Koolhydraatarme pepernoten, een echte feesttraktatie

Koolhydraatarme pepernoten: ik kan er een lang verhaal van maken, maar vandaag houden we het gewoon kort. Dit zijn pepernoten, maar dan koolhydraatarm. Zonder suiker, zonder gluten.

Met koolhydraatarme pepernoten doe ik mijn eerste voorzichtige stapjes in het koolhydraatarme bakken, de zoete kant. Tot nu toe heb ik me vooral aan de hartige kant gehouden en eerlijk is eerlijk, ik vind het super leuk om koolhydraatarme recepten te ontwikkelen. Een beperking geeft mij een uitdaging en dwingt mij creatiever te zijn.

Welke suikervervanger?

Maar tot nu toe vond ik koolhydraatarme zoetigheid een beetje te spannend, want je kan dan niet om suikervervangers heen. En daar heb ik nog niet zoveel kaas van gegeten. Ik moet dan meteen denken aan die vieze zoetjes die mijn pa vroeger in zijn koffie dronk en die ik als kind in mijn mond stak, leek mij lekker zoet. Niet te vreten natuurlijk. Omdat ik geen zin had om lukraak verschillende suikervervangers te kopen, deed ik wat onderzoek. Het bleek dat sommige vervangers wel invloed hebben op je glycemische index. Sommige vervangers zijn veel zoeter dan suiker en anderen juist weer een stuk minder.

Na het zien van dit filmpje en kijken wat in Nederland te krijgen is, heb ik besloten mijn suikervervanger-avontuur te beginnen met erythritol. Dit heeft ongeveer dezelfde zoetheid als suiker en een soortgelijke structuur. Dit is wel handig als je gaat bakken, want suiker dient dan vaak niet alleen als zoetmaker.

Mocht jij goede ervaringen hebben met andere suikervervangers, laat het mij dan weten; daar help je mij weer mee!

Koolhydraatarme pepernoten recept

Ingrediënten koolhydraatarme pepernoten

voor 26 pepernoten

25 gr boter op kamertemperatuur
50 gr amandelmeel
20 gr erythritol (ik gebruik deze van Carino, die is puur)

3 theelepels speculaaskruiden
0.25 theelepel bakpoeder
1 theelepel room of plantaardige melk

Let op, sommige speculaaskruiden uit de winkel bevatten suiker!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle droge ingrediënten door elkaar, gevolgd door de zachte boter. Kneed dit goed samen. Voeg nu de room toe en kneed nog even. Als het goed is heb je nu een mooi samenhangend deeg, waar je makkelijk balletjes van kunt draaien.
  3. Draai ongeveer 26 balletjes en druk deze een beetje plat op de bakplaat. Ze veranderen niet veel van vorm in de oven.
  4. Bak in 15 minuten bruin en laat nog 10 minuten afkoelen en knapperig worden, voordat je je tanden erin zet.

Pin deze Koolhydraatarme pepernoten!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Kha pepernoten pin

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close