Deze bloemkool Mac ’n Cheese is een perfecte koolhydraatarme ‘guilty pleasure’. De kaas zorgt voor de heerlijke smeuïge ziltigheid en de bloemkool voor een lekkere bite.
Bij veel mensen leeft het idee dat als je koolhydraatarm, glutenvrij of vegetarisch eet je dan alleen maar ‘gezonde’ dingen eet. Dit recept bewijst absoluut het tegendeel; het is stiekem gewoon een echte guilty pleasure! Oké, in dit geval is het wel iets gezonder dan een normale mac ’n cheese (doordat je een hele bloemkool gebruikt), maar toch! Dit recept bevat wel veel meer groente en veel minder koolhydraten dan als je pasta gebruikt en het is net zo lekker!
Voor de kaas kun je verschillende soorten gebruiken. Ik gebruikte een mix van belegen Goudse, Gruyère en Cheddar! Gebruik wel wat kazen met smaak, anders wordt het een saai geheel. Eigenlijk net zoals je bij kaasfondue zou doen!
Nog meer inspiratie
Geïnteresseerd in koolhydraatarme recepten? Wat dacht je bijvoorbeeld van onze recepten voor:
- Gevulde omelet met paddenstoelen
- Simpele Beef curry
- Koolhydraatarme burgerbroodjes
- Koolhydraatarme Shoarmarol
- Griekse Traybake
Naast veel heerlijke recepten hebben we ook weekmenu’s voor je, die kun je hier vinden.
Ingrediënten koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese
1 flinke bloemkool
kleine ui
1 teen knoflook
50 g boter
125 ml room
130 -150 g geraspte kaas (een mix)
zout & peper
Optioneel: een blokje bouillon, verse peterselie
Overige benodigdheden:
kookpan, steelpan en een ovenschaal
Bereiding
- Zet een pan op met ruim water, een snuf zout en eventueel een blokje bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes, was deze en zodra het water kookt, kook je deze in 5 minuten beetgaar. Niet te gaar, want dan wordt de bloemkool in de oven te zacht en papperig.
- Snipper een ui, pers of snijd een teentje knoflook fijn. Smelt de boter in een (steel)pan en fruit hier op laag vuur de ui in, tot deze zacht is. Voeg de laatste minuut de knoflook toe en fruit deze mee.
- Tevreden over je ui en knoflook? Voeg dan je room en driekwart van je kaas toe. Verwarm dit rustig en roer regelmatig door, totdat alle kaas is gesmolten en je een heerlijke kaassaus hebt.
- Meng in een ovenschaal de bloemkool met de kaassaus, zodat alle bloemkool goed bedekt is en top af met je overgebleven kaas en wat vers gemalen peper.
- Plaats de schaal in de oven en bak deze 10 minuten en daarna nog eens 3 tot 5 minuten op grillstand, voor een knapperig korstje.
- Optioneel: besprenkel met wat verse gesnipperde peterselie.
Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete ‘guilty pleasure’?
Pin deze koolhydraatarme bloemkool Mac ’n Cheese!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Dit receptje ga ik eens proberen! Klinkt super lekker!!
Hoeveel koolhydraten zitten hier in (per 100 gram)?
Dat weet ik niet uit mijn hoofd, maar er zijn een hoop websites waar je dit kunt uitrekenen. Bloemkool heeft zo’n 2 a 3 gr koolhydraten per 100g en voor de kaas verschilt het welke kaas je gebruikt, gruyere heeft bijvoorbeeld 0.4g per 100g en cheddar 1.4g.
Ziet er heerlijk uit, maar….voor hoeveel personen is dit gerecht?
Hoi Hilly,
Dit recept is voor 2-4 personen afhankelijk of je er nog wat bij maakt.
Hallo Mariska,
Wat hebben wij heerlijk gegeten! Ik heb er nog wat gerookte spekjes door gedaan. Voor herhaling vatbaar.
Groeten van Linda en Eveline
Hoi Linda en Eveline,
Altijd ontzettend leuk om dit soort reacties te krijgen. Jullie hebben mijn dag een stukje zonniger gemaakt.
Spekjes zijn een goede toevoeging! Als jullie ook van een beetje pittig houden dan doen wat stukjes jalapeno het ook erg goed in dit recept :D!
Groet,
Maris
Heeeeeerlijk, een blijvertje
Leuk om te lezen Anja 😀 ! We hebben nog veel meer lekkere Koolhydraatarme recepten online staan.
Deze schotel maak ik regelmatig en wij vinden hem superlekker.
Ik doe er meestal wat hamblokjes door.
Het was echt heerlijk!
Hallo Mariska, dit ziet er zo appetijtelijk uit! Mijn vraag (ik ben echt een groentenmonster) mag ik er ook courgette, aubergine, ui en champignon in doen? Natuurlijk minder ik met de bloemkool en doe ik een stukje courgette, stukje aubergine en 4 champignons erbij
Hi Marcelle, natuurlijk mag dat! Alleen gaat het effect van de mac n cheese dan wel een beetje weg en is meer een groenteschotel met kaas saus (ook lekker vermoed ik!)
Gewoonweg heerlijk!
misschien een gekke vraag maar begin net met kha en ben ook geen grote keukenprinses maar wat is ongeslagen room?
Hi Nel, dat is niet zo gekke vraag als je misschien zal denken, veel mensen vinden dit ingewikkeld.
Ongeslagen room, is slagroom die nog niet stijf is geklopt. Bij room en slagroom denken mensen vaak aan de geklopte versie, vandaar dat we er “ongeslagen” bij zetten.
Nou heb het klaar gemaakt staat nu in de pven bloemkool mac en cheese ben benieuwd heb het op gevuld met blokjes ham
Het klinkt heerlijk en heb sinds kort een instant pot ultimate lid. Kan ik dit hierin ook in zijn geheel maken? Ben echt nog aan het uitproberen 😉
Dat zou wel kunnen, maar het wordt wel een beetje een gedoe. Je zult dan eerst de de bloemkool moeten bereiden, dan afgieten, alles op saute en daarna afmaken met de grill/airfry functie.