Boterkoek met citroen is een klassieker met een twist. Rijk, zoet en fris tegelijk. Super simpel om te maken, maar een feestje om op te eten!
Na een paar maanden overgeslagen te hebben, had ik deze keer weer echt zin om mee te doen met de Foodblog Swap. Deze keer mocht ik wat maken van Mamma’tje van Alles. Op de blog van Willeke vind je heel veel zoete recepten. Zelf maak ik de laatste tijd weinig zoete recepten, dus dit was een ideale kans. Ik koos voor de boterkoek!
Boterkoek met citroen?
Ik hou van citroen in gebak, zeker in deeg. Mijn oma deed altijd al citroen in haar appeltaartdeeg, zelfs als ze een pakje gebruikte. Daarbij maakt de citroen de (toch wel) zeer rijke boterkoek net even wat frisser. Geen fan van citroen? Laat het dan gewoon weg in dit recept of vervang het bijvoorbeeld door sinaasappelschil!
Twee belangrijke tips voor je begint:
1. Zonder goede boter krijg je geen lekkere boterkoek. Je hebt tegenwoordig veel keuze in boter in supermarkt, ik kies vaak voor Lurpak.
2. De boter smelt flink en kan uit je vorm lopen als je een springvorm gebruikt. Als je een springvorm gebruikt, zorg dan dat de lekkende boter wordt opgevangen. Dat scheelt een hoop schoonmaken in je oven!
Ingrediënten Boterkoek met citroen
300 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
100 gr kristalsuiker
100 gr witte basterdsuiker
200 gr patentbloem
1 citroen geraspt (alleen de schil natuurlijk 😉 )
snuf zout
1 theelepel vanille-extract
ei om te bestrijken
Overige benodigdheden: vierkant vorm van 20×20 of een ronde van 20 a 22 cm
Bereiding
- Kneed de suikers en de boter door elkaar, dit kan gewoon met je handen.
- Voeg bloem, citroenrasp, zout en vanille-extract toe en kneed goed door elkaar, tot een samenhangend deeg.
- Vorm in een schijf en verpak met plasticfolie. Laat het deeg 20 minuten rusten in de koelkast.
- Boter je vorm een beetje in en leg op de bodem een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
- Haal het deeg uit de koelkast en duw rustig in de de vorm. Het moet net niet de randen raken.
- Klop het ei los met een paar druppels water en bestrijk de boterkoek. Een dun laagje volstaat prima, je hebt niet alle ei nodig. Als je tijd en geduld hebt laat je dit mooi opdrogen en kun je het nogmaals bestrijken met een dunne laag.
- Plaats de boterkoek in het midden van de oven en bak in 25 minuten mooi goud geel. De boterkoek zal nog een beetje wiebelen als deze uit de oven komt. Dit is normaal, de boter moet namelijk nog stollen.
- Laat de boterkoek goed afkoelen, ongeveer 6 uur, voordat je hem uit de vorm haalt.
- Snijd in kleine stukjes en geniet van deze heerlijke rijke koek!