Koolhydraatarme Pompoen Lasagne

Deel met vrienden en familie

Zin in lasagne, maar niet in de koolhydraten of gluten? Dan is deze Koolhydraatarme Pompoen Lasagne ideaal. In plaats van standaard lasagnebladen, gebruiken we bladen gemaakt van pompoen. Daartussen vind je een heerlijke gehaktsaus met prei, spekjes en ook nog heerlijke, romige laagjes ricotta.

Koolhydraatarme Pompoen Lasagne

Naast koolhydraatarm is deze lasagne ook glutenvrij. Wil je het recept keto maken, dan zul je de tomatensaus moeten vervangen door een alternatief dat minder koolhydraten bevat.

In plaats van bechamelsaus kiezen we voor deze pompoenlasagne voor ricotta. Daarmee is het dus ook glutenvrij; in bechamelsaus zit namelijk bloem. 

Pompoen Lasagnebladen

We gebruiken dus lasagnebladen van pompoen. Deze vond ik in het versvak van mijn supermarkt. Je kunt ze natuurlijk ook zelf maken, door je pompoen in flinterdunne plakken te snijden. Wil je wel wat meer koolhydraten? Voeg dan ‘gewone’ lasagnebladen toe. Deze leg je gewoon tegelijk met de pompoenbladen in je pompoen lasagne.

Liever geen pompoen? Gebruik dan bijvoorbeeld eens gegrilde aubergine of courgette als bladen. 

Koolhydraatarme Pompoen Lasagne

Zin in lasagne, maar niet in de koolhydraten of gluten? Dan is deze Koolhydraatarme Pompoen Lasagne ideaal. In plaats van standaard lasagnebladen, gebruiken we bladen gemaakt van pompoen. Daartussen vind je een heerlijke gehaktsaus met prei, spekjes en ook nog heerlijke, romige laagjes ricotta.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 50 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr spekjes
  • 1 prei
  • 100 gr wortel fijngehakt of julliene
  • 300 gr gehakt
  • 350 gr gezeefde tomaat (uit pak of blik)
  • olijfolie
  • zwarte peper
  • Italiaanse kruiden
  • 250 gr ricotta
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 citroen
  • Parmezaanse kaas
  • 350 gr pompoen lasagnebladen

Instructies

  • Snijd de prei fijn en was deze goed. Rasp de schil van de halve citroen fijn. Pers het teentje knoflook uit. Roer de knoflook en de rasp van de citroenschil door de ricotta heen.
    1 prei, 250 gr ricotta, 1 teentje knoflook, 0.5 citroen
  • Doe de spekjes in een koekenpan en bak deze tot het vet goed vrij komt. Voeg daarna de prei en wortel toe en fruit goed aan, totdat de wortel en prei zachter zijn geworden. Voeg eventueel wat olijfolie toe, mocht het vet van de spekjes niet genoeg zijn.
    100 gr spekjes, 1 prei, 100 gr wortel, olijfolie
  • Voeg het gehakt toe en bak bruin, samen met een snuf zout, peper en Italiaanse kruiden. Voeg de gezeefde tomaat toe en laat met een deksel op de pan een minuut of 5-10 zacht pruttelen.
    300 gr gehakt, 350 gr gezeefde tomaat, zwarte peper, Italiaanse kruiden
  • Verwarm ondertussen de oven voor 180 °C en kijk hoeveel laagjes je kan maken in je ovenschaal met je pompoenplakken.
  • Smeer een dunne laag gehaktsaus op de bodem van je vorm en leg hierop pompoen lasagnebladen. Druk de bladen zachtjes aan. Smeer hier weer een dunne laag gehakt op, gevolgd door ricotta en Parmezaan en weer opnieuw.
    De ricotta hoeft niet helemaal goed uitgesmeerd te worden, kleine klodders werken voor de tussenlagen ook prima.
    Parmezaanse kaas, 350 gr pompoen lasagnebladen
  • Herhaal tot je saus op is. Eindig met een laag ricotta en verdeel daar nog wat Parmezaan overheen. Gaat het uitspreiden bovenop niet zo lekker, dan kun je de ricotta dunner maken met een scheutje melk.
  • Plaats 30 minuten in de oven en laat de lasagne daarna nog 10-15 minuten afkoelen, voordat je de lasagne aansnijdt.
Auteur: Mariska
calorieën: 702kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: koolhydraatarm, koolhydraatarm kerst, lasagne, Pompoen

Nutrition

Calorieën: 702kcal | Carbohydrates: 36g | Protein: 37g | Fat: 47g | Saturated Fat: 20g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 18g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 143mg | Sodium: 570mg | Potassium: 1523mg | Fiber: 6g | Sugar: 11g | Vitamin A: 19515IU | Vitamin C: 42mg | Calcium: 372mg | Iron: 6mg

Pin dit recept voor Koolhydraatarme Pompoen Lasagne!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Koolhydraatarme pompoen lasagne gemaakt met pompoen lasagnebladen

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close