Koolhydraatarme koolrolletjes (Holubtsi)

Deel met vrienden en familie

Koolhydraatarme koolrolletjes zijn een simpele variatie op de koolrolletjes die ik ken uit Polen en Oekraïne. Daar worden ze ook wel Gołąbki, Gikybtsi of Holubtsi genoemd. Koolbladeren worden gevuld met een gehaktmengsel, opgerold en gestoofd in een eenvoudige saus.

Koolhydraatarme koolrolletjes

Bij traditionele koolrolletjes zoals ik deze heb leren kennen van (oud)collega’s uit Oekraïne en Polen, wordt vaak naast gehakt, ook rijst gebruikt als vulling. Hoewel heel lekker, wil je dit waarschijnlijk niet als je koolhydraatarm probeert te eten. De tomatensaus bevat al genoeg koolhydraten. Er zijn drie opties, waarvan de makkelijkste het weglaten van de rijst is; dat is wat we gaan doen met dit recept. Een andere online veel genoemde optie is het toevoegen van bloemkoolrijst. Zelf ben ik hier minder fan van, aangezien daar nog veel vocht in zit. De laatste optie die ik jullie mee wil geven is quinoa. Niet geschikt als je keto eet, want het bevat zeker wel koolhydraten, maar als je wilt minderen met koolhydraten is quinoa een goede optie. Quinoa bevat veel eiwitten, waardoor het je langer een verzadigd gevoel geeft. Voor dit recept is 75 gram (ongekookt gewogen) quinoa perfect.

Naast de vulling is het belangrijk goed op te letten op je tomatensaus. Ik gebruik simpele passata zonder toevoegingen. Bekijk de verpakking van je passata of gezeefde tomaten goed, om er zeker van te zijn wat erin zit. Een andere optie is tomatensap, maar ook hier moet je goed opletten dat ze niets hebben toegevoegd, behalve tomaten.

koolhydraatarme Holubtsi

Welke kool gebruik je?

Groene-, witte-, spits-, Chinese-, rode-, boeren-, bloem-, savooie-.. we kennen in Nederland nogal wat verschillende soorten kool, maar welke kool gebruik je nou voor het maken van koolrolletjes? Zelf gebruik ik het liefst witte kool. Deze bladeren zijn mooi glad, werken makkelijk en hebben een vrij neutrale smaak met een lichtzoete ondertoon. Een witte kool is goedkoop en zeker in de koudere maanden heel goed verkrijgbaar. Een andere goede optie is een savooiekool, in de volksmond ook wel groene kool genaamd. Deze kool is wel wat gilleriger gevormd en heeft wat meer nerven.

Koolhydraatarme koolrolletjes

Koolhydraatarme koolrolletjes zijn een simpele variatie op de koolrolletjes die ik ken uit Polen en Oekraïne. Daar worden ze ook wel Gołąbki, Gikybtsi of Holubtsi genoemd. Koolbladeren worden gevuld met een gehaktmengsel, opgerold en gestoofd in een eenvoudige saus.
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 min

Equipment

  • 1 grote mengkom
  • 1 Grote pan
  • 1 Bakblik of ovenschaal
  • Keukenmachine of NutriBullet
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 1 kool

Vulling

  • 500 gr gehakt
  • 1 ui middelgroot of 2 kleine
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel oregano gedroogd
  • 0.5 theelepel tijm gedroogd
  • zout en peper
  • 0.5 blokje runderbouillon

Saus

  • 400 ml passata
  • 300 ml water
  • zout en peper
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 0.5 blokje runderbouillon

Optioneel

  • citroensap
  • dille
  • zure room
  • extra virgin olijfolie

Instructies

Kool voorbereiden

  • Breng een pan met water aan de kook met een snufje zout. Plaats de kool er voorzichtig in, met de onderkant naar boven en kook 5 minuten.
    1 kool
  • Haal de kool voorzichtig uit de pan en laat afkoelen, totdat deze koel genoeg is om aan te kunnen raken. Het water mag je weggooien.

Vulling maken

  • Rasp of maal met een keukenmachine je ui en knoflook fijn. Meng dit door het gehakt, samen met de oregano, tijm en een fijn gemalen blokje bouillon.
    500 gr gehakt, 1 ui, 3 teentjes knoflook, 1 theelepel oregano, 0.5 theelepel tijm, zout en peper, 0.5 blokje runderbouillon
  • Kneed goed door en breng op smaak met zout en peper. Laat rusten tot je klaar bent voor de volgende stap.

Koolrollejtes vullen

  • Haal voorzichtig wat bladeren van je kool, probeer ze zo heel mogelijk te houden. Snijd het grootste en dikste gedeelte van de nerf onderaan het blad plat of er helemaal uit, zodat je mooie dunnen blaadjes over houdt.
  • Neem 2 à 3 eetlepels vulling en vorm deze met je handen tot een rol. Leg aan het uiteinde van een koolblad, rol het op en stop de zijkanten naar binnen, terwijl je rolt. Herhaal tot al je vulling op is.
  • Leg de rolletjes met de vouwzijde naar beneden even apart.

Saus maken

  • Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Proef en breng eventueel op smaak met nog wat extra zout, peper of azijn.
    zout en peper, 400 ml passata, 300 ml water, 1 theelepel witte wijnazijn, 0.5 blokje runderbouillon

Kool rolletjes bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet je ovenschaal heel licht in, bijvoorbeeld door wat olie te druppelen over een stukje keukenrol. Giet een klein beetje saus onderop.
  • Snijd de kern van overgebleven kool eruit en de rest in fijne repen. Leg dit in je overschaal, bovenop het dunne laagje saus. Leg hier bovenop je koolrolletjes, weer met de vouwzijde naar beneden.
  • Giet de rest van de saus er overheen en bedek de ovenschaal met aluminiumfolie.
  • Bak 60 minuten in de oven, tot alles lekker zacht en sappig is geworden en de smaken goed zijn ingetrokken.

Afmaken

  • Je kunt de koolrolletjes zo serveren, maar je kunt ze ook afmaken met verse dille, dikke yoghurt, een kneepje citroensap en een paar drupjes olie!

Notities

Variatie: Voeg gekookte quinoa (75 gram ongekookt gewogen) toe aan je gehaktmengsel, dit geeft een lekkere structuur en door het hoge eiwit gehalte van de quinao geeft het langer verzadigt gevoel.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Main Course, Voorgerecht
Keuken: Oost Europees
Trefwoord: kool, koolhydraatarm, koolhydraatarm kerst

Pin deze Koolhydraatarme koolrolletjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Koolhydraatarme koolrolletjes

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Is het mogelijk de kool in de instant pot te koken?

    1. Jazeker, heb het recept zelfs online staan kijk maar hier

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close