Laagje voor laagje spekkoek maken

Deel met vrienden en familie

Spekkoek is een heerlijke Indonesische zoete lekkernij die gekenmerkt wordt door haar vele laagjes. Hou je van kruidig en zoet en heb je tijd en zin om even in de keuken te staan, dan zou ik zeker eens een keer spekkoek maken!

Spekkoek

Het mooie van spekkoek is dat je het goed kunt invriezen, dus als je een geslaagde batch hebt gemaakt, kun je er meerdere keren van genieten! Het is handig om te weten dat spekkoek een beetje een tijdrovend proces is, dus het is wel belangrijk om er de tijd voor te nemen. Hoewel de meeste recepten op mijn blog laten zien dat iets er ingewikkeld uitziet, maar eigenlijk best meevalt, is dat bij spekkoek niet het geval. Ikzelf ben met deze versie ongeveer 3 uur bezig geweest. Het resultaat is echter absoluut de moeite waard! Het is daarom wellicht verstandig om spekkoek als een weekendrecept te plannen, in plaats van op een doordeweekse avond.

Een groot voordeel van het maken van spekkoek is dat je meteen een aanzienlijke hoeveelheid hebt (het is zonde van je tijd om kleinere porties te maken), die je kunt uitdelen aan anderen of kunt invriezen voor later gebruik.

Indonesische taart

Spekkoek is een Indonesische taart. Als je, net als wij, dol bent op de Indonesische keuken, dan hebben we goed nieuws! Naast het spekkoekrecept zijn er nog veel meer heerlijke Indonesische recepten op mijn blog te vinden. Ontdek nieuwe smaken en geniet van een culinaire reis door de Indonesische keuken. Net als wij gek op de Indonesische keuken? Dan hebben we nog veel meer recepten voor je.

Voor je begint aan spekkoek

Spekkoek maken is niet moeilijk, maar het is wel even een klusje. Bij de meeste recepten op mijn blog leg ik uit dat het eruit ziet als veel werk, maar dat het in de praktijk allemaal wel mee valt. Hier is dat helaas absoluut niet het geval. Zelf ben ik met deze versie zo’n 3 uur bezig geweest. Zeker de moeite waard, maar misschien beter als weekendrecept, dan ’s avonds doordeweeks.

Een voordeel is wel dat je meteen een flinke hoeveelheid spekkoek hebt (kleinere hoeveelheden maken is echt zonde van je tijd) die je kunt uitdelen, maar ook goed kunt invriezen!

 

Indo spekkoek met laagjes

Spekkoek

Spekkoek is een heerlijke Indonesische zoete lekkernij die gekenmerkt wordt door haar vele laagjes. Hou je van kruidig en zoet en heb je tijd en zin om even in de keuken te staan, dan zou ik zeker eens een keer spekkoek maken!
Porties 16 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten

Kookgerei

  • springvorm 21 cm of kleiner

Ingrediënten

  • 10 eieren
  • snufje zout
  • 500 gr witte basterd suiker
  • 500 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille extract
  • 275 gr patentbloem

Kruiden bruine laag

  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel kardemom
  • 3,5 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel nootmuskaat

