Klassieke aspergesoep met witte asperges

Deel met vrienden en familie

Klassieke aspergesoep met witte asperges is een super makkelijke soep om te maken én het is eigenlijk niet eens zoveel werk. We gebruiken voor deze soep alles van het witte goud, dus gooi zeker de schillen niet weg!

Aspergesoep is op zichzelf al ontzettend lekker, maar helemaal af maak je hem met bijvoorbeeld een gekookt eitje, plakjes gerookte zalm of ham en verse kruiden zoals bieslook, dragon of peterselie.

Aspergesoep

Koken met witte asperges

Het Nederlandse witte aspergeseizoen is weer begonnen en om dit te vieren kreeg ik een heerlijke doos met dit ‘witte goud’ opgestuurd. Wij zijn gek op witte asperges en eerder kon je al recepten vinden voor asperges met labneh, granaatappel, hazelnoot, munt en sumak en flammkuchen met witte asperges en zalm.

Wist je dat buiten Nederland de witte asperge bijna niet bekend is? Het is een echte Hollandse delicatesse.

Gebonden aspergesoep met ham en ei

Klassieke aspergesoep is gebonden

Aspergesoep maak je heel simpel door asperges samen met haar schillen te koken in een lichte bouillon. De asperges kook je kort, slechts 10 minuten, zodat de smaak goed behouden blijft. De bouillon brengen we goed op smaak door de schillen langer te koken. Na het afgieten plaats je de asperges terug en heb je een heldere aspergesoep. Je zou hier kunnen stoppen, maar een klassieke aspergesoep is gebonden. Dit doen we heel eenvoudig door een roux te maken en een deel van de asperges er doorheen te pureren. Niet de topjes, nee, deze zijn te lekker. Die bewaar je voor in de uiteindelijke soep!

Klassieke Aspergesoep

Klassieke aspergesoep met witte asperges is een super makkelijke soep om te maken én het is eigenlijk niet eens zoveel werk. We gebruiken voor deze soep alles van het witte goud, dus gooi zeker de schillen niet weg! Aspergesoep is op zichzelf al ontzettend lekker, maar helemaal af maak je hem met bijvoorbeeld een gekookt eitje, plakjes gerookte zalm of ham en verse kruiden zoals bieslook, dragon of peterselie.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min

Equipment

  • 1 dunschiller of
  • 1 aspergeschiller
  • 1 Staafmixer, blender of NutriBullet
  • Zeef

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 1 liter bouillon groente of kip
  • 1 sjalot
  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 100 ml room

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Schil de asperges en doe de schillen bij de bouillon. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 5 centimeter, dit mag ook bij de bouillon.
  • Kook dit samen ongeveer 10 minuten, tot de asperges gaar zijn. Haal de asperges uit de bouillon, leg apart, maar laat de schillen erin.
  • Kook de schillen en de bouillon nog zo'n 30-45 minuten, zodat de smaak er goed in kan trekken.
  • Haal de soep door een zeef en vul aan met water tot je weer een liter hebt.
  • Snipper een sjalot fijn en fruit deze kort aan met de boter, tot de ui zacht wordt. Voeg bloem toe en bak dit kort mee.
  • Voeg beetje bij beetje (kleine stapjes!) de bouillon toe, goed roeren, zodat je een gebonden soep krijgt zonder klontjes.
  • Voeg de asperges toe, maar niet met de topjes (die zijn te lekker, dus die gaan los in de soep) en pureer dit. Voeg daarna ook de room toe.
  • Serveer met de zachte asperge topjes.
  • Maak eventueel af met een gekookt eitje, zalm of ham en verse kruiden zoals bieslook, dragon of peterselie
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: asperges, koolhydraatarm, pasen, Soep, witte asperges

Pin dit recept voor Klassieke aspergesoep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close