Scones zijn het hele jaar door lekker, maar voor mij horen ze eigenlijk echt bij het paasontbijt. Ze zijn makkelijk en snel te maken en zorgen er binnen no-time voor dat je keuken vol heerlijke geuren staat.
Engelse Scones
Scones worden in Engeland altijd met clotted cream gegeten, helaas is dit in Nederland moeilijker te verkrijgen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon slagroom gebruiken. Naast clotted cream worden ze vaak besmeerd met lemon curd en jam.
Lekker ontbijten
Zin in lekkere scones voor het ontbijt, maar heb je geen zin om extra vroeg op te staan? Je kunt de scones makkelijk een dag van tevoren maken, ze zullen nog steeds lekker zijn! Je kunt natuurlijk ook ‘s avonds het deeg maken en ‘s ochtends alleen de scones nog even afbakken. Zo hoef je minder vroeg je bed uit, maar ruikt het toch lekker in de keuken.
Ingrediënten Makkelijke Scones
voor 14-18 scones
460 gr bloem + extra voor je werkblad
150 gr echte koude boter zonder zout
75 gr suiker
20 gr bakpoeder
snufje zout
150 ml melk
1 ei + 1 extra eierdooier
Bereiding
- Meng alle droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en het snufje zout) goed door elkaar. Voeg vervolgens de koude klontjes boter toe en kneed dit goed, maar kort door. Ik doe dit zelf het liefste in de keukenmachine, dat gaat het snelst en geeft in mijn geval de minste rommel, maar je kunt het ook wel goed met de hand kneden.
- Klop één ei los met de melk en voeg dit toe aan je deeg. Kneed dit tot een samenhangend deeg. Kneed niet langer dan nodig is, klaar is klaar, je wilt het deeg niet ‘over kneden’.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast tot rust komen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol je deeg uit. Je wilt dat je deeg ongeveer twee centimeter dik is.
- Steek uit het deeg zoveel mogelijk rondjes van ongeveer vijf centimeter. Zelf heb ik hier speciale stekers voor, maar je kunt ook gewoon een glas gebruiken!
- Bak de scones in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dit zal ongeveer 10 tot 12 minuten in beslag nemen.
Eet smakelijk! Opzoek naar nog meer paas recepten of andere lekkere zoetigheden? In de recepten index kom je genoeg lekkers tegen!
Pin deze Makkelijke Scones!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Scones heb ik echt heel lang niet gehad! En ze zijn zo lekker, dus een heel goed idee 😀
Dat heb ik ook altijd! Rond Pasen denk ik er opeens weer aan 😅
Beste Mariska,
Dit is geen comentaar maar een Tip.
Voor de mensen zonder bakervaring is het misschien fijn om te vermelden dat ze de scones met de losgeklopte eidooier moeten bestrijken.
Beste Gerrie,
Bedankt voor de tip! Zo helpen we elkaar weer een handje!
Het lijkt het me goed als dit in het recept vermeld wordt, omdat bij de ingredienten staat “1 ei + 1 extra eierdooier” maar bij de bereiding staat niet wat er met die extra dooier moet gebeuren. De meeste mensen lezen alleen het recept en niet de reacties.
Kan ik deze een dag van tevoren maken en bijvoorbeeld. In een trommel bewaren? Of is het beter de rondjes deeg in de koeling te bewaren en op het laatste moment af te bakken?
Hier worden ze altijd meteen opgegeten, maar zelf zou ik voor die laatste optie gaan. Laat ze wel even 5 a 10 minuten op temp komen voordat je ze in de oven zet.