Knoflookcurry met 100 knoflooktenen

Deel met vrienden en familie

Knoflookcurry, hoe goed klinkt dat? In dit recept gaan 100 tenen knoflook! Oké, dan is het wel een heerlijk bijgerecht voor ruim vijf personen, je kunt dus ook met minder teentjes af. Deze knoflookcurry is heerlijk met rijst, maar nog veel lekkerder met verse naan. En, sta jij al te popelen om het te maken, of schrikken de vele teentjes je toch af?

De inspiratie voor dit recept komt uit het kookboek Made in India van Meera Sodha. Ik heb de bereiding iets aangepast, want mijn knoflooktenen gaarden lang niet zo snel als het volgens het recept zou moeten. Het gerecht vind ik echt helemaal passen in een uitgebreider Indiaas diner, maar je kunt de curry ook los als hoofdgerecht eten.

Het recept stond al een tijdje op mijn wensenlijstje, maar het pellen van 100 tenen knoflook hield me tegen. Gelukkig heb ik daar een oplossing voor gevonden!

Hoe pel je snel heel veel knoflooktenen?

Het is voor dit recept belangrijk dat de teentjes heel blijven, dus de gebruikelijke ‘klap met de zijkant van een mes truc’ gaat helaas niet op deze keer. Een enkel teentje met een kneusje is geen probleem, maar het merendeel moet echt heel blijven. Je kunt de teentjes los maken en vervolgens schudden in een grote jampot of tussen twee schalen. Dit werkt wel beter met wat oudere tenen, dan met echt verse tenen.

Nog handiger en sneller is het om voor dit recept gepelde teentjes knoflook te kopen! Bij de Sligro verkopen ze grote potten Garlic Solution gepelde knoflooktenen, en die heb ik gebruikt. Inmiddels heb ik ook al teentjes gespot in de Amazing Oriental en kreeg ik foto’s door van potjes gepelde tenen die onder andere bij de Turkse supermarkt in de Javastraat in Amsterdam verkocht worden.

Knoflook curry met 100 tenen knoflook

Knoflookcurry, ga je daar niet ontzettend van stinken?

Iedereen die wel eens een broodje shoarma heeft gegeten met net teveel knoflooksaus weet hoe je je daarna voelt. Droge mond, vervelende smaak in je mond en dan hebben we het nog niet eens over je adem. De volgende ochtend gaat het feest nog eens door, ook al poets je je rot. Niet zo gek dus dat veel van jullie mij vroegen of je niet onwijs gaat stinken als je knoflookcurry gaat eten die bijna alleen maar uit tenen knoflook bestaat. Het antwoord is gelukkig: nee! Doordat de knoflook wordt gesudderd gaat het scherpe eraf. De vervelende na-effecten van knoflook komen door rauwe knoflook en deze knoflook is goed gaar.

Doordat de tenen heel zijn ruikt je huis niet eens naar een knoflookexplosie, terwijl je aan het koken bent. Iets wat je misschien wel zou denken wanneer je aan het recept begint.

Knoflookcurry met 100 tenen knoflook

Knoflookcurry, hoe goed klinkt dat? In dit recept gaan 100 tenen knoflook! Oké, dan is het wel een heerlijk bijgerecht voor ruim vijf personen, je kunt dus ook met minder teentjes af. Deze knoflookcurry is heerlijk met rijst, maar nog veel lekkerder met verse naan.
Porties 5 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten

Kookgerei

  • Grote pan met deksel

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie (in India wordt voornamelijk koolzaadolie gebruikt)
  • 0.75 theelepel mosterdzaad
  • 10 blaadjes curryleaves / kerrieblad (vaak in de vriezer van de toko te vinden)
  • 100 tenen knoflook (gepeld)
  • 150 ml water
  • 1 snuf zout
  • 0.5 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel tamarinde pasta
  • 150 ml kokosmelk

Instructies

  • Als je geen gepelde knoflooktenen hebt bemachtigd, beginnen we dit recept met het pellen van de teentjes. Sterkte 😉
  • Verwarm olie in een pan en bak hier, zodra het heet is, de curry leaves en mosterdzaadjes in, tot de mosterdzaadjes beginnen te poppen.
  • Voeg de knoflooktenen toe en bak ze aan beide kanten bruin. Roer regelmatig om, want je wilt niet je knoflook verbrandt.
  • Voeg 150 ml water toe en plaats een deksel op de pan. Laat dit 20 minuten sudderen, tot de knoflook zacht en een beetje transparant is. Om te testen kun je een teen doorsnijden, ook de binnenkant moet zacht zijn. Als het te droog wordt, mag je meer water toevoegen.
  • Voeg nu de kruiden, zout, tamarinde pasta toe en roer goed door. Bak dit een minuut of twee mee. Voeg de kokosmelk toe, roer door en plaats de deksel weer op de pan. Laat dit zo'n 7 minuten zacht sudderen. Als het te droog wordt mag je ook hier meer water of kokosmelk toevoegen.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Indiaas, Indian
Trefwoord: curry, knoflook, koolhydraatarm

Pin deze Knoflookcurry met 100 knoflooktenen!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
knoflookcurry pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Lekker kruidig receptje. Dank hiervoor!

    1. Graag gedaan Navid 🙂

  2. Astrid says:

    We zijn hier thuis aangenaam verrast door dit recept, wat ontzettend lekker!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close