Linzer koekjes

Deel met vrienden en familie

Linzer koekjes zijn twee heerlijke laagjes zachte koek, met een goede laag jam ertussen. De traditionele Oostenrijkse koekjes met jam zijn eigenlijk het hele jaar super lekker om te maken, en natuurlijk ook om te eten, maar ze passen extra goed bij Kerst. Voor deze koekjes heb je naast een oven geen andere keukenmachines nodig, gewoon lekker kneden met je handen!

Een Linzer koekje is een Kerstkoekje met jam, heel leuk om gezellig samen te maken. Beetje kneden, vormpjes uitsteken, bakken en dan besmeren met jam. Een heerlijke, ontspannen (familie)bezigheid.

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Linzer koekjes met ster jam

Linzer koekjes

Linzer koekjes zijn ontzettend klassiek en komen van origine uit de stad Linz in Oostenrijk. Mocht je het je afvragen: ja, ze zijn inderdaad afgeleid van de Linzer torte.

Linzer koekjes zijn ook wel bekend als Linzer ogen. Vroeger hadden de koekjes namelijk één of drie gaten, die gezien werden als de ogen van de koekjes. Tegenwoordig zie je allerlei soorten vormen voorbij komen en help je zelfs speciale Linzer uitstekers.

In de Kerstperiode vind ik het leuk om voor een sterretje te gaan, met Valentijn voor een hartje en met Pasen voor konijntjes. Je kunt natuurlijk ook voor de traditionele ronde gaatjes kiezen.

Linzer koekjes met jam in kerstsetting

Jamkoekjes

Het zal je niet verbazen dat deze koekjes ook wel bekend staan als jamkoekjes. De jam wordt tussen de twee koekjes gesmeerd en doordat je uit het bovenste koekje een vormpje steekt, kun je de jam heel mooi zien zitten.

Je kunt deze Linzer koekjes ook heel lekker vullen met bijvoorbeeld chocoladepasta, pistachepasta of lemon curd

Linzer koekjes

Linzer koekjes zijn twee heerlijke laagjes zachte koek, met een goede laag jam ertussen. De traditionele Oostenrijkse koekjes met jam zijn eigenlijk het hele jaar super lekker om te maken, en natuurlijk ook om te eten, maar ze passen extra goed bij Kerst. Voor deze koekjes heb je naast een oven geen andere keukenmachines nodig, gewoon lekker kneden met je handen!
Porties 20 koekjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Rusten in de koelkast 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 350 gr bloem
  • 1 snuf zout
  • 120 gr kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eidooiers
  • 250 gr boter kamertemperatuur

Vullen en versieren

  • 180 gr jam
  • 2 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Meng bloem, suiker en een snuf zout door elkaar.
    350 gr bloem, 1 snuf zout, 120 gr kristalsuiker, 1 zakje vanillesuiker
  • Klop de eidooiers los en snijd de boter in blokjes.
    2 eidooiers, 250 gr boter
  • Meng dit allebei door de bloem heen en kneed het door elkaar, tot je een samenhangend deeg hebt. Daarna mag je meteen stoppen met kneden.
  • Vorm een platte schijf, verpak in plastic folie en laat minimaal een uur in de koelkast tot rust komen.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en bedek je bakplaat met een stuk bakpapier.
  • Bestuif je werkblad met een dun laagje bloem. Rol met je deegroller je deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek je vormpjes uit. Maak in de helft van de koekjes een kijkgaatje.
  • Bak de koekjes in het midden van de oven, tot ze net aan goudbruin beginnen te worden; ongeveer 12 tot 15 minuten.
    Schep over op een rekje en laat goed afkoelen.
  • Bestrooi de koekjes met het kijkgaatje met poedersuiker (het liefst door een zeef!) en smeer de dichte koekjes in met een dun laagje jam. Druk voorzichtig op elkaar!
    180 gr jam, 2 eetlepels poedersuiker
Auteur: Mariska
calorieën: 156kcal
Gang: koek
Keuken: Europees, Oosterijks, Westers
Trefwoord: jam, kerst, kerstkoekje, koekjes, pasen, valentijn

Nutrition

Calorieën: 156kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 2g | Fat: 11g | Saturated Fat: 7g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 46mg | Sodium: 85mg | Potassium: 31mg | Fiber: 1g | Sugar: 12g | Vitamin A: 338IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 10mg | Iron: 1mg

Pin deze Linzer koekjes met jam!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Jam koekjes

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close