Knoflook Risotto met Gepofte Knoflook

Deel met vrienden en familie

Deze knoflook risotto met gepofte knoflook is pure comfort food! Dankzij de gepofte knoflook krijgt het gerecht een volle, zachte smaak zonder scherp te zijn. Het is makkelijk te maken en perfect als hoofdgerecht voor een ontspannen avond, óf juist fancy etentje. Serveer met gegrilde groenten, zoals tomaten en asperges, voor een extra feestelijke touch!

Risotto met Gepofte Knoflook

Wat dit recept uniek maakt, is dat we een hele bol knoflook gebruiken, die eerst wordt geroosterd in de oven. Door knoflook te poffen, verandert de chemische samenstelling. Dit zorgt niet alleen voor een mildere, zoetere smaak, maar maakt de knoflook ook makkelijker verteerbaar. Het beste van alles? Geen nare adem achteraf! Je kunt de gepofte knoflook zelfs een dag of twee van tevoren bereiden, zodat je tijd bespaart tijdens het koken.

Knoflook Risotto met gepofte knoflook

Tips en Variaties

  • Bouillon: gebruik vis- of schaaldierenbouillon voor een rijke smaak, maar groentebouillon werkt ook prima.
  • Alcoholvrij: vervang de witte wijn door een scheut water en een kneepje citroensap.
  • Vegan: laat de kaas weg of vervang deze door een plantaardige variant.

Meer risotto? Probeer dan ook eens:

Knoflook Risotto met Gepofte Knoflook

Deze knoflook risotto met gepofte knoflook is pure comfort food! Dankzij de gepofte knoflook krijgt het gerecht een volle, zachte smaak zonder scherp te zijn. Het is makkelijk te maken en perfect als hoofdgerecht voor een ontspannen avond, óf juist fancy etentje. Serveer met gegrilde groenten, zoals tomaten en asperges, voor een extra feestelijke touch!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 28 minuten

Ingrediënten

  • 1 knol knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie

Risotto

  • 1 teentje knoflook
  • 600 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn zie notities *
  • 800-1000 ml bouillon groente of kip
  • 2 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
  • Parmezaanse kaas

Voor erbij

  • tomaten
  • groene asperges

Instructies

Knoflook voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd met een scherp mes een halve centimeter van de bovenkant van de teentjes. Hierdoor komen de individuele teentjes knoflook bloot te liggen.
  • Besprenkel met wat olie en zout en wikkel in alufolie. Rooster 40-50 minuten in het midden van de oven. Laat goed afkoelen, voordat je de teentjes uit de knoflook knijpt.
    1 knol knoflook, 1 eetlepel olijfolie
  • Deze stap kun je makkelijk een dag of twee van tevoren doen! Bewaar de knoflook daarna gekoeld.

Risotto

  • Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes.
    1 teentje knoflook
  • Verwarm olie in een grote koekenpan. Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
    2 eetlepels olijfolie
  • Voeg de verse knoflook en de knoflook uit de oven erbij.
    600 gr risottorijst, 1 scheut droge witte wijn
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
    800-1000 ml bouillon
  • Herhaal dat tot je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten of iets langer. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Haal de risotto van de warmtebron en roer de Parmezaanse kaas er doorheen. Proef en breng de risotto op smaak met zout en peper.
    Parmezaanse kaas
  • Serveer optioneel met gegrilde tomaten en asperges!
    tomaten, groene asperges

Notities

* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.
Auteur: Mariska
calorieën: 923kcal
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kerst voorgerecht, knoflook, risotto

Nutrition

Calorieën: 923kcal | Carbohydrates: 126g | Protein: 24g | Fat: 32g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 18g | Trans Fat: 0.3g | Cholesterol: 51mg | Sodium: 1167mg | Potassium: 611mg | Fiber: 5g | Sugar: 2g | Vitamin A: 5523IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 54mg | Iron: 9mg

Knoflook Risotto met Gepofte Knoflook

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close