijn. Anders smelt je saus en dat zou zonde zijn.
  • Snijd de cornichons en bieslook fijn en meng dit samen met de aardappels en de blokjes eiwit door de saus heen.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.

Notities

De salade blijft makkelijk twee dagen goed in de koelkast.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, lunch
Keuken: Duits, Nederlands, Westers
Trefwoord: aardappel, bbq, broodsalade, salade

Pin deze Klassieke aardappelsalade!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

aardappelsalade

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close