Lemon Curd van Heston Blumenthal

Deel met vrienden en familie

Lemon curd van Heston Blumenthal is misschien niet het makkelijkste recept voor lemon curd, maar het is absoluut de moeite waard. Vandaag leg ik jullie uit hoe je deze overheerlijke lemon curd zelf kunt maken!

Heston Blumenthal: een held in de keuken

Heston Blumenthal is één van mijn favoriete chef… ja, ik zou hem zelfs één van mijn culinaire helden kunnen noemen. Hij benadert het koken (bijna) scheikundig en onderzoekt niet alleen ‘hoe’, maar ook het ‘waarom’. En dat is iets dat heel erg goed bij mij past, ik wil graag weten waarom we dingen doen, zodat ik het kan toepassen. Ik heb dan ook alle afleveringen van zijn show meerdere malen bekeken, om echt goed te begrijpen wat hij bedoelt en hoe hij bepaalde dingen doet. Dankzij Heston (de held) kan ik nu als de beste stukjes vlees bakken. Mooi rood/rosé van binnen, maar ook goed gekarameliseerd van buiten. Ik kook zonder problemen een zacht gekookt ei, weet meer over kaas en maak de meest geweldige lemon tarts die je maar kunt bedenken, met een korst waar mening banketbakkerij nog een puntje aan kan zuigen. Oh, oh, oh, waar zou ik toch zijn zonder Heston…

Maar wat heeft Heston te maken met dit recept? Simpel, tijdens het maken van mini lemon tarts (volgens het recept van Heston) hield ik vulling over. De smaak deed mij een beetje denken aan lemon curd, die ik jaren geleden eens maakte. Ik kwam op het idee om van de resterende vulling inderdaad een lemon curd te maken. Het lukte en het resultaat was om van te smullen!

Lemon Curd Heston

Van lemon tart naar lemon curd, of andersom?

Hoewel het maken van de lemon tart volgens recept van Heston echt een hels karwei is, valt het maken van lemon curd juist weer super mee. Het is handig als je een digitale thermometer kan gebruiken bij dit recept, maar het kan ook zeker zonder.

Dit recept is goed voor een flinke hoeveelheid lemon curd. Hoeveel precies vind ik moeilijk te zeggen. Eerder maakte ik het alleen van de left-overs van de lemon tart en een andere keer dat ik wel specifiek met lemon curd bezig was, belandde de helft op de vloer… Het was een smaakexplosie, maar niet één die je op je keukenkastjes of vloer wilt hebben! Ik heb de vloer na het schoonmaken met een doekje nog twee keer moeten dweilen. Er zit natuurlijk aardig wat suiker in en het kan behoorlijk plakken.

Let dus goed op.. Tijdens het ‘au bain-marie’ verwarmen kunnen de randen van je schaal warm worden 😉
Schrik niet en gebruik een doek of ovenwand.

Ingrediënten voor Heston’s lemon curd

Sap en fijn geraspte schil van 2,5 citroenen
4 eieren
1 eierdooier
150 gram slagroom
130 gram witte kristal suiker

Bereiding

  1. Plaats alle ingrediënten in een grote kom boven een pan met zacht kokend water; au bain-marie dus.
  2. Roer het regelmatig goed door, maar klop niet. Het is de bedoeling dat je mengel langzaam en gelijkmatig warm wordt.
  3. Bij 62 graden Celsius is het tijd om je mengel te zeven. Mocht je geen thermometer hebben, dan doe je het wanneer het mengsel niet meer waterig, maar meer een saus is. Dit zal ongeveer 7 minuten duren.
  4. Plaats je mengsel terug en verwarm het door, terwijl je constant door blijft roeren. Roer totdat je lemon curd de gewenste dikte heeft. Dit is ongeveer wanneer je met de achterkant van een lepel een lijn door de curd heen kan trekken en deze niet direct terug vloeit.
  5. Giet de lemon curd voorzichtig (!!) over in een andere schaal en plaats deze in de koelkast. De lemon curd zal in de koelkast nog wat opstijven.

De lemon curd is lekker bij: scones, op een witte boterham, door de yoghurt, bij wat ijs, op een koekje of een cakeje, lik het van je vingers en ga zo maar door. Wees creatief!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close