Spekkoek is een heerlijke Indonesische zoete lekkernij die gekenmerkt wordt door haar vele laagjes. Hou je van kruidig en zoet en heb je tijd en zin om even in de keuken te staan, dan zou ik zeker eens een keer spekkoek maken!
Voor je begint aan spekkoek
Spekkoek maken is niet moeilijk, maar het is wel even een klusje. Bij de meeste recepten op mijn blog leg ik uit dat het eruit ziet als veel werk, maar dat het in de praktijk allemaal wel mee valt. Hier is dat helaas absoluut niet het geval. Zelf ben ik met deze versie zo’n 3 uur bezig geweest. Zeker de moeite waard, maar misschien beter als weekendrecept, dan ‘s avonds doordeweeks.
Een voordeel is wel dat je meteen een flinke hoeveelheid spekkoek hebt (kleinere hoeveelheden maken is echt zonde van je tijd) die je kunt uitdelen, maar ook goed kunt invriezen!
Net als wij gek op de Indonesische keuken? Dan hebben we nog veel meer recepten voor je.
Ingrediënten Spekkoek
10 eieren
snufje zout
500 gr witte basterd suiker
500 gr ongezouten roomboter op kamertemperatuur
1 theelepel vanille extract
275 gr patentbloem
Kruiden bruine laag
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel kardemom
3,5 eetlepels kaneel
1 eetlepel nootmuskaat
Alle kruiden moeten gemalen zijn, of in het geval van nootmuskaat geraspt. Grote kans dat je geen gemalen kruidnagel hebt. Geen probleem, je kunt ze gewoon fijn stampen in een vijzel en daarna zeven!
Bereiding
De oven
Bij het maken van spekkoek is het een beetje zoeken welke stand en vooral temperatuur geschikt is met jouw oven.
Oven stand: Het is belangrijk dat je werkt zonder hete lucht en het liefst alleen met bovenwarmte. Mijn huidige oven heeft deze optie niet, dus ik bak met boven- en onderwarmte. Heb je die stand ook niet, ga dan voor de grillstand. Geen idee welke stand je moet hebben, misschien helpt dit overzicht.
Temperatuur en tijden: Zelf hou ik 10 minuten aan als baktijd per laag. Dat is precies een fijne tijd en drogen de lagen niet teveel uit. Niet elke oven is hetzelfde en helaas kloppen de temperaturen ook niet altijd. Mijn huidige oven werkt minder goed op lagere temperaturen, het lijkt dan wel of hij niet warm genoeg wordt. Ik ben dus begonnen met 150 graden, maar uiteindelijk uitgekomen op 170 graden Celsius. Ik zou zeggen begin op 150 graden en kijk het aan bij de eerste laag. Wordt deze niet goed gaar, zet hem dan 10 graden hoger en een minuut terug. Wacht met de volgende laag tot de oven op temparatuur is en kijk dan hoe de volgende laag het doet in 10 minuten.
- Bekleed een bakblik met een stuk bakpapier. Ik heb een rond springvorm van 21 cm doorsnede gebruikt.
- Verwarm de oven voor, zelf ben ik begonnen met 150 graden, maar uiteindelijk is dit 170 geworden.
- Splits de eieren en klop de eiwitten goed stijf met een snufje zout. Zet dit apart. Kleine extra tip: Bij het scheiden van zoveel eieren gebruik ik altijd een extra bakje waar ik een ei eerst in scheid, voordat ik het wit bij de rest in de grotere kom gooi. Mocht het dan een keer fout gaan, dan heb je slechts één ei verpest en niet ook meteen negen anderen. Zodra er namelijk vet (zoals eigeel) bij je eiwitten komt, zijn ze niet meer stijf te kloppen.
- Klop de boter samen met de suiker op hoge snelheid luchtig. Voeg vervolgens ei voor ei de eigeeldooiers toe en mix tot alles is opgenomen.
- Voeg het vanille extract en de bloem toe en mix dit er ook doorheen. Doe dit eerst op de laagste stand, want anders zit je hele keuken onder de bloem.
- Schep nu het stijfgeklopte eiwit in drieën door het beslag, probeer het luchtig te houden. Met het eerste deel mag je wat hardhandiger zijn, maar vooral met het laatste deel heel voorzichtig.
- Deel je beslag door tweeën. Dit kun je op het oog doen, maar als je precies wilt zijn kun je het ook wegen. Meng door één van de delen de kruiden.
- Nu gaan we laag voor laag bakken. Smeer een dun laagje van het bruine mengels over je bakblik en zet 10 minuten in de oven. Als de laag uit de oven komt moet hij glad zijn, maar niet perse gebruind (mag wel een beetje). Als je de laag met je vinger aanraakt mag het wel licht vochtig aanvoelen, maar zeker niet nat en er mag geen beslag meekomen.
- Daarna smeren we er een licht laagje bovenop; je zult zien dat door de warmte van de eerste laag dit een stuk makkelijker verdeelt. Zelf druk ik, voordat ik een nieuwe laag toevoeg, elke laag netjes naar beneden/plat, zeker aan de randen en prik ik grote luchtbellen lek. Dit is vooral voor het uiterlijk van de spekkoek.
- Herhaal dit tot al je beslag op is.
- Laat de spekkoek goed afkoelen, voordat je hem uit zijn vorm haalt.
De spekkoek is goed in te vriezen, dus als deze goed gelukt is, kun je er mooi een aantal keer plezier van hebben! En, ga jij een keer spekkoek maken?
Ik ben nu bezig met uw recept maar ik hou beslag over. Alles volgens recept gedaan. De koek komt nu al boven het bakblik uit en ik zou nog zeker 4 lagen kunnen doen met het beslag. Gewoon doorbakken boven het bakblik uit?
Dat ben ik nog niet tegen gekomen. Ik zou het gewoon laag voor laag aankijken. Was net zelf aan het eten, dus gok dat je al klaar bent. Wat heb je uiteindelijk gedaan? En is het goed gelukt? Hoop dat het je zal smaken 👍🏻