Koolhydraatarme Crackers

Deel met vrienden en familie

Knapperige koolhydraatarme crackers die je in een handomdraai zelf maakt met slechts een paar ingrediënten. Gemaakt van een mix van lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten hebben deze crackers een licht nootachtige smaak, met een subtiele hint van kruiden en zijn ze naast koolhydraatarm, ook glutenvrij. Heerlijk als broodvervanger, maar ook heel lekker als snack op de borrelplank met je favoriete dips.

Koolhydraatarme Crackers

Op zoek naar een heerlijke, knapperige snack die zowel glutenvrij, als koolhydraatarm is? Deze zelfgemaakte crackers, gemaakt van lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten, bieden het perfecte antwoord. Of je nu glutenvrij eet, een koolhydraatarm dieet volgt of gewoon een gezonde snack zoekt, deze crackers passen in (bijna) elk eetpatroon. Met de toevoeging van knoflook, gemalen komijn en paprikapoeder krijg je een kruidige, smaakvolle cracker. En je past ‘m natuurlijk makkelijk aan naar je eigen smaak. Uiteraard eet ik deze crackers niet zonder wat lekkers erop. Ik eet ze het liefst met oude kaas, MuhammaraAvocadoboterKoreaanse Tonijnsalade of Heksenkaas.

Lijnzaad crackers met zonnebloem en pompoenpitten als koolhydraatarme snack

Veelzijdige lijnzaad crackers

Wat deze lijnzaad crackers zo aantrekkelijk maakt, is de flexibiliteit in de kruiden. Terwijl knoflook, komijn en paprikapoeder een rijke smaak geven, kun je naar wens variëren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van rozemarijn, tijm of zelfs chili voor een pittige twist. Voor degenen die de crackers een kazige smaak willen geven zonder zuivel, zijn psylliumvezels een ideale toevoeging. Ze zorgen niet alleen voor een volle smaak, maar helpen ook bij de structuur, waardoor de crackers perfect knapperig worden.

Waarom zijn crackers van lijnzaad zo gezond?

Deze zelfgemaakte crackers van lijnzaad hebben veel gezondheidsvoordelen. Lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten zijn namelijk zeer vezelrijk en dragen bij aan een gezonde spijsvertering. De zaden bevatten gezonde vetten die gunstig zijn voor het hart en de cholesterolbalans. Daarnaast zijn ze ook koolhydraatarm (en zelfs keto) en glutenvrij (handig als je hier niet tegen kan). Een cracker bevat maar 3 gram koolhydraten.

Hoe bewaar je koolhydraatarme crackers?

Koolhydraatarme crackers blijven 1 tot 2 weken goed, mits ze goed luchtdicht worden bewaard in een goed afgesloten bak of zak. Eigenlijk net zoals bij alle crackers. Het is wel extra belangrijk om goed te wachten totdat je crackers met lijnzaad helemaal afgekoeld zijn. Anders kan het vocht en damp in de crackers voor schimmel zorgen. 

Koolhydraatarme Crackers

Knapperige koolhydraatarme crackers die je in een handomdraai zelf maakt met slechts een paar ingrediënten. Gemaakt van een mix van lijnzaad, pompoen- en zonnebloempitten hebben deze crackers een licht nootachtige smaak, met een subtiele hint van kruiden en zijn ze naast koolhydraatarm, ook glutenvrij. Heerlijk als broodvervanger, maar ook heel lekker als snack op de borrelplank met je favoriete dips.
Porties 15 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 100 gr lijnzaad
  • 200 ml kokend water
  • 3 handjes pompoenpitten
  • 2 handjes zonnebloempitten
  • 1 snuf zout
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel paprikapoeder
  • extra virgin olijfolie

Instructies

  • Meng het lijnzaad met kokend water en laat 5 minuten weken, tot je een soort 'lijmige' structuur krijgt. Dit houdt de crackers zo bij elkaar.
    100 gr lijnzaad, 200 ml kokend water
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
Roer nu de overige ingrediënten er doorheen en spreid gelijkmatig uit over een met bakpapier bedekte bakplaat. Kwast de bovenkant in met een dun laagje olie.
    3 handjes pompoenpitten, 2 handjes zonnebloempitten, 1 snuf zout, 0.5 theelepel gemalen komijn, 0.5 theelepel knoflookpoeder, 0.5 theelepel paprikapoeder, extra virgin olijfolie
  • Bak in het midden van de oven tot de crackers goudbruin zijn, ongeveer 30-45 minuten.
Laat helemaal afkoelen, voordat je ze in stukken breekt en luchtdicht bewaart!
Auteur: Mariska
calorieën: 65kcal
Gang: lunch, ontbijt, Snack
Keuken: wereldkeuken
Trefwoord: gezond, koolhydraatarm

Nutrition

Calorieën: 65kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 2g | Fat: 5g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.001g | Sodium: 28mg | Potassium: 92mg | Fiber: 2g | Sugar: 0.2g | Vitamin A: 36IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 21mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Koolhydraatarme Crackers!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Koolhydraatarme crackers met lijnzaad en zaden

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close