Koolhydraatarme Big Mac Pizza’s

Deel met vrienden en familie

Koolhydraatarme Big Mac Pizza’s: dat zijn vast drie dingen die je niet bij elkaar verwacht, of wel? Ik snap dat je vol met vragen zit. Hoe maak je nou van een Big Mac een pizza? Of: een Big Mac kan toch helemaal niet koolhydraatarm zijn? Is dit nou wel een goed idee? Het antwoord op die laatste vraag is: jazeker en ook de andere vragen zal ik in deze post beantwoorden.

koolhydraatarme big mac pizzaHet idee van de Big Mac Pizza heb ik niet zelf bedacht, maar heb ik uit het kookboek van de kookmutsjes. De bodem heb ik vervangen door een koolhydraatarme pizzabodem op basis van amandelmeel en mozzarella. Voor de saus gebruik ik mijn zelfgemaakte Big Mac saus die ik al eerder gebruikte voor mijn Koolhydraatarme Big Mac Salade.

Koolhydraatarme big mac pizza in doos

Hoewel ik mij qua smaak door de iconische burger van de McDonald’s heb laten inspireren, hebben zij niets met dit recept te maken.

Koolhydraatarme Big Mac Pizza’s

voor 4 mini pizza’s

Pizzabodem
150 gr geraspte mozzarella
2 eetlepels cream cheese
50 – 65 gr amandelmeel
1 ei
0.25 theelepel bakpoeder (geen baking soda, lees hier het verschil)
snufje zout

Big Mac topping
300 gr rundergehakt
2-4 plakjes cheddar kaas (4 is lekkerder, 2 gezonder)
ijsbergsla
extra augurkjes
olijfolie
zout en peper

Koolhydraatarme Big Mac saus
4 eetlepels suikervrije mayonaise
1 eetlepel azijn (witte azijn of rijstazijn)
4 plakjes augurk
0.25 rode ui
1 à 2 theelepels suikervervanger
1 à 2 theelepels mosterd
0.25 theelepel paprikapoeder

Bereiding

  1. We beginnen met de saus, zodat de smaken goed kunnen intrekken terwijl we verder gaan met de rest. Snijd de augurkjes en de rode ui zo fijn mogelijk. Meng goed met de overige ingrediënten voor de koolhydraatarme Big Mac saus. Proef en pas eventueel de verhoudingen aan.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Let op, als je magnetron ook in de oven zit, wacht dan nog even!
  3. Plaats de geraspte mozzarella in een magnetronbestendige schaal en smelt deze. Het is heel erg afhankelijk van je magnetron hoe lang, dus begin kort met 10 seconden en kijk dan verder.
  4. Schep de cream cheese bij de gesmolten kaas en roer goed door. Roer het ei, met een snufje zout, door het amandelmeel en meng dit door de gesmolten kaas. Nadat je het geroerd hebt, kun je het bij elkaar kneden. Het kan nog een beetje plakkerig zijn.
  5. Verdeel het deeg in vier kleine bollen en spreid het deeg uit over een met bakpapier bedekte bakplaat. Dit gaat het makkelijkste als je je vingertoppen een beetje nat maakt, dan plakt het minder. Bak dit 13-15 minuten, totdat het goudbruin is. Laat afkoelen, ongeveer 20 minuten.
  6. Terwijl dit afkoelt bakken we het gehakt in een scheut olijfolie net aan gaar met wat zout en peper. Laat eventueel uitlekken als er veel vocht uit komt.
  7. Smeer op elke afgekoelde pizzabodem een flinke lepel Big Mac saus. Verdeel hierover het gehakt. Snij de plakjes cheddar in kleine stukjes en strooi deze over het gehakt.
  8. Bak af in de oven, ongeveer 5 minuten. Eigenlijk hoeft alleen de kaas te smelten.
  9. Maak de koolhydraatarme Big Mac Pizza’s af met fijn gesneden ijsberg sla, wat stukjes augurk en de over gebleven saus.


Tip:

Sommige suikervrije mayonaises uit de supermarkt, vooral de Belgische/Franse varianten, kunnen wat aan de zure kant zijn. Proef daarom eerst goed, voordat je mosterd toevoegt. Dikke kans namelijk dat er al mosterd in zit.

Elke suikervervanger heeft een andere zoetheid. Voor dit recept heb ik zelf erythritol gebruikt (dat heeft de minste bijsmaak), maar vloeibare stevia druppels kunnen ook (hier heb je heel weinig van nodig!).

 

Pin deze Big Mac Pizza’s!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

kha big mac pizza pin

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Leuk recept, de hoeveelheid amandelmeel staat er niet bij, hoeveel is het?

    1. Nou zeg, dat is onhandig van me! 50 gram.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close