Koolhydraatarme koolrolletjes zijn een simpele variatie op de koolrolletjes die ik ken uit Polen en Oekraïne. Daar worden ze ook wel Gołąbki, Gikybtsi of Holubtsi genoemd. Koolbladeren worden gevuld met een gehaktmengsel, opgerold en gestoofd in een eenvoudige saus.
Koolhydraatarme koolrolletjes
Bij traditionele koolrolletjes zoals ik deze heb leren kennen van (oud)collega’s uit Oekraïne en Polen, wordt vaak naast gehakt, ook rijst gebruikt als vulling. Hoewel heel lekker, wil je dit waarschijnlijk niet als je koolhydraatarm probeert te eten. De tomatensaus bevat al genoeg koolhydraten. Er zijn drie opties, waarvan de makkelijkste het weglaten van de rijst is; dat is wat we gaan doen met dit recept. Een andere online veel genoemde optie is het toevoegen van bloemkoolrijst. Zelf ben ik hier minder fan van, aangezien daar nog veel vocht in zit. De laatste optie die ik jullie mee wil geven is quinoa. Niet geschikt als je keto eet, want het bevat zeker wel koolhydraten, maar als je wilt minderen met koolhydraten is quinoa een goede optie. Quinoa bevat veel eiwitten, waardoor het je langer een verzadigd gevoel geeft. Voor dit recept is 75 gram (ongekookt gewogen) quinoa perfect.
Naast de vulling is het belangrijk goed op te letten op je tomatensaus. Ik gebruik simpele passata zonder toevoegingen. Bekijk de verpakking van je passata of gezeefde tomaten goed, om er zeker van te zijn wat erin zit. Een andere optie is tomatensap, maar ook hier moet je goed opletten dat ze niets hebben toegevoegd, behalve tomaten.
Welke kool gebruik je?
Groene-, witte-, spits-, Chinese-, rode-, boeren-, bloem-, savooie-.. we kennen in Nederland nogal wat verschillende soorten kool, maar welke kool gebruik je nou voor het maken van koolrolletjes? Zelf gebruik ik het liefst witte kool. Deze bladeren zijn mooi glad, werken makkelijk en hebben een vrij neutrale smaak met een lichtzoete ondertoon. Een witte kool is goedkoop en zeker in de koudere maanden heel goed verkrijgbaar. Een andere goede optie is een savooiekool, in de volksmond ook wel groene kool genaamd. Deze kool is wel wat gilleriger gevormd en heeft wat meer nerven.
Pin deze Koolhydraatarme koolrolletjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Is het mogelijk de kool in de instant pot te koken?
Jazeker, heb het recept zelfs online staan kijk maar hier