Op zoek naar een klassiek nagerecht voor de feestdagen? Deze chocolademousse is niet alleen een van de meest klassieke toetjes uit de Franse keuken, maar ook veelzijdig. En zeg nou eerlijk: wie houdt hier nou niet van? Of je nu een luxe kerstdessert zoekt, of een makkelijk, maar indrukwekkend, lactosevrij toetje: deze mousse is altijd een winnaar. En het is eenvoudiger te maken dan je denkt!
Klassieke Franse chocolademousse heeft alles: luchtigheid, een diepe chocoladesmaak en een zachte structuur.
Recept chocolademousse
Dit is wat je nodig hebt voor een heerlijke mousse:
- Chocolade van goede kwaliteit
- Eieren, verdeeld in eiwitten en eidooiers
- Suiker, voor een subtiele zoete smaak
- Optioneel: een beetje boter voor extra romigheid
De (room)boter in dit recept is wat ons betreft optioneel. Voeg je het toe, dan krijg je een rijkere en vollere chocolademousse, laat je het weg, blijft het wat lichter. Allebei zijn heerlijk, aan jou de keuze!
Hoe maak je chocolademousse?
Deze Franse chocolademousse is eigenlijk heel makkelijk te maken. Je klopt de eiwitten stijf, de eidooiers romig met wat suiker en spatelt dit door gesmolten pure chocolade. Even in de koelkast laten opstijven. En dan het echte werk en dat kost maar 15-20 minuten werk, afhankelijk van hoe krachtig jouw mixer is.
Het allerbelangrijkste voor het succes van dit recept zijn de luchtig geklopte eiwitten. Om er zeker van te zijn dat de eiwitten mooi stijf worden, is het belangrijk om te zorgen dat je kom en mixer helemaal vetvrij zijn. Anders krijg je, hoe lang je ook klopt, geen stijf eiwit. Maak je kom en mixer schoon met bijvoorbeeld wat citroensap of natuurazijn. Maak je kom daarna goed droog met een schone doek.
Chocolademousse met eieren
Zoals veel gerechten uit de Franse keuken bevat deze mousse rauwe eieren. Dit zorgt voor de luchtige textuur en authentieke smaak. Maak je je zorgen om de veiligheid, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, kleine kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem? Dan kun je de eieren pasteuriseren. Bekijk hier hoe je dat doet: zelf eieren pasteuriseren. Of kies voor deze Salted Caramel Chocolademousse, die maak je zonder eieren!
Pin dit recept voor Klassieke Franse Chocolademousse!
Wil je deze chocolademousse bewaren voor later? Pin de foto op een van je Pinterest borden, zodat je deze heerlijke klassieker altijd bij de hand hebt. Perfect als inspiratie voor je volgende Kerstdessert!
Geniet van deze culinaire topper uit de Franse keuken en maak van elk etentje een feest!