Koreaanse Cheong

Deel met vrienden en familie

Cheong is een super simpele Koreaanse manier om siroop te maken. Je maakt deze siroop zonder verhitting en het is echt super simpel. Ik leg je alles uit, zodat je zelf vandaag nog aan de slag kunt gaan!

Cheong: Koreaanse techniek voor het maken van siroop

Cheong  ()  is een Koreaanse techniek voor het maken van siroop, die al eeuwen lang bestaat. De “standaard” variant is Maesil Cheong, gemaakt met pruimen. Door de tijd heen zijn er steeds meer soorten bijgekomen. Je kunt eigenlijk met alle soorten groente, fruit of kruiden cheong siroop maken.

Vaak zie je voorbeelden waar één soort groente, fruit of kruiden wordt gebruikt. Denk aan rabarber, munt of bijvoorbeeld pruimen. Dit hoeft niet, je kunt ook heel goed combineren. Als je maar alles samen weegt en de hoeveelheid suiker er op aanpast. Denk bijvoorbeeld aan de combi appel-kaneel!

Cheong siroop maken

Siroop maken zonder verhitting

Bij cheong maak je  siroop zonder dat je dit hoeft te verhitten. Het is eigenlijk super simpel, je combineert fruit met suiker en laat dit staan, tot je een siroop hebt. De verhouding is ook nog eens simpel 1:1, dus net zoveel gewicht aan suiker, als je andere ingrediënten. Hoelang je cheong moet staan, is heel erg afhankelijk van wat je gebruikt. Sommigen zijn snel klaar, andere laten het minstens 100 dagen staan, zodat ook de fermentatie op gang komt. Wil je dit vertragen, zet je siroop dan in de koelkast. Over het algemeen geldt voor cheong: hoe ouder, hoe lekkerder.

Naast kristalsuiker kun je ook andere soorten suiker gebruiken. Bedenk wel dat elke suiker zijn eigen smaak meebrengt!

Fruit Cheong met verschillende soorten suiker

Hoe gebruik je Cheong?

Cheong gebruik je op dezelfde manier als je ook siroop zou gebruiken. Bijvoorbeeld gemengd met (bruis)water voor een verfrissend drankje. Of bij je yoghurt of pannenkoeken. Je kunt er ook heel goed cocktails en mocktails mee maken. De rabarber cheong die ik bijvoorbeeld heb gemaakt, is super lekker in een gin-tonic!

Koreaanse Cheong

Cheong is een super simpele Koreaanse manier om siroop te maken. Je maakt deze siroop zonder verhitting en het is echt super simpel. Ik leg je alles uit, zodat je zelf vandaag nog aan de slag kunt gaan!
Porties 1 pot
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
10 dagen
Totale tijd 10 dagen 10 minuten

Kookgerei

  • glazen pot of fles

Ingrediënten

  • 300 gr rabarber
  • 300 gr suiker

Instructies

  • Rabarber is in dit geval alleen een voorbeeld, ga vooral aan de slag met de groente, fruit of kruiden naar eigen keuze!
    Was je fruit goed, verwijder slechte delen en snijd in stukken. Hoe kleiner de stukken, hoe sneller het zal gaan.
    300 gr rabarber, 300 gr suiker
  • Droog goed en weeg je fruit. Weeg dezelfde hoeveelheid suiker af.
  • Meng 2/3 van de suiker met je fruit en doe dit in je schone, glazen pot.
  • Schep de rest van de suiker erbij. Duw aan en sluit de pot.
  • Laat de pot op een koele plek zijn ding doen, totdat je een mooie siroop krijgt.
    Is het te warm en gaat de fermentatie te snel, zet de pot dan in de koelkast!
  • Schud om de paar dagen je pot om, of zet op zijn kop, zodat de suiker goed mengt.
  • Zeef het fruit eruit en tadaaaa: je hebt siroop!
Auteur: Mariska
Gang: Drankje, Zoetigheid
Keuken: Koreaans
Trefwoord: siroop, zelf maken

Pin dit recept voor Koreaanse Cheong!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Rabarber Cheong Koreaanse siroop zonder verhitting

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close