Een heerlijke Griekse pastasalade, maar dan met een stuk minder koolhydraten. Lekker zo in de hoofdrol als lunch of avondmaaltijd, maar deze salade doet het ook goed als side-dish bij bijvoorbeeld een BBQ. En natuurlijk makkelijk mee te nemen naar een picknick! Laat die zonnestralen maar komen!
Koolhydraatarme pastasalade
Pasta, en daarmee ook een pastasalade, staat over het algemeen bekend als een koolhydraat-bom. Gelukkig zijn er genoeg koolhydraatarme alternatieven te vinden voor pasta. Als je meer groente wilt eten, dan zullen de eerste drie je meer aanspreken. Wil je toch meer het echte pastagevoel behouden, dan kun je beter voor zeewier, spelt- en volkorenpasta gaan. Hieronder een paar alternatieven op een rij:
Bereiding | Koolhydraten per 100gr | |
---|---|---|
Courgetti | Courgetti maak je zelf gemakkelijk van courgette en een spiraalsnijder. Je kunt het rauw laten (wel zo lekker voor een pastasalade)of kort even bakken in een koekenpan. | 3,1 |
Wortelpasta | Zelfde als de courgetti, maar dan met wortels in plaats van courgette. | 9.6 |
Pompoenpasta | Zoals beschreven in dit recept maak je pompoenpasta met een julienne snijder. Zelf vind ik dit voor een pastasalade minder geschikt. | 7 |
Zeewierpasta | Klinkt gek, ruikt ook gek als je het aan het koken bent, maar smaakt erg lekker. Het vult ook nog eens als een gek: uit een zak van 100 gr haal je 4 à 5 porties. Zeewierpasta heeft eenzelfde soort elasticiteit als gewone pasta! | 28,5 (dit zijn wel 5 porties!) |
Speltpasta | Bijna hetzelfde als gewone pasta, zeker in bereiding, maar dan met minder gluten en minder koolhydraten. | 26 |
Volkorenpasta | Iets steviger is de volkorenpasta (die heeft meer koolhydraten dan ik zelf had verwacht), maar dit zijn wel ‘langzame’ koolhydraten die je lang een verzadigd gevoel geven. | 64 |
Kikkererwten of linzen | Lijkt niet echt op pasta meer natuurlijk, maar combineert wel heel lekker in dit recept, mocht je de overige opties niets vinden. | 15 / 14 |
Ingrediënten Koolhydraatarme Griekse pastasalade
4 porties koolhydraatarme pasta (zie tabel hierboven voor opties)
0.5 komkommer
0.5 rode ui
1 rode paprika
Griekse zwarte olijven
Griekse Feta
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
balsamico / rode wijnazijn
Griekse olijfolie
zout & peper
Optioneel: 1 kipfilet, 1 eetlepel citroensap, 1 teentje knoflook (geperst)
Bereiding
- Bereid de pasta. Ga je voor een pasta die gekookt moet worden, spoel deze dan direct na het afgieten om met koud water. Zo blijft de pasta niet aan elkaar plakken, gaart deze niet verder door en is de pasta ook meteen afgekoeld. Win-win wat mij betreft.
- Voor de vega versie, sla deze optie over: snijd de kipfilet in blokjes en marineer deze 10 minuten met citroensap, knoflook, een snufje zout en een eetlepel olie. Bak de blokjes kip mooi goudbruin en gaar in een koekenpan en zet opzij om af te koelen.
- Halveer de komkommer en haal de zaadlijsten eruit, dit voorkomt dat je pastasalade straks te nat wordt. Snijd de komkommer in plakjes. Doe hetzelfde met de paprika.
- Snijd de halve rode uit nog eens doormidden (nu heb je twee kwarten) en snijd deze in zo dun mogelijke ringetjes. Haal de ringetjes met je vingers uit elkaar.
- Meng de afgekoelde pasta, samen met de gesneden groentes, olijven, oregano en tijm. Proef en breng op smaak met zout & peper. Let wel op: de feta is ook zoutig. Kruimel de feta er overheen en besprenkel met wat olijfolie en azijn.
Eet smakelijk! De pastasalade blijft in de koelkast zeker 2 dagen goed.
Ik mis in dit rijtje pasta vervangers de kelppasta en de konjacpasta/noodles.
Vooral met de kelpnoodles lijkt me deze salade ook lekker
Goede tips Lot! Ik kende ze nog niet.