Koreaans buikspek uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Koreaans buikspek uit de Instant Pot, ook wel bekend als Suyuk, is heerlijk sappig, zacht en smaakvol. Door de Instant Pot te gebruiken bespaar je jezelf uren tijd én heb je als resultaat ook nog eens een heerlijke bouillon. 

Instant Pot Koreaans buikspek

Koreaans buikspek uit de Instant Pot

In het Koreaans heet dit gerecht Suyuk, wat zich vertaalt als ‘in water gekookt buikspek’. Dan vind ik Koreaans buikspek toch een stuk lekkerder klinken. Het vlees wordt dan wel gegaard in water, maar daar gaan nog veel meer smaakmakers in, zoals ui, knoflook, soja en doenjang – een Koreaanse kruidenpasta. 

Door dit zo te doen krijg je niet alleen een heerlijk sappig stuk Koreaans buikspek, maar ook een overheerlijke bouillon. Gooi die dus zeker niet weg, dat zou echt zonde zijn. Bewaar het in een steriele fles of vries het in. Je kunt het bijvoorbeeld als basis voor een noodle soep gebruiken!

Koreaanse suyuk uit de instant pot

Hoe eet je suyuk?

Suyuk wordt traditioneel vaak gegeten als Ssam. Dit is een Koreaans hapje waarbij je een blaadje sla neemt en hier wat vlees op legt, samen met andere lekkere toppings. Zelf vind ik dat bijvoorbeeld lekker met een beetje witte rijst, kimchi, lente ui, chili en natuurlijk suyuk. Het idee van een Koreaans Ssam hapje niet te groot maakt, je moet het namelijk in één hap kunnen opeten. 

Ook heel lekker is het om het onderdeel te maken van een noodle soep. Lekker met een gekookt eitje, wat edamame boontjes en wat chilisaus. Weer heel anders en alles behalve traditioneel: zelf vind ik het ook heel lekker om een paar plakjes suyuk bij een stamppot te eten, zoals hete bliksem of een stamppot met zoete rode kool.

Ben jij ook zo gek op Aziatische recepten? We hebben nog veel meer heerlijke Koreaanse recepten voor je.

Suyuk - Koreaans buikspek uit de Instant Pot

Koreaans buikspek uit de Instant Pot, ook wel bekend als Suyuk, is heerlijk sappig, zacht en smaakvol. Door de Instant Pot te gebruiken bespaar je jezelf uren tijd en heb je als resultaat ook nog eens een overheerlijke bouillon. 
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 15 min
HP in de Instant Pot 15 min
Totale tijd 35 min

Ingrediënten

  • 500 gr buikspek
  • 1 stuks ui
  • 2 stuks lente-ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel doenjang
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel peperkorrels
  • neutrale olie

Instructies

  • Snijd de lente-ui grof in stukken van een paar centimeter. Schil de ui en halveer.
  • Check of je buikspek in zijn geheel in de pot past en snijd anders doormidden.
  • Verwarm een goede scheut neutrale olie in de Instant Pot met de SAUTE optie. Schroei je stuk buikspek aan alle kanten mooi bruin en leg apart. Bak kort (1 minuut) de ui en lente-ui mee.
  • Giet er een scheut water bij en schraap goed over de bodem. CANCEL de saute stand.
  • Doe nu alle overige ingrediënten ook in de pot en roer goed door. Plaats ook je buikspek erbij.
  • Staat je buikspek net onder water? Dan is het goed. Steekt deze nog uit, voeg dan nog wat water toe.
  • Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 15 minuten.
  • Geef de pot nadat de timer klaar is nog minimaal 10 minuten, voordat je de druk eraf haalt.
  • Haal je suyuk ui de pot en laat even rusten voordat je deze aansnijdt.
Auteur: Mariska
Gang: amuse, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Koreaans
Trefwoord: buikspek, Instant Pot, Instant pot vlees

Pin dit recept voor Koreaans buikspek uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close