Instructies

  • De oven Bij het maken van spekkoek is het een beetje zoeken welke stand en vooral temperatuur geschikt is met jouw oven.
  • Oven stand: Het is belangrijk dat je werkt zonder hete lucht en het liefst alleen met bovenwarmte. Mijn huidige oven heeft deze optie niet, dus ik bak met boven- en onderwarmte. Heb je die stand ook niet, ga dan voor de grillstand. Geen idee welke stand je moet hebben, misschien helpt dit overzicht.
  • Temperatuur en tijden: Zelf hou ik 10 minuten aan als baktijd per laag. Dat is precies een fijne tijd en drogen de lagen niet teveel uit. Niet elke oven is hetzelfde en helaas kloppen de temperaturen ook niet altijd. Mijn huidige oven werkt minder goed op lagere temperaturen, het lijkt dan wel of hij niet warm genoeg wordt. Ik ben dus begonnen met 150 graden, maar uiteindelijk uitgekomen op 170 graden Celsius. Ik zou zeggen begin op 150 graden en kijk het aan bij de eerste laag. Wordt deze niet goed gaar, zet hem dan 10 graden hoger en een minuut terug. Wacht met de volgende laag tot de oven op temparatuur is en kijk dan hoe de volgende laag het doet in 10 minuten.
  • Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier. Ik heb een rond springvorm van 21 cm doorsnede gebruikt.
  • Verwarm de oven voor, zelf ben ik begonnen met 150 graden, maar uiteindelijk is dit 170 geworden.
  • Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout. Zet dit apart. Kleine extra tip: Bij het scheiden van zoveel eieren gebruik ik altijd een extra bakje waar ik een ei eerst in scheid, voordat ik het wit bij de rest in de grotere kom gooi. Mocht het dan een keer fout gaan, dan heb je slechts één ei verpest en niet ook meteen negen anderen. Zodra er namelijk vet (zoals eigeel) bij je eiwitten komt, zijn ze niet meer stijf te kloppen.
    10 eieren, snufje zout
  • Klop de boter samen met de suiker op hoge snelheid luchtig. Voeg vervolgens ei voor ei de eigeeldooiers toe en mix tot alles is opgenomen.
    500 gr witte basterd suiker, 500 gr ongezouten roomboter
  • Voeg het vanille extract en de bloem toe en mix dit er ook doorheen. Doe dit eerst op de laagste stand, want anders zit je hele keuken onder de bloem.
    1 theelepel vanille extract, 275 gr patentbloem
  • Schep nu het stijfgeklopte eiwit in drieën door het beslag, probeer het luchtig te houden. Met het eerste deel mag je wat hardhandiger zijn, maar vooral met het laatste deel heel voorzichtig.
  • Deel je beslag door tweeën. Dit kun je op het oog doen, maar als je precies wilt zijn kun je het ook wegen. Meng door één van de delen de kruiden.
    1 theelepel gemalen kruidnagel, 1 theelepel kardemom, 3,5 eetlepels kaneel, 1 eetlepel nootmuskaat
  • Nu gaan we laag voor laag bakken. Smeer een dun laagje van het bruine mengels over je bakblik en zet 10 minuten in de oven. Als de laag uit de oven komt moet hij glad zijn, maar niet perse gebruind (mag wel een beetje). Als je de laag met je vinger aanraakt mag het wel licht vochtig aanvoelen, maar zeker niet nat en er mag geen beslag meekomen.
  • Daarna smeren we er een licht laagje bovenop; je zult zien dat door de warmte van de eerste laag dit een stuk makkelijker verdeelt. Zelf druk ik, voordat ik een nieuwe laag toevoeg, elke laag netjes naar beneden/plat, zeker aan de randen en prik ik grote luchtbellen lek. Dit is vooral voor het uiterlijk van de spekkoek.
  • Herhaal dit tot al je beslag op is.
  • Laat de spekkoek goed afkoelen, voordat je hem uit zijn vorm haalt.

Notities

Alle kruiden moeten gemalen zijn, of in het geval van nootmuskaat geraspt. Grote kans dat je geen gemalen kruidnagel hebt. Geen probleem, je kunt ze gewoon fijn stampen in een vijzel en daarna zeven!
De spekkoek is goed in te vriezen, dus als deze goed gelukt is, kun je er mooi een aantal keer plezier van hebben! En, ga jij een keer spekkoek maken?
Auteur: Mariska
calorieën: 454kcal
Gang: Dessert, taart, Zoetigheid
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: kruidig

Nutrition

Calorieën: 454kcal | Carbohydrates: 46g | Protein: 6g | Fat: 28g | Saturated Fat: 17g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 8g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 169mg | Sodium: 241mg | Potassium: 75mg | Fiber: 2g | Sugar: 32g | Vitamin A: 935IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 45mg | Iron: 1mg

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ik ben nu bezig met uw recept maar ik hou beslag over. Alles volgens recept gedaan. De koek komt nu al boven het bakblik uit en ik zou nog zeker 4 lagen kunnen doen met het beslag. Gewoon doorbakken boven het bakblik uit?

    1. Dat ben ik nog niet tegen gekomen. Ik zou het gewoon laag voor laag aankijken. Was net zelf aan het eten, dus gok dat je al klaar bent. Wat heb je uiteindelijk gedaan? En is het goed gelukt? Hoop dat het je zal smaken 👍🏻

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close