Heerlijke knapperige aardappellaagjes, gekonfijt in super smaakvol eendenvet, gesneden in mooie torentjes, die vervolgens heel kort knapperig gebakken worden in de olie. Loopt het water je al in de mond? Zo maak je heel simpel, met dit duidelijke recept, de 15 hour potato’s, die nu populair zijn op TikTok.
Aardappellaagjes in eendenvet
Deze knapperige aardappellaagjes krijgen hun smaak van eendenvet. Daar masseren we ze eerst mee in, stapelen ze op en dan worden ze 3 uur in de oven, op lage temperatuur (130 graden Celsius), heerlijk gekonfijt. Je kunt eendenvet los kopen, maar ik bewaar het altijd als ik een blik confit de canard gebruik, waar ik bijvoorbeeld eendenbitterballen of snelle Chinese duck pancakes mee maak. Je gebruikt dan meestal geen of maar een klein beetje van het vet. Ik schep het vet in een glazen pot en verwarm deze, zodat alle restjes naar de bodem zakken. Als het stolt heb je het schone vet boven in je pot zitten. Zo verspil ik niet en is het ook nog een leuk voor mijn portemonnee!
TikTok 15 hour potato’s
Hoewel (naar mij weten) dit recept al jaren bestaat (zeker in de ongefrituurde vorm), is het de laatste tijd erg populair onder de naam “15 hour potato’s”. Laat je niet afschrikken door die naam, het grootste gedeelte van die tijd staat je gerecht in de oven (3 uur) of in de koelkast. Met echt koken ben je zelf misschien 30 minuten bezig.
Mandoline een must!
Voor dit recept heb je echt dunne plakjes aardappel nodig, van gelijke dikte. Dit krijg je alleen voor elkaar met een mandoline. Sorry. Gelukkig gaat een mandoline lang mee en heb je ze in verschillende prijsklassen.
- Budget model, kan maar op 1 dikte, maar zal voor dit recept vast voldoen.
- Mijn mandoline, deze heeft meerdere standen en je kunt er ook julienne en ruitjes mee raspen.
- High-end, heb je iets meer budget, dan is er ook dit prachtige model. Extra stevig.
Voordeel van een mandoline is ook dat je super snel klaar bent met het maken van je plakjes aardappel. Wel op je vingers letten!
Pin deze Knapperige aardappellaagjes !
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Kan dit ook in de airfryer ipv de frituur?
Nee, dat geeft niet het zelfde knapperige effect.
Dank voor je snelle reactie!