Klassieke Witte Asperges

Deel met vrienden en familie

Klassieke witte asperges, want ook al houden we van variaties, updates en creatieve gerechten, vaak zijn de klassiekers ook gewoon heel erg lekker. Ze zijn natuurlijk niet voor niets ‘klassieker’ geworden. Vandaag deel ik het recept met jullie voor de lekkerste witte asperges met ham, gekookte aardappeltjes, een gekookt eitje en natuurlijk een overheerlijke saus!

Ons recept voor klassieke witte asperges

In dit artikel vind je het klassieke recept voor witte asperges met ham, aspergesaus en gekookte aardappeltjes. Maar we hebben nog veel meer lekkere recepten met asperges, dus als je na de klassieke witte asperge nog trek hebt, kun je misschien ook een keer de volgende gerechten maken:

Witte asperges met hollandaisesaus

Aspergesaus

Bij klassieke witte asperges hoort natuurlijk ook aspergesaus. Je kunt gaan voor een bechamelsaus. Simpel en lekker, maar zelf ben ik meer fan van een Hollandaisesaus! Dit is bijna een soort een mayonaise, die je maakt met gesmolten boter in plaats van olie. Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het absoluut niet. Zeker niet met een goede staafmixer. Hollandaisesaus is wat mij betreft de échte aspergesaus. 

Klassieke witte asperges

Klassieke witte asperges, want ook al houden we van variaties, updates en creatieve gerechten, vaak zijn de klassiekers ook gewoon heel erg lekker. Ze zijn natuurlijk niet voor niets 'klassieker' geworden. Vandaag deel ik het recept met jullie voor de lekkerste witte asperges met ham, gekookte aardappeltjes, een gekookt eitje en natuurlijk een overheerlijke saus!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1.2 kilo witte asperges
  • 4 eieren
  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 8 plakken ham
  • zout

Voor de aspergesaus

  • 2 grote eidooiers
  • 2 theelepels witte wijnazijn
  • 100 gr roomboter
  • zout
  • peper

Instructies

Asperges bereiden

  • Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges. Dit stuk is vaak verhout en taai. Laat eventueel de asperges 30 minuten in koud water weken, zodat ze zo makkelijker te schillen zijn.
    1.2 kilo witte asperges
  • Gebruik een aspergeschiller of een dunschiller om de asperges te schillen. Begin ongeveer 2 cm onder de kop. De kop schil je dus niet.
  • Breng de asperges in water met een snufje zout aan de kook en kook 5 minuten. Haal de pan van het vuur. Plaats de deksel op de pan en laat ze zo nog 10 minuten nagaren in het warme water.
    zout

Eitjes en aardappels koken

  • Schil de aardappels, snijd in kleine stukken en spoel goed om met koud water.
    1 kilo kruimige aardappelen
  • Doe de aardappels in een pan met koud water met een snuf zout. Breng aan de kook en kook tot ze gaar zijn (ongeveer 20 minuten). De laatste minuten kun je de eitjes meekoken, die moeten ongeveer 6-8 minuten, afhankelijk van hoe je ze wilt hebben.
    4 eieren

Aspergesaus maken

  • Smelt de boter in een klein pannetje. Doe de eidooiers voorzichtig in een hoge maatbeker en giet de azijn erbij.
    2 grote eidooiers, 2 theelepels witte wijnazijn, 100 gr roomboter
  • Zet de kop van de staafmixer op de eidooiers. Zet de staafmixer aan, terwijl je de warme boter beetje bij beetje in een klein straaltje erbij giet. De staafmixer blijft mixen.
    Je zult zien dat je saus gaat emulgeren. Proef en voeg naar smaak wat zout en peper toe.
    zout, peper

Afmaken

  • Verdeel de asperges over de borden, leg de gekookte aardappels, eitjes, wat ham er leuk bij en schenk de aspergesaus over de asperges heen.
    8 plakken ham
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: asperges, witte asperges

Pin dit recept voor Klassieke witte asperges!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Klassieke witte asperges met ham, aardappel, gekookt eitje en asperge saus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close