Klassieke Franse Chocolademousse

Deel met vrienden en familie

Op zoek naar een klassiek nagerecht voor de feestdagen? Deze chocolademousse is niet alleen een van de meest klassieke toetjes uit de Franse keuken, maar ook veelzijdig. En zeg nou eerlijk: wie houdt hier nou niet van? Of je nu een luxe kerstdessert zoekt, of een makkelijk, maar indrukwekkend, lactosevrij toetje: deze mousse is altijd een winnaar. En het is eenvoudiger te maken dan je denkt!

chocolade mousse chocolade toetje voor kerst
chocolade mousse recept voor kerst toetje met chocolade

Klassieke Franse chocolademousse heeft alles: luchtigheid, een diepe chocoladesmaak en een zachte structuur. 

Recept chocolademousse

Dit is wat je nodig hebt voor een heerlijke mousse:

  • Chocolade van goede kwaliteit
  • Eieren, verdeeld in eiwitten en eidooiers
  • Suiker, voor een subtiele zoete smaak
  • Optioneel: een beetje boter voor extra romigheid

De (room)boter in dit recept is wat ons betreft optioneel. Voeg je het toe, dan krijg je een rijkere en vollere chocolademousse, laat je het weg, blijft het wat lichter. Allebei zijn heerlijk, aan jou de keuze!

toetjes recepten voor chocolade mousse

Hoe maak je chocolademousse?

Deze Franse chocolademousse is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je klopt de eiwitten stijf, de eidooiers romig met wat suiker en spatelt dit door gesmolten pure chocolade. Even in de koelkast laten opstijven. En dan het echte werk en dat kost maar 15-20 minuten werk, afhankelijk van hoe krachtig jouw mixer is. 

Het allerbelangrijkste voor het succes van dit recept zijn de luchtig geklopte eiwitten. Om er zeker van te zijn dat de eiwitten mooi stijf worden, is het belangrijk om te zorgen dat je kom en mixer helemaal vetvrij zijn. Anders krijg je, hoe lang je ook klopt, geen stijf eiwit. Maak je kom en mixer schoon met bijvoorbeeld wat citroensap of natuurazijn. Maak je kom daarna goed droog met een schone doek.

chocolademousse toetje met chocolade
chocolade mousse simpel toetjes recept
Klassieke chocolade mousse simpel

Chocolademousse met eieren

Zoals veel gerechten uit de Franse keuken bevat deze mousse rauwe eieren. Dit zorgt voor de luchtige textuur en authentieke smaak. Maak je je zorgen om de veiligheid, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, kleine kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem? Dan kun je de eieren pasteuriseren. Bekijk hier hoe je dat doet: zelf eieren pasteuriseren. Of kies voor deze Salted Caramel Chocolademousse, die maak je zonder eieren!

Klassieke Franse Chocolademousse

Op zoek naar een klassiek nagerecht voor de feestdagen? Deze chocolademousse is niet alleen een van de meest klassieke toetjes uit de Franse keuken, maar ook veelzijdig. En zeg nou eerlijk: wie houdt hier nou niet van? Of je nu een luxe kerstdessert zoekt, of een makkelijk, maar indrukwekkend, lactosevrij toetje: deze mousse is altijd een winnaar. En het is eenvoudiger te maken dan je denkt!
Porties 4 flinke porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
opstijven 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 200 gr pure chocolade neem chocolade van goede kwaliteit
  • 1 snuf zout
  • 6 eiwitten netjes gescheiden, er mag geen eigeel bij het wit komen, dan wordt het eiwit niet stijf!
  • 3 eidooiers
  • 3 eetlepels kristalsuiker

Optioneel

  • 25 gr roomboter

Instructies

  • Smelt de chocolade met een snufje zout au bain-marie of voorzichtig in de magnetron. Laat het iets afkoelen. Voeg optioneel boter toe voor een vollere smaak.
    (dit voegt een minimale hoeveelheid lactose toe, wat voor veel mensen met een intoleratie prima te doen is).
    200 gr pure chocolade, 1 snuf zout, 25 gr roomboter
  • Zorg dat je mixer volledig vetvrij is en klop de eiwitten helemaal stijf.
    (eidooiers zijn juist vet, daarom kloppen we de eiwitten eerst!)
    3 eidooiers
  • Klop nu in een andere kom de eidooiers met het suiker romig tot dit lichtgeel is en je strepen ziet als je er een lepel doorheen haalt.
    3 eetlepels kristalsuiker, 6 eiwitten
  • Giet de gesmolten chocolade door de eidooiers heen en meng goed door. Je mag stevig kloppen in deze stap.
  • Schep nu zachtjes 1/3 van de eiwitten er doorheen, dit is om de mousse los te maken, zodat we straks alleen nog de rest er doorheen hoeven te spatelen.
  • Nu mag de rest van het eiwit er doorheen, dit spatelen we rustig door de chocolade heen, we willen de luchtigheid behouden. Maak een 8-jes vorm met je spatel, je vouwt het eiwit er als het ware doorheen.
  • Schep in kommetjes of glazen en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
    Versier daarna optioneel!
Auteur: Mariska
calorieën: 411kcal
Gang: nagerecht, toetje
Keuken: Europees, Frans, Westers
Trefwoord: chocolade, kerst chocolade, kerst dessert, kerst recept, kerst zoet

Nutrition

Calorieën: 411kcal | Carbohydrates: 34g | Protein: 10g | Fat: 30g | Saturated Fat: 17g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 10g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 159mg | Sodium: 221mg | Potassium: 90mg | Fiber: 5g | Sugar: 26g | Vitamin A: 351IU | Calcium: 22mg | Iron: 0.4mg

Pin dit recept voor Klassieke Franse Chocolademousse!

Wil je deze chocolademousse bewaren voor later? Pin de foto op een van je Pinterest borden, zodat je deze heerlijke klassieker altijd bij de hand hebt. Perfect als inspiratie voor je volgende Kerstdessert!

Geniet van deze culinaire topper uit de Franse keuken en maak van elk etentje een feest!

Chococolade mousse nagerecht kerst dessert

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close