Cheong is een super simpele Koreaanse manier om siroop te maken. Je maakt deze siroop zonder verhitting en het is echt super simpel. Ik leg je alles uit, zodat je zelf vandaag nog aan de slag kunt gaan!
Cheong: Koreaanse techniek voor het maken van siroop
Cheong (청; 淸) is een Koreaanse techniek voor het maken van siroop, die al eeuwen lang bestaat. De “standaard” variant is Maesil Cheong, gemaakt met pruimen. Door de tijd heen zijn er steeds meer soorten bijgekomen. Je kunt eigenlijk met alle soorten groente, fruit of kruiden cheong siroop maken.
Vaak zie je voorbeelden waar één soort groente, fruit of kruiden wordt gebruikt. Denk aan rabarber, munt of bijvoorbeeld pruimen. Dit hoeft niet, je kunt ook heel goed combineren. Als je maar alles samen weegt en de hoeveelheid suiker er op aanpast. Denk bijvoorbeeld aan de combi appel-kaneel!
Siroop maken zonder verhitting
Bij cheong maak je siroop zonder dat je dit hoeft te verhitten. Het is eigenlijk super simpel, je combineert fruit met suiker en laat dit staan, tot je een siroop hebt. De verhouding is ook nog eens simpel 1:1, dus net zoveel gewicht aan suiker, als je andere ingrediënten. Hoelang je cheong moet staan, is heel erg afhankelijk van wat je gebruikt. Sommigen zijn snel klaar, andere laten het minstens 100 dagen staan, zodat ook de fermentatie op gang komt. Wil je dit vertragen, zet je siroop dan in de koelkast. Over het algemeen geldt voor cheong: hoe ouder, hoe lekkerder.
Naast kristalsuiker kun je ook andere soorten suiker gebruiken. Bedenk wel dat elke suiker zijn eigen smaak meebrengt!
Hoe gebruik je Cheong?
Cheong gebruik je op dezelfde manier als je ook siroop zou gebruiken. Bijvoorbeeld gemengd met (bruis)water voor een verfrissend drankje. Of bij je yoghurt of pannenkoeken. Je kunt er ook heel goed cocktails en mocktails mee maken. De rabarber cheong die ik bijvoorbeeld heb gemaakt, is super lekker in een gin-tonic!
Pin dit recept voor Koreaanse Cheong!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.