Koolhydraatarme ontbijtkoek (keto!)

Koolhydraatarme ontbijtkoek is een heerlijk recept als je wilt genieten van een lekkere plak ontbijt koek, maar dan zonder de berg suiker die er normaal gesproken in zit. Het lekkerst is ‘ie net uit de oven, met een lik roomboter. Lekker bij het ontbijt of als tussendoortje. Dit recept is naast koolhydraatarm ook keto.

De koolhydraatarme ontbijtkoek zal wel minder donker uitpakken dan een ouderwetse ontbijtkoek. Hierin wordt namelijk roggemeel en stroop gebruikt, wat het geheel donkerder maakt.
Suikervrije ontbijtkoek

Gezonde ontbijtkoek?

Een gezond alternatief voor het ontbijt of tussendoortje? Wat dacht je van ontbijtkoek! Euh nee, dus niet. Dachten we vroeger met z’n allen gezond bezig te zijn, bleken de ontbijtplakken bomvol suiker te zitten. We hadden het natuurlijk al een klein beetje kunnen zien aankomen, met ‘koek’ in de naam.

Tegenwoordig heb je heel veel variaties die je het idee geven gezonder te zijn dan andere koeken, de Consumentenbond schreef er een uitgebreid artikel over. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘volkoren ontbijtkoek’ die maar 0,3 gram meer vezels bevat dan de naturel variant? Of de ‘minder suiker’ ontbijtkoeken van de Jumbo, waar nog steeds  24,2 gram per 100 gram in zit.
koolhydraatarme ontbijtkoek

Suikervrije ontbijtkoek

Dit recept voor ontbijtkoek is suikervrij en bevat ook geen ‘gezonde suikers’ als banaan of dadels, maar een echte suikervervanger erythritol. Deze zoetstof heeft geen effect op je bloedsuikergehalte. Het heeft ongeveer dezelfde zoetheid als suiker en een soortgelijke structuur. Dit is belangrijk als je gaat bakken, want suiker dient in dit geval niet alleen als zoetmaker!

Koolhydraatarme ontbijtkoek

Koolhydraatarme ontbijtkoek is een heerlijk recept als je wilt genieten van een lekkere plak ontbijt koek, maar dan zonder de berg suiker die er normaal gesproken in zit. Het lekkerst is 'ie net uit de oven, met een lik roomboter. Lekker bij het ontbijt of als tussendoortje. Dit recept is naast koolhydraatarm ook keto.
Porties 12 plakjes
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 55 min

Apparatuur

  • Cakeblik
  • Oven
  • Bakpapier

Ingrediënten

Natte ingrediënten

  • 200 gr Griekse yoghurt (of andere dikke yoghurt)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 3 eieren
  • 75 gr gesmolten boter (beetje afgekoeld)
  • 50 gr erythritol

Droge ingrediënten

  • 200 gr amandelmeel 
  • 1,5 theelepel bakpoeder (geen baking soda!)
  • 2 eetlepels koekkruiden
  • 1 snuf zout
  • 1 sinaasappelrasp

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet je bakblik in. Voeg eventueel nog een stuk bakpapier toe, zodat je straks je cake er heel makkelijk uit tilt.
  • Meng de droge ingrediënten goed door elkaar, je wilt namelijk niet dat je straks ongemengde bakpoeder of koekkruiden tegenkomt in je ontbijtkoek.
  • Meng de natte ingrediënten met elkaar. Je hoeft niet te kloppen en te roeren tot alles met elkaar vermengd is.
  • Schep de droge ingrediënten rustig door de natte. Zorg dat alles net gemengd is, maar gebruik geen mixer. Giet in je cakevorm.
  • Plaats in het midden van de oven en bak in 40 tot 55 minuten goudbruin.
  • Laat 5 minuten afkoelen, voordat je de ontbijtkoek uit zijn vorm haalt en verder laat afkoelen op een rek!

Notities

In plaats van erythritol kun je ook Sukrin Gold gebruiken. Dit heeft meer een bruine suikersmaak, het is wel een stukje duurder.
Auteur: Mariska
Gang: ontbijt, Snack, tussendoortje
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: bakken, cake, koek, koolhydraatarm, ontbijt

Meer koolhydraatarme recepten?

Op zoek naar meer lekkere koolhydraatarme recepten? Dan hebben we goed nieuws voor je, we hebben er namelijk flink wat online staan. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Pin deze Koolhydraatarme ontbijtkoek!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Koolhydraatarme Ontbijtkoek

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close