Steak Tartaar is een heerlijk en klassiek Frans gerecht. Tegenwoordig heb je tal van verschillende variaties die je veel terug ziet op de menukaarten van restaurants. Hoewel sommige echt fantastisch lekker zijn, beginnen wij toch met de klassieker. Als je de basis beheerst, kun je daarna naar hartelust variëren.
Gewoon zo is het een heerlijk Kerst voorgerecht, maar serveer je er frietjes bij en maak je de portie iets groter, dan heb je een Kerst hoofdgerecht te pakken. Niet dat je dit recept alleen met Kerst mag maken hoor, maar ik vind het zelf echt een feestelijk gerecht, dat helemaal past bij Kerst.
Onweerstaanbaar lekkere Steak Tartaar
Zodra ik in een goed restaurant Steak Tartaar op het menu zie staan, ‘moet’ ik het bijna altijd wel bestellen. Ik kijk nog wel even naar de rest van het lekkers op het menu, maar meestal kan ik het niet weerstaan en bestel ik de Steak Tartaar. Inmiddels weet ik ook wel hoe ik hem het liefst eet. Lekker mals, met het mes fijn gesneden vlees, waar nog wel lekker structuur aan zit, aangemaakt met knapperige ui en een zuurtje. De garnering dient als aanvulling op de smaak van het vlees en mag deze niet overstemmen.
In Amsterdam eet je wat mij betreft de lekkerste Steak Tartaar bij Bar Baut, op de voet gevolgd door de versie van Ron Gastrobar en Restaurant Jansz.
Klassieke Franse Steak Tartaar
Als een Steak Tartaar op tafel komt die door de gehaktmolen is gehaald, ben ik eigenlijk al voordat ik een hap neem teleurgesteld. Ook moet het vlees niet te lang van tevoren aangemaakt zijn, want dan gaart het al teveel door. Ook moet het niet teveel mayo bevatten, zo zonde!
Rauw vlees en een rauw ei, is dat niet gevaarlijk?
Nee, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Het is extra belangrijk dat je netjes werkt en verse producten gebruikt. Was je handen goed en haal je vlees bij een betrouwbare slager. Vertel je slager ook dat je van plan bent om Steak Tartaar te maken, dan krijg je het beste stukje vlees. Wist je trouwens dat de meeste bacteriën aan de buitenkant van het ei, aan de schaal dus, zitten en niet in de dooier? Zorg er dus voor dat de schaal je vlees niet aanraakt.
Uiteraard is dit gerecht niet geschikt voor zwangeren of voor mensen met een zwakkere gezondheid. Zowel het vlees als ei geven wel een verhoogd risico, dat voor die groepen gevaarlijk kan zijn.
Veel gestelde vragen
Ossenhaas (klassiek), biefstuk (goedkoper) en bavette (modern)
Ja, zolang je schoon en netjes werkt en verse producten koopt bij een betrouwbare slager.
Nee, helaas.. even geduld dus!
Nee, niet echt. Het vlees komt dan teveel in aanraking met de lucht en kan hierdoor grijzig worden. Niet echt charmant. Door het mengen kunnen de zuren het vlees al een tikje garen, dit wil je ook niet. Het enige dat je van tevoren kunt doen is de smaakmakers alvast fijn snijden en uitmeten.
Nee, dat valt heel erg mee. Wel is het handig om je vlees 15 minuten van tevoren in de vriezer te leggen, dan snijdt het makkelijker. Zorg ervoor dat je mes goed scherp is door een aanzetstaal of slijpsteen te gebruiken.
Pin deze Klassieke Franse Steak Tartaar!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.