Knapperige aardappellaagjes (TikTok trend)

Deel met vrienden en familie

Heerlijke knapperige aardappellaagjes, gekonfijt in super smaakvol eendenvet, gesneden in mooie torentjes, die vervolgens heel kort knapperig gebakken worden in de olie. Loopt het water je al in de mond? Zo maak je heel simpel, met dit duidelijke recept, de 15 hour potato’s, die nu populair zijn op TikTok.

Aardappellaagjes in eendenvet

Deze knapperige aardappellaagjes krijgen hun smaak van eendenvet. Daar masseren we ze eerst mee in, stapelen ze op en dan worden ze 3 uur in de oven, op lage temperatuur (130 graden Celsius), heerlijk gekonfijt. Je kunt eendenvet los kopen, maar ik bewaar het altijd als ik een blik confit de canard gebruik, waar ik bijvoorbeeld eendenbitterballen of snelle Chinese duck pancakes mee maak. Je gebruikt dan meestal geen of maar een klein beetje van het vet. Ik schep het vet in een glazen pot en verwarm deze, zodat alle restjes naar de bodem zakken. Als het stolt heb je het schone vet boven in je pot zitten. Zo verspil ik niet en is het ook nog een leuk voor mijn portemonnee!

Aardappel laagjes in eendenvet

TikTok 15 hour potato’s

Hoewel (naar mij weten) dit recept al jaren bestaat (zeker in de ongefrituurde vorm), is het de laatste tijd erg populair onder de naam “15 hour potato’s”. Laat je niet afschrikken door die naam, het grootste gedeelte van die tijd staat je gerecht in de oven (3 uur) of in de koelkast. Met echt koken ben je zelf misschien 30 minuten bezig.

tiktok aardappels

Mandoline een must!

Voor dit recept heb je echt dunne plakjes aardappel nodig, van gelijke dikte. Dit krijg je alleen voor elkaar met een mandoline. Sorry. Gelukkig gaat een mandoline lang mee en heb je ze in verschillende prijsklassen.

  • Budget model, kan maar op 1 dikte, maar zal voor dit recept vast voldoen.
  • Mijn mandoline, deze heeft meerdere standen en je kunt er ook julienne en ruitjes mee raspen.
  • High-end, heb je iets meer budget, dan is er ook dit prachtige model. Extra stevig.

Voordeel van een mandoline is ook dat je super snel klaar bent met het maken van je plakjes aardappel. Wel op je vingers letten!

Knapperige aardappellaagjes

Heerlijke knapperige aardappellaagjes, gekonfijt in super smaakvol eendenvet, gesneden in mooie torentjes, die vervolgens heel kort knapperig gebakken worden in de olie. Loopt het water je al in de mond? Zo maak je heel simpel, met dit duidelijke recept, de 15 hour potato's, die nu populair zijn op TikTok.
Porties 6 porties
Bereidingstijd 15 uur
Totale tijd 15 uur

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels vastkokend
  • 100 gr eendenvet
  • zout
  • olie om in te frituren bijvoorbeeld arachideolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius.
  • Was en schil de aardappels en snijd met een mandoline in dunne plakken.
  • Smelt het eendenvet en giet bij de aardappelschijfjes in een grote kom. Meng alles goed door, zodat alle schijfjes een laagje vet krijgen. Bestrooi met een goede snuf zout.
    Dit gaat het makkelijkste met je handen, wel even opletten dat het vet niet te heet is.
  • Bekleed je vorm met bakpapier en zorg dat er genoeg overhangt om het straks dicht te kunnen vouwen.
  • Stapel de aardappelschijfjes netjes laagje voor laagje op. Wil je extra mooi werken? Dan snijd je voor de hoekjes en zijkanten de aardappels doormidden zodat je een rechte kant hebt.
  • Dek af met het bakpapier en zet dit 3 uur in de oven. Laat even afkoelen, bedek met een extra stukje folie en plaats wat gewicht op je aardappels, zodat de laagjes goed op elkaar worden gedrukt. Plaats 11 uur in de koelkast, zodat alles goed opstijft.
  • Haal je aardappels uit de koelkast en voorzichtig uit de vorm. Verwijder het bakpapier en snijd het in mooie vormpjes. Het beste werkt blokjes, zoals op de foto, of plakken, zoals een cake.
  • Verwarm olie tot zo'n 175 tot 180 graden Celsius en bak je torentjes goudbruin en knapperig.
  • Bestrooi met nog wat zout en je bent klaar om te genieten!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: aardappel, eendenvet, frituren, kerst, kerst bijgerecht, TikTok, trend

Pin deze Knapperige aardappellaagjes !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

tiktok 15 hour potato's recept

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Kan dit ook in de airfryer ipv de frituur?

    1. Nee, dat geeft niet het zelfde knapperige effect.

  2. Dank voor je snelle reactie!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close