Deze heerlijke risotto met wortel is lekker licht en perfect voor de lente. Risotto kan wat mij betreft het hele jaar door, maar met de juiste ingrediënten pas je hem zo aan aan het jaargetijde. In de winter ga je voor een heerlijke stevige versie met bijvoorbeeld stoofvlees en veel kaas en in de lente, als de zon weer schijnt, voor de heerlijke zachte en lichtzoete smaken van wortel en lente-ui.
Zelf gebruik ik voor dit recept het liefst wat jongere, sappige wortels, dan winterpenen. Deze zijn namelijk net wat zoeter van smaak.
De lekkerste risotto recepten
Bij de vraag ‘wat kies je als je nog maar één ding zou mogen eten de rest van je leven?’ staat risotto heel hoog op mijn lijstje met potentiële antwoorden. Dat is ook wel te zien aan het lijstje met risotto recepten die eerder online zijn gekomen. Dit is een kleine greep uit onze selectie:
- Gegrilde paprika risotto met burrata!
- Truffel risotto met Prosecco
- Citroen risotto met kip
- Romige vegan risotto met paddenstoelen
- Simpele herfst pompoen risotto met tijm
Babyproof risotto met wortel
Mijn kleintje is gek op rijst en deze risotto maak ik dan ook regelmatig voor hem. Ik vervang de bouillon nu hij nog heel klein is gewoon door warm water en voeg slechts een hele kleine hoeveelheid Parmezaanse kaas toe. Kleine kinderen kunnen namelijk beter niet teveel zout eten. Je kunt heel makkelijk een grote pan maken en deze vervolgens in kleine porties invriezen. Als ze zo klein zijn maakt het niet uit dat de rijst wat te gaar is, vinden ze vaak juist wel lekker.

Lente risotto met wortel
Ingrediënten
- 250-300 gr wortel
- 2 lente-uitjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 klont boter
- 200 gr risottorijst
- 1 scheut droge witte wijn
- 750 ml lichte bouillon (zie notitie)
- 1 handjes vers geraspte Parmezaanse kaas
- zout, peper en olijfolie
Instructies
- Schraap de wortels schoon en snijd in kleine blokjes, je kunt ook een grove rasp gebruiken. Snipper de lente-ui en teentjes knoflook fijn.
- Verwarm een grote pan op midden hoog vuur. Smelt de boter, met een scheutje olie en bak hier de wortel in. Voeg na 4 à 5 minuten de lente-ui toe en als die bijna glazig is de knoflook. Roer goed door.
- Voeg de risottorijst toe aan de pan en roer goed door. Bak dit kort mee, tot de korrels glazig zijn. Blus af met een scheut witte wijn. Laat dit al roerend inkoken.
- Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken. Wacht tot al het vocht is opgenomen en voeg opnieuw een lepel bouillon toe.
- Herhaal deze stap totdat je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risottokorrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon. Haal de risotto van de warmtebron.
- Roer de Parmezaan er doorheen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Notities
Wil de smaak van de wortel nog meer naar voren laten komen, vervang dan een deel van het vocht met ongezoet wortelsap.
Pin deze Risotto met wortel!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.