Mango Sambal: pittig, fris met een vleugje zoet

Mango Sambal Indisch
Mango Sambal is heerlijk bij vis en kip, maar doet het ook heel goed bij een groente gerecht. Eerst is het fris, daarna zoet en dan komt snel de pittigheid binnen. Gelukkig kun je deze sambal net zo pittig maken als je zelf lekker vindt.

Natuurlijk past deze sambal lekker bij de saté, een stukje gebakken vis, bij de gado gado of een heerlijke buddha bowl. Mocht je op zoek zijn naar iets avontuurlijkers, serveer het dan eens bij een bolletje kokosijs!

Net als wij gek op de Indonesische keuken? Dan hebben we nog veel meer recepten voor je.

Wanneer de mango niet in seizoen is, en dat is het in Nederland natuurlijk helemaal zelden, gebruik dan diepvries mango. Net zo lekker in dit recept, aangezien je het toch verwarmt. Bijkomend voordeel: de mango is al gesneden. Lekker makkelijk! Als ik gek wil doen voeg ik zelfs nog een blokje diepvries passievrucht toe.

Mango Sambal

250 gr mango in blokjes
2 groene rawit pepers
1 groene jalapeño
2 teentjes knoflook
1 middelgrote ui
1 theelepel palmsuiker
rasp van de schil van 1 limoen
2 eetlepels olie (zonnebloem-, arachide- of rijstolie)

Bereiding

  1. Snijd de pepers, knoflook en ui grof. Maal alles fijn in een keukenmachine of Nutribullet, maar maak er geen pap van.
  2. Schep over in een vijzel en vijzel kort, tot de oliën vrijkomen.
  3. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin het mengsel.
  4. Voeg de blokjes mango toe en laat 10 minuten stoven. Voeg op de helft van de tijd de rasp van de limoen toe.
  5. Prak de mango fijn met een vork. Je kunt het ook terug scheppen in de vijzel, maar met een vork in de pan gaat het veel makkelijker.
  6. Proef en voeg eventueel nog wat palmsuiker toe, mocht je sambal te pittig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *