Macaroni met Ham en Kaas

Deel met vrienden en familie

Dit recept voor macaroni met ham en kaas is precies zoals je het je herinnert van vroeger: eenvoudig, romig en knapperig uit de oven. Een heerlijke macaroni-ovenschotel die perfect is voor drukke dagen, maar ook lekker genoeg voor het weekend. Deze ovenschotel is een echte klassieker, super kidsproof en staat zó in de oven. Een makkelijke maaltijd voor het hele gezin, waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en iedereen blij mee maakt!

Macaroni met ham en kaas recept

 We houden het recept heerlijk eenvoudig en klassiek. Gewoon zo al mega lekker, maar je kan ook zelf lekker variëren met kruiden en extra’s. Ik vind bijvoorbeeld stukjes kip en wat verse dragon er ook heerlijk bij. Of verse bieslook door de saus! Yumm. Ik gebruik verschillende soorten kaas, maar vind het altijd wel fijn om in ieder geval cheddar te nemen.

Close up van Macaroni met ham en kaas ovenschotel

Ovenschotel Macaroni

De ovenschotel met macaroni maak ik zelf het liefst met grotere macaroni schelpjes (macaroni grande), dit geeft het net even wat meer structuur en in de schelpjes gaat dan lekker de saus zitten. Je kan het ook prima maken met gewone macaroni. Zelfs volkorenpasta werkt heel goed. Wil je een rijkere saus? Gebruik dan volle melk of vervang een deel van de halfvolle melk door room (ongeslagen room). Let op, je voegt dan ook meteen flink wat calorieën toe!

Ovenschotel Macaroni met kaas en ham geserveerd met broccoli voor een kidsproof maaltijd

Wat eet je er bij?

Je kunt ook heel goed wat groente door je macaroni ovenschotel heen scheppen, voordat deze de oven in gaat. Deze keer kies ik ervoor om de groente apart te doen. Om het hier thuis lekker kidsproof te houden, serveer ik het dan graag met broccoli, want dat gaat er de laatste tijd altijd wel in. Zelf vind ik het ook heerlijk om er een simpele Italiaanse salade bij te eten – met sla, tomaat, lekkere olijfolie en wat balsamico. Een Griekse Salade combineert er ook heerlijk bij!

Macaroni met Ham en Kaas

Dit recept voor macaroni met ham en kaas is precies zoals je het je herinnert van vroeger: eenvoudig, romig en knapperig uit de oven. Een heerlijke macaroni-ovenschotel die perfect is voor drukke dagen, maar ook lekker genoeg voor het weekend. Deze ovenschotel is een echte klassieker, super kidsproof en staat zó in de oven. Een makkelijke maaltijd voor het hele gezin, waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt en iedereen blij mee maakt!
Servings 4 personen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

Macaroni

  • 300 gr macaroni
  • zout
  • 250 gr hamblokjes

kaassaus

  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 1 teentje knoflook
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 1 snuf peper
  • 100 gr cheddar kaas geraspt
  • 100 gr gruyère kaas geraspt

Topping

  • 25 gr cheddar kaas
  • 25 gr gruyère kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C

Macaroni

  • Kook de macaroni in ruim water beetgaar met een goede snuf zout, en giet af. Ben je nog niet klaar met de rest van de stappen, spoel dan eventueel de pasta na met koud water, zodat deze niet verder gaart.
    300 gr macaroni, zout
  • Optioneel, maar wel extra lekker: bak de hamblokjes in een koekenpan aan alle kanten bruin met een vleugje olie. Schep de hamblokjes door je macaroni.
    250 gr hamblokjes

Kaassaus

  • Smelt de boter in een steelpan, voeg 1 geperst teentje knoflook toe en bak dit een halve minuut zachtjes mee - de knoflook moet niet bruin worden. Roer de bloem er doorheen en bak een aantal minuten mee. Roer goed door elkaar. Je hebt nu een roux gemaakt. Het is niet de bedoeling dat de roux echt bruin wordt, zet de pan dus op laag vuur.
    40 gr boter, 40 gr bloem, 1 teentje knoflook
  • Schenk nu scheut voor scheut de melk erbij en roer dit goed door de roux, totdat deze alles heeft opgenomen. Bij de eerste paar keer denk je misschien: wat heb ik nu voor rare klont gecreëerd? Dit is normaal, geen zorgen. Blijf dit herhalen, tot je een mooie egale saus hebt, zonder klontjes. Voeg wat peper en nootmuskaat toe en roer goed door.
    1 snuf nootmuskaat, 1 snuf peper, 500 ml melk
  • Haal de saus van het vuur en roer de kaas er nu doorheen, tot deze gesmolten is.
    100 gr cheddar kaas, 100 gr gruyère kaas

Afmaken

  • Schep de macaroni en hamblokjes door je kaassaus heen en meng goed. Schep alles in je ovenschaal.
  • Bestrooi met extra kaas en bak in het midden van de oven mooi goudbruin, ongeveer 15 minuten!
    25 gr cheddar kaas, 25 gr gruyère kaas

Notities

4 flinke porties
Author: Mariska
Calories: 853kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans, Nederlands
Trefwoord: ovenschotel, pasta

Nutrition

Calorieën: 853kcal | Carbohydrates: 71g | Protein: 44g | Fat: 43g | Saturated Fat: 22g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 12g | Trans Fat: 0.4g | Cholesterol: 131mg | Sodium: 1142mg | Potassium: 584mg | Fiber: 3g | Sugar: 9g | Vitamin A: 950IU | Vitamin C: 0.5mg | Calcium: 675mg | Iron: 2mg

Pin dit recept voor Macaroni met ham en kaas Ovenschotel!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
ovenschotel macaroni met ham en kaas

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close