Martabak Telor

Deel met vrienden en familie

Martabak Telor, ook wel geschreven als Murtabak of Motabbaq, is een hartige Indonesische / Maleisische streetfood snack. Een heerlijke hartige vulling wordt gemengd met ei (telor), gehuld in een dun deegje, dat vervolgens knapperig wordt gebakken in een laagje olie. 

Martabak 

Martakbak vindt zijn oorsprong waarschijnlijk ergens in de buurt van Yemen, maar heeft zich inmiddels al verspreid naar Saoedi-Arabië, Indonesië, Maleisië, Singapore, Brunei, Zuid-Thailand en Bangladesh.

Martabak wordt op verschillende manieren gevuld, afhankelijk van de regio waar ze wordt gemaakt. Wij gaan voor de versie die we uit het zuiden van Maleisië en Indonesië kennen, met gehakt. Zoals je misschien wel weet is de Indonesische keuken erg populair bij Flying Foodie. Je kunt zelf heel goed variëren met de vulling; maak bijvoorbeeld eens een vegetarische vulling of eentje met kip. Zelf vind ik het stiekem heel lekker om een plakje smeltkaas toe te voegen aan de vulling. 

Murtabak indonesisch street food

Kant-en-klaar deeg of zelf maken?

Een Martabak is een vulling, gevouwen in een dun jasje van gebakken deeg.  Je kunt hier zelf het deeg voor maken, maar dit kost een stuk meer tijd, vooral omdat het deeg moet rijzen. Je kunt ook kiezen voor grote loempiavellen. Deze zijn in de diepvries van de grotere supermarkten en toko’s tegenwoordig goed te krijgen. 

Het voordeel van zelfgemaakt deeg is (behalve de smaak) dat het deeg een stuk flexibeler is. Het vouwt dus veel makkelijker op tot een pakketje zonder te scheuren, dan de loempiavellen. 

Martabak Telor

Martabak Telor, ook wel geschreven als Murtabak of Motabbaq, is een hartige Indonesische / Maleisische streetfood snack. Een heerlijke hartige vulling wordt gemengd met ei (telor), gehuld in een dun deegje, dat vervolgens knapperig wordt gebakken in een laagje olie. 
Porties 15 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 prei
  • 600 gr rundergehakt
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 0.5 theelepel gemalen koriander
  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 1 goede snuf zout
  • 1 goede snuf peper
  • 6 eieren
  • 1 pak grote loempiavellen (of vers deeg)
  • neutrale olie om in te bakken

Instructies

  • Snijd de prei in halve ringen en was goed met koud water. Laat goed uitlekken.
    1 prei
  • Snipper de ui en snijd of rasp de gember en knoflook fijn.
    1 ui, 3 cm gember
  • Verwarm olie in een stevige koekenpan en fruit hier de helft van je ui in.
    neutrale olie
  • Voeg na een paar minuten het gehakt, de gember, knoflook en alle droge kruiden toe en bak tot het gehakt rul is.
    600 gr rundergehakt, 4 teentjes knoflook, 3 cm gember, 1 theelepel gemalen komijn, 0.5 theelepel gemalen koriander, 0.25 theelepel kurkuma, 1 goede snuf zout, 1 goede snuf peper
  • Voeg de prei toe en bak kort mee. Schep over in een bak of kom en laat afkoelen. Eventueel in de koelkast.
  • Klop de eieren los en meng dit, samen met de overgebleven ui, door het gehaktmengsel heen.
    6 eieren
  • Schep een flinke lepel gehakt met ei midden op een loempiavel. Vouw de zijkanten over elkaar zodat je een vierkant pakketje hebt. Herhaal tot je vellen óf de vulling op zijn.
    1 pak grote loempiavellen
  • Verhit een laag van ongeveer een centimeter olie in een stevige koekenpan. Verhit en bak hier op middelhoog vuur je pakketjes in, tot ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn.
    neutrale olie
Auteur: Mariska
Gang: borrel, brunch, hapje, lunch, street food
Keuken: Aziatisch, Indonesisch
Trefwoord: gehakt, loempiavellen

Pin dit recept voor Martabak Telor!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Martabak Telor

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Kan je ze ook invriezen of raad je dat niet aan? Als ik ze invries kan dat dan meteen zonder het te frituren?

    1. Mariska Author says:

      Ik ben geen fan van het invriezen van eieren. Komt de smaak en textuur niet ten goede. Je kan ze wel tot ongeveer 3 dagen goed verpakt in de koelkast bewaren.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close