Koolhydraatarme lasagne met courgette en gehakt

Koolhydraatarme lasagne met courgette en gehakt
Koolhydraatarme lasagne met courgette en gehakt is overheerlijk comfort food, zonder de snelle koolhydraten en suikers. Ja ja, ook lasagne is koolhydraatarm te maken; courgette is een prima vervanger van lasagnebladen!

Zo krijg je een minder natte lasagne

Een courgette lasagne kan nogal snel waterig worden. In tegenstelling tot lasagnebladen, die tijdens de bereiding vocht opnemen, geeft een courgette vooral vocht af. Dus heel gek is het niet. Met een beetje meer werk is dit op te lossen. Je kunt twee dingen doen:

  • Besprenkel de plakjes courgette met ruim zout, even laten intrekken en vervolgens het zout met het vocht eraf vegen.
  • De courgette even grillen. Geeft niet alleen wat extra smaak, maar er verdampt ook vocht.

In het weekend, als ik tijd en zin heb, doe ik beiden; dit geeft het lekkerste resultaat. Doordeweeks wil ik nog wel eens  accepteren dat de lasagne wat waterig is. ‘Pick your battles’ zullen we maar zeggen 😉

Wat ook een klein handje helpt, is niet de grootste courgettes uitkiezen: deze bevatten minder vocht.

Koolhydraatarme courgette lasagne

Ingrediënten Koolhydraatarme lasagne met courgette en gehakt

Koolhydraatarme lasagne bladen
2 courgettes
zout

Gehaktsaus
500 gr gehakt (liefst biologisch)
1 grote pot pastasaus (ongeveer 500 gr)
scheut olijfolie

Witte saus
40 gr boter
40 gr bloem
200 – 300 ml melk
rasp van de schil van een halve citroen
(optioneel) flinke snuf nootmuskaat

en… 
Parmezaanse kaas (geraspt)
belegen kaas (geraspt)
verse basilicum
zout & peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en zet een ovenschaal klaar.
  2. Snijd of schaaf de courgettes in dunne plakken. Laat gewoon zo rauw, of gebruik één van de bovenstaande tips om een minder natte lasagne te krijgen. Uiteraard geeft grillen extra smaak aan je gerecht!
  3. Bak in een stevige pan het gehakt goed rul en bruin. Zelf gebruik ik biologisch rundergehakt en hier komt naar mijn idee minder vocht uit, dit helpt ook bij het maken van een minder natte lasagne.
  4. Voeg beetje bij beetje pastasaus toe en roer telkens goed door, totdat je een mooie, maar niet te vochtige gehaktsaus hebt. Het kan dus zijn dat je niet alle pastasaus nodig hebt. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  5. Smelt in een steelpan de boter en roer de bloem er doorheen. Laat dit even mee bakken, terwijl je constant roert, ongeveer 2 minuten. Voeg beetje bij beetje de melk toe, tot je een mooie, dikke witte saus hebt. Doe dit niet te snel, want dan is de kans op klontjes groter. Roer goed door en voeg citroenrasp en eventueel nootmuskaat toe.
  6. Nu gaan we de lasagne opbouwen: we krijgen 3 lagen courgette, 2 lagen gehakt en 3 lagen witte saus.
  7. Bedek de bodem van de ovenschaal met 1/3 van je courgette bladen, verdeel hierop de helft van de gehaktsaus. Spreid goed uit, en doe hetzelfde met 1/3 van de witte saus (dit zal maar een dun laagje zijn). Strooi hier 1/3 van de kaas overheen.  Herhaal deze stap nog een keer. Je eindigt met alleen witte saus en kaas bovenop.

    Dus courgette, gehaktsaus, witte saus, kaas, courgette, gehaktsaus, witte saus, kaas, courgette, witte saus, kaas!

  8. Plaats de koolhydraatarme lasagne voor 30 tot 40 minuten in de oven. Laat een paar minuten afkoelen, voordat je hem aansnijdt, dan schep je hem mooier uit de vorm (en een kleinere kans dat je mond verbrandt).
  9. Besprenkel met wat verse basilicum.

Eet smakelijk! Als dit naar meer smaakt, bekijk dan ook eens onze andere koolhydraatarme recepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van Kip Caprese of een Mexicaans gehaktbrood?

2 Comments

  • Karin schreef:

    Ik zou de pot pastasaus vervangen door huisgemaakte,
    kant en klare pastasaus zit bomvol koolhydraten !!

    • Mariska schreef:

      Hi Karin, het ligt heel erg aan het merk en de soort pastasaus die je gebruikt. Zelf gebruik ik vaak Pasata, waar heel weinig koolhydraten in zitten, die ik aanvul met wat knoflook en kruiden (als ik de saus niet zelf maak).

      Om het recept laagdrempelig te houden heb ik er voor gekozen de keuze voor de pastasaus vrij te laten aan degene die het maakt. Het recept werkt namelijk ook prima met supermarktsaus en niet iedereen heeft tijd om zelf pastasaus te maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *