Linzer koekjes zijn twee heerlijke laagjes zachte koek, met een goede laag jam ertussen. De traditionele Oostenrijkse koekjes met jam zijn eigenlijk het hele jaar super lekker om te maken, en natuurlijk ook om te eten, maar ze passen extra goed bij Kerst. Voor deze koekjes heb je naast een oven geen andere keukenmachines nodig, gewoon lekker kneden met je handen!
Een Linzer koekje is een Kerstkoekje met jam, heel leuk om gezellig samen te maken. Beetje kneden, vormpjes uitsteken, bakken en dan besmeren met jam. Een heerlijke, ontspannen (familie)bezigheid.
Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!
Linzer koekjes
Linzer koekjes zijn ontzettend klassiek en komen van origine uit de stad Linz in Oostenrijk. Mocht je het je afvragen: ja, ze zijn inderdaad afgeleid van de Linzer torte.
Linzer koekjes zijn ook wel bekend als Linzer ogen. Vroeger hadden de koekjes namelijk één of drie gaten, die gezien werden als de ogen van de koekjes. Tegenwoordig zie je allerlei soorten vormen voorbij komen en help je zelfs speciale Linzer uitstekers.
In de Kerstperiode vind ik het leuk om voor een sterretje te gaan, met Valentijn voor een hartje en met Pasen voor konijntjes. Je kunt natuurlijk ook voor de traditionele ronde gaatjes kiezen.
Jamkoekjes
Het zal je niet verbazen dat deze koekjes ook wel bekend staan als jamkoekjes. De jam wordt tussen de twee koekjes gesmeerd en doordat je uit het bovenste koekje een vormpje steekt, kun je de jam heel mooi zien zitten.
Je kunt deze Linzer koekjes ook heel lekker vullen met bijvoorbeeld chocoladepasta, pistachepasta of lemon curd.
Pin deze Linzer koekjes met jam!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.