Deel met vrienden en familie

Makreelsalade is één van de lekkerste salades met vis. Meestal eet ik ‘t op brood, maar het is ook heerlijk bij de borrel op een toastje. Deze salade maak je zelf in een handomdraai!

Makreelsalade maken

Bijna altijd als we naar de Marqt gingen liet ik me verleiden tot het kopen van een (veel te duur) bakje verse makreelsalade voor op brood. Thuis meteen op een dikke plak rustiek brood, echt genieten. Helaas is met het overname door Ekoplaza de salade hier verdwenen.

Gelukkig is makreelsalade maken heel erg makkelijk. Het is niet veel meer dan een stukje gerookte makreel uit elkaar plukken en de rest er doorheen roeren. Bij mijn recept, gebaseerd op dat van de Marqt, hoef je alleen een beetje bieslook fijn te snijden. Fluitje van een cent, toch?

Het lekkerste (en goedkoopste) is het om een makreel te kopen die je zelf nog moet schoonmaken. Vaak kun je dan ook een lepeltje minder mayo gebruiken, omdat de vis nog lekker sappig en vettig is.

Makreelsalade maken

Variaties

Dit recept voor makreelsalade heb ik natuurlijk gebaseerd op mijn favoriete makreelsalade voor op brood, maar je kunt er heel goed mee variëren. Vervang de kappertjes bijvoorbeeld eens door fijngesneden augurk. Voeg wat fijngesneden rode ui toe of wat appel! Ook bleekselderij (ook heel fijngesneden!) smaakt heel lekker bij makreel.

Wil je een gezonde makreelsalade maken? Vervang de mayonaise dan door yoghurt. Dit maakt het geheel wel wat zuurder, dus het kan zijn dat je het citroensap dan weg kan laten.

Op zoek naar meer salades voor op brood? Probeer dan ook eens: Kip Kerrie Salade of Pittige eiersalade met Sriracha.

Makreelsalade

Makreelsalade is één van de lekkerste salades met vis. Meestal eet ik 't op brood, maar het is ook heerlijk bij de borrel op een toastje. Deze salade maak je zelf in een handomdraai!
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Ingrediënten

  • 150 gr gerookte makreel
  • 3-4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel bieslook fijngesneden
  • 1 kneepje citroensap
  • 1 snuf witte peper
  • 1 à 2 drupjes honing, agave of johannesbroodpitmeel-siroop optioneel *

Instructies

  • Pluk de makreel uit elkaar met een vork. Dit gaat meestal het makkelijkste in een kom, dan hoef je alleen een beetje te roeren.
    150 gr gerookte makreel
  • Voeg lepel voor lepel de mayonaise toe tot je salade net aan smeuïg is.
    3-4 eetlepels mayonaise
  • Roer de kappertjes, bieslook, citroensap en witte peper er doorheen.
    1 eetlepel kappertjes, 1 kneepje citroensap, 1 snuf witte peper, 1 eetlepel bieslook
  • Proef. Is je makreelsalade wat zoutig? Voeg dan een kleine drupje honing of siroop toe.
    1 à 2 drupjes honing, agave of johannesbroodpitmeel-siroop

Notities

* ik gebruik hier graag johannesbroodpitmeel-siroop voor. 
Auteur: Mariska
calorieën: 88kcal
Gang: Bijgerecht, borrel, broodje, brunch, lunch, ontbijt
Keuken: Europees, Nederlands
Trefwoord: broodsalade, makreel

Nutrition

Calorieën: 88kcal | Carbohydrates: 0.3g | Protein: 6g | Fat: 7g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 4g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 23mg | Sodium: 177mg | Potassium: 52mg | Fiber: 0.1g | Sugar: 0.1g | Vitamin A: 137IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 62mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Makreelsalade voor op brood!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Makreelsalade voor op brood

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close