Martabak Telor, ook wel geschreven als Murtabak of Motabbaq, is een hartige Indonesische / Maleisische streetfood snack. Een heerlijke hartige vulling wordt gemengd met ei (telor), gehuld in een dun deegje, dat vervolgens knapperig wordt gebakken in een laagje olie.
Martabak
Martakbak vindt zijn oorsprong waarschijnlijk ergens in de buurt van Yemen, maar heeft zich inmiddels al verspreid naar Saoedi-Arabië, Indonesië, Maleisië, Singapore, Brunei, Zuid-Thailand en Bangladesh.
Martabak wordt op verschillende manieren gevuld, afhankelijk van de regio waar ze wordt gemaakt. Wij gaan voor de versie die we uit het zuiden van Maleisië en Indonesië kennen, met gehakt. Zoals je misschien wel weet is de Indonesische keuken erg populair bij Flying Foodie. Je kunt zelf heel goed variëren met de vulling; maak bijvoorbeeld eens een vegetarische vulling of eentje met kip. Zelf vind ik het stiekem heel lekker om een plakje smeltkaas toe te voegen aan de vulling.
Kant-en-klaar deeg of zelf maken?
Een Martabak is een vulling, gevouwen in een dun jasje van gebakken deeg. Je kunt hier zelf het deeg voor maken, maar dit kost een stuk meer tijd, vooral omdat het deeg moet rijzen. Je kunt ook kiezen voor grote loempiavellen. Deze zijn in de diepvries van de grotere supermarkten en toko’s tegenwoordig goed te krijgen.
Het voordeel van zelfgemaakt deeg is (behalve de smaak) dat het deeg een stuk flexibeler is. Het vouwt dus veel makkelijker op tot een pakketje zonder te scheuren, dan de loempiavellen.
Pin dit recept voor Martabak Telor!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Kan je ze ook invriezen of raad je dat niet aan? Als ik ze invries kan dat dan meteen zonder het te frituren?
Ik ben geen fan van het invriezen van eieren. Komt de smaak en textuur niet ten goede. Je kan ze wel tot ongeveer 3 dagen goed verpakt in de koelkast bewaren.