Makkelijke Kimchi met Gochujang

Deel met vrienden en familie

Makkelijke kimchi met gochujang, die je zelf thuis kunt maken! Wie kennis heeft mogen maken met de Koreaanse keuken, kent ook zeker kimchi. Met een aantal simpele handelingen heb jij binnenkort gewoon een homemade pot kimchi in huis!

Grappig toeval
Op de dag dat mijn kimchi klaar was, kwam dit artikel van het AD online, waarin beschreven wordt hoe gezond kimchi is. Je schijnt er dus echt betere aderen van te krijgen. Is dat even mooi meegenomen!!

Mijn kimchi vs. uitgebreide, traditionele kimchi
Hoewel kimchi voor de meeste Koreanen echt een familierecept is (iedereen maakt het net even anders), neem ik met mijn kimchi een kleine shortcut. Bij de meeste kimchi recepten is het gebruikelijk om Gochugaru en in veel gevallen ook een papje met rijstmeel te maken. Ik gebruik Gochujan, hier zit het beide ook in.

Niet alleen is dit makkelijker (want minder stappen), maar in Nederland is Gochujan ook een stuk makkelijker verkrijgbaar. Waarschijnlijk ga ik ook nog wel eens een uitgebreide, traditionelere kimchi maken, maar voor nu is dit ook heel erg lekker!!

Kimchi stappen in foto's

Ingrediënten Makkelijke Kimchi

1 Chinese kool
4 lente uitjes
200 gr rettich (optioneel)

75 gr zeezout
1-6 eetlepels Gochujang pasta  (1 voor milde kimchi, 3 voor gemiddeld en 5/6 als je van pittig houdt)
1-2 cm verse gember
2-4 teentjes knoflook

Overige benodigdheden: Grote kom, vergiet, luchtafsluitbare pot en eventueel handschoenen

Bereiding

 1. Snijd de harde kont van de Chinese kool af, snijd de kool in de lengte doormidden, leg hem plat, snijd hem nogmaals doormidden en dan in 4-5 stukken (zie foto’s).
 2. Voeg het zout toe aan de kool en masseer dit in. Je zult zien dat de kool begin te slinken. Voor het zouten had ik twee schalen nodig voor de kool, maar na het zouten past het wel in één kom!
 3. Voeg water toe (ongeveer 150 ml) en sluit de kom af met een bord met daarop iets zwaars. Ik gebruikte een blik met bonen die ik toevallig had liggen. Laat dit één tot twee uur staan.
 4. Terwijl de kimchi bezig is, kunnen we verder gaan met de lente ui en rettich (optioneel). Snijd deze ongeveer net zo lang als de stukken kool. Rasp de gember en knoflookteentjes en meng dit alvast met je Gochujang pasta.
 5. Spoel de kool om in koud water. Ik heb dit drie keer gedaan met een redelijk schone kool, maar vaker kan geen kwaad. Laat dit heel goed uitlekken. Laat het gerust 15 minuten in de vergiet staan om goed uit te lekken.
 6. In een grote kom masseer je de kool, rettich en lente ui in met het Gochujang, gember en knoflookmengsel.Het is handig om hier handschoenen voor te gebruiken, maar niet 100% noodzakelijk.
 7. Plaats dit in een luchtafsluitbare pot en duw de kimchi goed naar beneden.

Deel twee: fermenteren

 1. Schep dagelijks je kimchi goed om en duw het weer goed aan. Als je wilt kun je nu al proeven. Het is heel interessant om te proeven hoe de smaak verandert.
 2. Na vier dagen is je kimchi klaar, maar lekkerder is het nog om het nog 1 tot 2 weken te laten trekken. Bewaar de kimchi op een koele plek (bijvoorbeeld in de koelkast of op het balkon met koud weer!).

Eet smakelijk! Kende jij kimchi al? En waar eet jij graag kimchi bij?

Pin deze Makkelijke kimchi!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Makkelijk Kimchi met gochujang

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. Goedemorgen Mariska,
  Welke rijstwijnazijn gebruik jij, en als er geen chinese kool is kan ik dan een andere koolsoort gebruiken?
  Trouwens, je hebt een geweldige site!
  Alvast bedankt voor je antwoord
  Gr
  Rens

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close