Luchtige bruine boter geïnspireerd door Ron Gastrobar

Deel met vrienden en familie

Luchtige bruine boter is een heerlijke manier om je boter net even wat extra’s te geven, zonder er ingrediënten aan toe te voegen. Een klein beetje keuken magie? Stiekem is het heel simpel te maken.

Het kan inmiddels geen geheim meer zijn dat ik graag bij Ron Gastrobar kom. Vooraf krijg je altijd een zak met brood, met verrukkelijke boter. Van de week besloot ik het gewoon zelf eens proberen na te maken, ik had immers al eens bruine boter gemaakt voor een rabarbercake. Wellicht dat ik het simpel kon omtoveren tot luchtige boter? Het ging nog makkelijker dan verwacht. Bij Ron Gastrobar sprenkelen ze ook nog uitgebakken vetspekjes (kaantjes) over de bruine boter, maar ik sla dat over.

Door het bruinen van de boter krijgt het een heerlijke zachte, notige smaak. Leuke bijkomstigheid: je keuken zal helemaal ruiken naar een ambachtelijk banketbakkerij!

luchtige bruine boter Ron Gastrobar

Ingrediënten Luchtige bruine boter

Ongezouten roomboter (kies boter van goede kwaliteit)
fleur de sel of zoutvlokken

Overige benodigdheden: steelpan en hand- of standmixer.

  1. Smelt de boter op middenhoog vuur in een steelpannetje, zoals je dit vast vaker hebt gedaan. Laat het echter op het vuur staan.Je zult merken dat de boter nog flink wat geluid gaat maken, dit hoort erbij.
  2. Draai het pannetje af en toe rond. Begint al lekker te ruiken in de keuken hè? De boter is als het ware aan het karameliseren.
  3. Laat staan tot de boter mooi bruin is geworden. Schep af en toe het schuim een beetje opzij zodat je de kleur goed in de gaten kan houden. De gesmolten boter heeft nu ongeveer de kleur van Amaretto of brandy.
  4. Giet alle boter uit de pan, ook de bruine deeltjes. Roer goed door en laat afkoelen.
  5. Klop de afgekoelde bruine boter met wat fleur de sel en een elektrische mixer tot het heerlijk luchtig en licht van kleur is.

Een lekker plakje zelfgemaakt brood erbij maakt het helemaal af! Kijk wel uit dat je je niet al helemaal vol met brood eet, voordat je aan het eten begint; deze boter is namelijk verraderlijk lekker!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close