Klassieke Franse Steak Tartaar

Deel met vrienden en familie

Steak Tartaar is een heerlijk en klassiek Frans gerecht. Tegenwoordig heb je tal van verschillende variaties die je veel terug ziet op de menukaarten van restaurants. Hoewel sommige echt fantastisch lekker zijn, beginnen wij toch met de klassieker. Als je de basis beheerst, kun je daarna naar hartelust variëren.

Gewoon zo is het een heerlijk Kerst voorgerecht, maar serveer je er frietjes bij en maak je de portie iets groter, dan heb je een Kerst hoofdgerecht te pakken. Niet dat je dit recept alleen met Kerst mag maken hoor, maar ik vind het zelf echt een feestelijk gerecht, dat helemaal past bij Kerst.

Onweerstaanbaar lekkere Steak Tartaar

Zodra ik in een goed restaurant Steak Tartaar op het menu zie staan, ‘moet’ ik het bijna altijd wel bestellen. Ik kijk nog wel even naar de rest van het lekkers op het menu, maar meestal kan ik het niet weerstaan en bestel ik de Steak Tartaar. Inmiddels weet ik ook wel hoe ik hem het liefst eet. Lekker mals, met het mes fijn gesneden vlees, waar nog wel lekker structuur aan zit, aangemaakt met knapperige ui en een zuurtje. De garnering dient als aanvulling op de smaak van het vlees en mag deze niet overstemmen.

In Amsterdam eet je wat mij betreft de lekkerste Steak Tartaar bij Bar Baut, op de voet gevolgd door de versie van Ron Gastrobar en Restaurant Jansz.

Feestelijke steak tartaar op kerst tafel
Klassiek steak tartare met eidooier toast en champagne

Klassieke Franse Steak Tartaar

Als een Steak Tartaar op tafel komt die door de gehaktmolen is gehaald, ben ik eigenlijk al voordat ik een hap neem teleurgesteld. Ook moet het vlees niet te lang van tevoren aangemaakt zijn, want dan gaart het al teveel door. Ook moet het niet teveel mayo bevatten, zo zonde!

close up van steak tartare met eigeel en peterselie

Rauw vlees en een rauw ei, is dat niet gevaarlijk?

Nee, maar er zitten wel een paar haken en ogen aan. Het is extra belangrijk dat je netjes werkt en verse producten gebruikt. Was je handen goed en haal je vlees bij een betrouwbare slager. Vertel je slager ook dat je van plan bent om Steak Tartaar te maken, dan krijg je het beste stukje vlees. Wist je trouwens dat de meeste bacteriën aan de buitenkant van het ei, aan de schaal dus, zitten en niet in de dooier? Zorg er dus voor dat de schaal je vlees niet aanraakt.

Uiteraard is dit gerecht niet geschikt voor zwangeren of voor mensen met een zwakkere gezondheid. Zowel het vlees als ei geven wel een verhoogd risico, dat voor die groepen gevaarlijk kan zijn.

Klassieke Franse Steak Tartaar

Steak Tartaar is een heerlijk en klassiek Frans gerecht. Tegenwoordig heb je tal van verschillende variaties die je veel terug ziet op de menukaarten van restaurants. Hoewel sommige echt fantastisch lekker zijn, beginnen wij toch met de klassieker. Als je de basis beheerst, kun je daarna naar hartelust variëren.
Porties 1
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

 • 150 gr ossenhaas
 • 1 eetlepel sjalot fijngesneden
 • 1 eetlepel cornichons fijngesneden (ong. 6 kleintjes)
 • 2 takjes dragon
 • 1 takje peterselie
 • 1 theelepel mosterd Dijon!
 • 1 theelepel Worcestershire sauce
 • 1 theelepel kappertjes
 • 1 eidooier
 • 1 snuf Maldon zout

Instructies

 • Dep je vlees droog met een stukje keukenrol. Leg je stuk vlees kort in de vriezer, maximaal 15 minuten.
  150 gr ossenhaas
 • Snijd ondertussen de sjalotten, cornichons, dragon en peterselie fijn en meet alle ingrediënten af en zet deze klaar.
  1 eetlepel sjalot, 2 takjes dragon, 1 takje peterselie, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel Worcestershire sauce, 1 theelepel kappertjes, 1 snuf Maldon zout
 • Scheid je ei (dus houd de dooier heel) en bedenk of je deze straks al door je Steak Tartaar wilt mengen of deze bovenop de tartaar serveert, zodat je gasten dit zelf kunnen doen.
  1 eidooier
 • Zet je koksmes aan met een aanzetstaal en maak goed schoon.
 • Haal je vlees uit de vriezer en snijd eerst in dunne plakken, die vervolgens in reepjes en dan in kleine stukjes.
  150 gr ossenhaas
 • Schep alle ingrediënten door elkaar. Proef en pas de smaak naar wens aan.
 • Serveer met geroosterd brood of friet en eventueel met de dooier bovenop!

Notities

Dit recept beschrijft 1 ruime portie.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kerst voorgerecht, klassiek

Veel gestelde vragen

Welk vlees gebruik je voor een Steak Tartaar?

Ossenhaas (klassiek), biefstuk (goedkoper) en bavette (modern)

Is het veilig om rauw vlees en rauwe ei te eten?

Ja, zolang je schoon en netjes werkt en verse producten koopt bij een betrouwbare slager.

Kun je Steak Tartaar eten als je zwanger bent?

Nee, helaas.. even geduld dus!

Kun je Steak Tartaar van tevoren bereiden?

Nee, niet echt. Het vlees komt dan teveel in aanraking met de lucht en kan hierdoor grijzig worden. Niet echt charmant. Door het mengen kunnen de zuren het vlees al een tikje garen, dit wil je ook niet. Het enige dat je van tevoren kunt doen is de smaakmakers alvast fijn snijden en uitmeten.

Is het moeilijk om het vlees fijn te snijden?

Nee, dat valt heel erg mee. Wel is het handig om je vlees 15 minuten van tevoren in de vriezer te leggen, dan snijdt het makkelijker. Zorg ervoor dat je mes goed scherp is door een aanzetstaal of slijpsteen te gebruiken.

Pin deze Klassieke Franse Steak Tartaar!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Steak Tartaar

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close