Klassieke Garnalen Cocktail

Deel met vrienden en familie

Deze klassieke Garnalen Cocktail is een ideaal voorgerecht voor Kerst, dat iedereen aan tafel zal waarderen. Met verse Hollandse garnalen en een heerlijke zelfgemaakte cocktailsaus zet je eenvoudig een elegant, koud voorgerecht op tafel. Een snel recept dat weinig voorbereiding vraagt, zodat je weinig tijd in de keuken kwijt bent. Een echte favoriet voor de feestdagen!

Klassieke Garnalen Cocktail

Eén van dé iconische gerechten uit de jaren 50 en 60 is de garnalen cocktail. Terecht, want zelfs meer dan een halve eeuw later moeten we toegeven dat het een heerlijk voorgerecht is. Zeker als je Hollandse garnalen gebruikt. Vroeger kozen we gewoon voor cocktailsaus uit een flesje, maar eigenlijk maak je het heel makkelijk zelf. En uiteraard is dit veel lekkerder!

Koud Kerst voorgerecht

Deze garnalen cocktail is dus een ideaal voorgerecht dat perfect is voor Kerst. Je kunt het goed voorbereiden. Je kunt bijvoorbeeld de glazen vooraf vullen en in de koelkast bewaren. Op het laatste moment hoef je alleen nog de saus bovenop te scheppen en klaar ben je. Een prachtige en stressvrije keuze voor een feestelijk diner, met volop tijd voor je gasten of een spectaculair Kerst hoofdgerecht.

Koud Kerst voorgerecht garnalen cocktail
Garnalen cocktail met Hollandse garnalen

Hollandse garnalen

Hollandse garnalen zijn een essentieel ingrediënt voor een klassieke garnalencocktail. Deze kleine garnalen, afkomstig uit de Noordzee, hebben een licht zoete en nootachtige smaak en zijn perfect in balans met romige sauzen zoals cocktailsaus. Hun compacte formaat en zachte textuur maken ze een ideale keuze voor dit gerecht, waarbij ze de andere ingrediënten aanvullen zonder te overheersen. Bovendien zijn Hollandse garnalen een duurzame optie, dankzij hun lokale oorsprong en relatief lage ecologische voetafdruk.

Een ander groot voordeel is dat Hollandse garnalen meestal al zijn gepeld, wat tijd bespaart in de keuken. Als alternatief voor Hollandse garnalen kun je kiezen voor grotere cocktailgarnalen of tijgergarnalen. Deze hebben een mildere smaak en een stevigere textuur, maar zijn vaak minder duurzaam. Noorse garnalen zijn een vergelijkbare optie met een iets zoetere smaak, hoewel ze minder makkelijk verkrijgbaar zijn. 

Klassieke Garnalen Cocktail

Deze klassieke Garnalen Cocktail is een ideaal voorgerecht voor Kerst, dat iedereen aan tafel zal waarderen. Met verse Hollandse garnalen en een heerlijke zelfgemaakte cocktailsaus zet je eenvoudig een elegant, koud voorgerecht op tafel. Een snel recept dat weinig voorbereiding vraagt, zodat je weinig tijd in de keuken kwijt bent. Een echte favoriet voor de feestdagen!
Porties 4 voorgerechten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr ijsbergsla
  • 300 gram Hollandse garnalen
  • 1 citroen
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 1.5 eetlepel ketchup
  • 1.5 theelepel worchestersaus
  • 1 theelepel sherry alcoholvrij? Laat het dan weg!
  • 1 theelepel tabasco
  • 125 ml slagroom
  • 1 kneepje citroensap
  • paprikapoeder
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes en was grondig, laat goed uitlekken en dep eventueel droog. Snijd 4 dunne plakjes van de citroen en bewaar de rest voor het sap.
    100 gr ijsbergsla, 1 citroen
  • Klop de slagroom lobbig en meng hier de ingrediënten voor de cocktailsaus doorheen. Laat de sherry achterwege als je een alcoholvrije versie maakt. Breng op smaak met zout en peper.
    6 eetlepels mayonaise, 1.5 eetlepel ketchup, 1.5 theelepel worchestersaus, 1 theelepel tabasco, 125 ml slagroom, 1 kneepje citroensap, zout, peper, 1 theelepel sherry
  • Neem je glaasjes en leg hier een laagje ijsberg sla in, gevolgd door de garnalen en een goede schep cocktailsaus.
    Heb je erg smalle glaasjes, dan kun je ook van alles twee laagjes maken!
    300 gram Hollandse garnalen
  • Garneer met de schijfjes citroen en een snufje paprikapoeder.
    paprikapoeder
Auteur: Mariska
Gang: amuse, Voorgerecht
Keuken: Engels, Europees, Nederlands, Westers
Trefwoord: garnalen, kerst recept, kerst voorgerecht, koud, koud voorgerecht

Pin dit recept voor Klassieke Garnalen Cocktail!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Klassieke garnalen cocktail in een glaasjes als koud kerst voorgerecht

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close