Super lekkere koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese

Deze bloemkool Mac ’n Cheese is een perfecte koolhydraatarme ‘guilty pleasure’. De kaas zorgt voor de heerlijke smeuïge ziltigheid en de bloemkool voor een lekkere bite.

Bij veel mensen leeft het idee dat als je koolhydraatarm, glutenvrij of vegetarisch eet je dan alleen maar ‘gezonde’ dingen eet. Dit recept bewijst absoluut het tegendeel; het is stiekem gewoon een echte guilty pleasure! Oké, in dit geval is het wel iets gezonder dan een normale mac ’n cheese (doordat je een hele bloemkool gebruikt), maar toch! Dit recept bevat wel veel meer groente en veel minder koolhydraten dan als je pasta gebruikt en het is net zo lekker!

Voor de kaas kun je verschillende soorten kaas gebruiken. Ik gebruikte een mix van belegen Goudse kaas, Gruyère kaas en Cheddar! Gebruik wel wat kazen met smaak, anders wordt het een saai geheel. Eigenlijk net zoals je bij kaasfondue zou doen!

Glutenvrij en koolhydraatarme bloemkool mac n cheese

Nog meer inspiratie

Geïnteresseerd in koolhydraatarme recepten? Wat dacht je bijvoorbeeld van onze recepten voor:

Naast veel heerlijke recepten hebben we ook weekmenu’s voor je, die kun je hier vinden.

Ingrediënten koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese

1 flinke bloemkool
kleine ui
1 teen knoflook
50 g boter
125 ml room
130 -150 g geraspte kaas (een mix)
zout & peper

Optioneel: een blokje bouillon, verse peterselie

Overige benodigdheden:
kookpan, steelpan en een ovenschaal

Bereiding

  1. Zet een pan op met ruim water, een snuf zout en eventueel een blokje bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  2. Snijd de bloemkool in kleine roosjes, was deze en zodra het water kookt, kook je deze in 5 minuten beetgaar. Niet te gaar, want dan wordt de bloemkool in de oven te zacht en papperig.
  3. Snipper een ui, pers of snijd een teentje knoflook fijn. Smelt de boter in een (steel)pan en fruit hier op laag vuur de ui in, tot deze zacht is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en fruit deze mee.
  4. Tevreden over je ui en knoflook? Voeg dan je room en driekwart van je kaas toe. Verwarm dit rustig en roer regelmatig door, totdat alle kaas is gesmolten en je een heerlijke kaassaus hebt.
  5. Meng in een ovenschaal de bloemkool met de kaassaus, zodat alle bloemkool goed bedekt is en top af met je overgebleven kaas en wat vers gemalen peper.
  6. Plaats de schaal in de oven en bak deze 10 minuten en daarna nog eens 3 tot 5 minuten op grillstand, voor een knapperig korstje.
  7. Optioneel: besprenkel met wat verse gesnipperde peterselie.

Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete ‘guilty pleasure’?

 

Koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese

Deze bloemkool Mac ’n Cheese is een perfecte koolhydraatarme ‘guilty pleasure’.
Voorbereidingstijd 7 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 22 min

Equipment

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Steelpan

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (een flinke)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr boter
  • 125 ml room (ongeslagen)
  • 130-150 gr geraspte kaas (een mix)
  • zout & peper

Optioneel

  • blokje bouillon
  • verse peterselie

Instructies

  • Zet een pan op met ruim water, een snuf zout en eventueel een blokje bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes, was deze en zodra het water kookt, kook je deze in 5 minuten beetgaar. Niet te gaar, want dan wordt de bloemkool in de oven te zacht en papperig.
  • Snipper een ui, pers of snijd een teentje knoflook fijn. Smelt de boter in een (steel)pan en fruit hier op laag vuur de ui in, tot deze zacht is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en fruit deze mee.
  • Tevreden over je ui en knoflook? Voeg dan je room en driekwart van je kaas toe. Verwarm dit rustig en roer regelmatig door, totdat alle kaas is gesmolten en je een heerlijke kaassaus hebt.
  • Meng in een ovenschaal de bloemkool met de kaassaus, zodat alle bloemkool goed bedekt is en top af met je overgebleven kaas en wat vers gemalen peper.
  • Plaats de schaal in de oven en bak deze 10 minuten en daarna nog eens 3 tot 5 minuten op grillstand, voor een knapperig korstje.
  • Optioneel: besprenkel met wat verse gesnipperde peterselie.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: American
Trefwoord: bloemkool, kaas, koolhydraatarm

Pin deze koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Glutenvrij en koolhydraatarme bloemkool mac n cheese

Join the Conversation

  1. Dit receptje ga ik eens proberen! Klinkt super lekker!!

  2. Hoeveel koolhydraten zitten hier in (per 100 gram)?

    1. Dat weet ik niet uit mijn hoofd, maar er zijn een hoop websites waar je dit kunt uitrekenen. Bloemkool heeft zo’n 2 a 3 gr koolhydraten per 100g en voor de kaas verschilt het welke kaas je gebruikt, gruyere heeft bijvoorbeeld 0.4g per 100g en cheddar 1.4g.

  3. Hilly Hoomans-Hoomans says:

    Ziet er heerlijk uit, maar….voor hoeveel personen is dit gerecht?

    1. Hoi Hilly,

      Dit recept is voor 2-4 personen afhankelijk of je er nog wat bij maakt.

  4. Hallo Mariska,
    Wat hebben wij heerlijk gegeten! Ik heb er nog wat gerookte spekjes door gedaan. Voor herhaling vatbaar.
    Groeten van Linda en Eveline

    1. Hoi Linda en Eveline,
      Altijd ontzettend leuk om dit soort reacties te krijgen. Jullie hebben mijn dag een stukje zonniger gemaakt.
      Spekjes zijn een goede toevoeging! Als jullie ook van een beetje pittig houden dan doen wat stukjes jalapeno het ook erg goed in dit recept :D!

      Groet,
      Maris

  5. Heeeeeerlijk, een blijvertje

    1. Leuk om te lezen Anja 😀 ! We hebben nog veel meer lekkere Koolhydraatarme recepten online staan.

  6. Het was echt heerlijk!

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close