Knolselderijpuree

Deel met vrienden en familie

Knolselderijpuree is een heerlijke groentepuree waarmee je een gerecht net even wat extra’s kan geven. Eenvoudig te maken en daarmee een perfect bijgerecht.
De puree is heerlijk zacht van smaak en ziet er een stuk beter uit dan die lelijke knol die je in de supermarkt ziet liggen! Ook lekker als koolhydraatarme vervanger van bijvoorbeeld aardappelpuree 

Bloemkoolpuree kennen we inmiddels allemaal wel, maar stiekem kun je van deze lelijke knol ook heerlijke puree maken. Het heeft meer smaak dan bloemkool. Van knolselderij kun je behalve lekkere koolhydraatarme puree, ook heel goed frietjes, soep of een frisse magere selderijsalade maken.

kha puree van knolselderij

Natuurlijk eet je niet alleen knolselderijpuree, daar moet nog wat bij. Dit kan heel simpel vega zijn met gegrilde groente. Je kunt het ook heel goed als vervanging van aardappel gebruiken in een stamppot. Met de kerst is deze groentepuree ook altijd een hit. Mocht je opzoek zijn naar meer Kerstrecepten, dan hebben we een hele pagina voor je: Kerstrecepten voor een feestelijk 2022

Goed afgesloten in bijvoorbeeld een Tupperware bakje, kun je deze puree in de koelkast een paar dagen bewaren. Bevroren gaat het bijna een jaar mee, maar wie heeft er ruimte om iets zo lang te bewaren 🙂

Knolselderijpuree

Knolselderijpuree is een heerlijke groentepuree waarmee je een gerecht net even wat extra’s kan geven. Eenvoudig te maken en daarmee een perfect bijgerecht. De puree is heerlijk zacht van smaak en ziet er een stuk beter uit dan die lelijke knol die je in de supermarkt ziet liggen!
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten

Ingrediënten

 • 500 gr knolselderij  (gewogen na het snijden)
 • 1 sjalot
 • 1 teen knoflook
 • 1 klont boter
 • 0.5 blokje bouillon (vega of kip)
 • 3-6 eetlepels room (voor vegan combineert cashew- of hazelnootmelk erg lekker)
 • zout
 • peper

Instructies

 • Snijd en schil de knolselderij. Zelf snijd ik eerst plakken, dan verwijder ik de schil met een dunschiller en maak ik er vervolgens blokjes van.
  500 gr knolselderij 
 • Snijd een sjalot en een teentje knoflook fijn. Aangezien ik toch zo al mijn machine vies ga maken, gebruik ik die ook voor mijn ui en knoflook. Beetje lui mag af en toe wel toch?
  1 sjalot, 1 teen knoflook
 • Smelt een flinke klont boter in een stevige pan waar een deksel op kan en fruit hierin je sjalot/knoflook mix, ongeveer 2 minuten.
  1 sjalot, 1 klont boter, 1 teen knoflook
 • Voeg je knolselderij toe en bak lekker mee, ongeveer 3 minuten.
  500 gr knolselderij 
 • Verkruimel een half blokje bouillon en schenk er water bij, zodat de blokjes knol in een laagje van een 1 tot 2 centimeter staan. Dus net niet helemaal onder. Breng aan de kook, zet zachter, zodat het net nog borrelt en plaats een deksel op de pan. Laat dit 10 minuten stoven.
  0.5 blokje bouillon
 • Schep de knolselderij uit de pan en pureer dit met 2 eetlepels room. Voeg beetje bij beetje room toe, totdat je de juiste dikte hebt. Niet iedereen wilt zijn puree even dik en het ligt er ook maar net aan hoeveel bouillon je mee schept.
  3-6 eetlepels room
 • Proef en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
  zout, peper

Notities

Liever een neutrale puree, die ook nog eens witter van kleur is? Gebruik dan melk om te stoven en bak de knolselderij niet mee.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: groente, kerst, kerst bijgerecht, kerst vegetarisch, knolselderij, koolhydraatarm, koolhydraatarm kerst, puree, vegetarisch

Pin deze Knolselderijpuree !

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Knolselderijpuree

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close