Mascarpone panna cotta met dronken vijgen

Mascarpone panna cota met dronken vijgen
Mascarpone panna cotta met dronken vijgen is een heerlijk luxe dessert, dat toch heel simpel te maken is. Panna cotta is het romige Italiaanse toetje, dat altijd een glimlach op mijn gezicht kan toveren.

Heb je liever geen alcohol in je toetje, dan kun je de vijgen ook gewoon ‘rauw’ gebruiken of ze smoren in een suiker siroop met een paar druppels vanille extract, in plaats van de Licor 43. Ben je op zoek naar een gezonder toetje? Dan raad ik je aan dit recept over te slaan en eens rond te kijken bij de andere toetjes 😉

Benodigdheden Mascarpone panna cotta met dronken vijgen

voor 4 personen
Mascarpone panna cotta
120 gr Mascarpone
10 gr gelatine
50 gr suiker
200 ml melk
100 ml room
2 vanille stokjes

Bakspray/olie

Dronken Vijgen
2 a 3 vijgen
150 ml Licor 43 (of Marsala wijn)
1 eetlepel suiker
1 klontje boter

4 bitterkoekjes

Bereiding Mascarpone panna cotta met dronken vijgen

Mascarpone panna cotta

  1. Schraap de vanille peulen leeg en doe de inhoud ervan, samen met room, melk en suiker in een steelplantje. Gooi ook de lege peulen in het pannetje. Verwarm op midden hoog vuur, totdat alle suiker opgelost is. Zet opzij, zodat de vanille smaak goed in kan trekken. Dit duurt zo’n 10 à 15 minuten.
  2. Week de gelatine blaadjes in een grote kom met koud water. Vis de vanille peulen uit de room, knijp de gelatine goed uit en roer deze goed door de room. Voeg vervolgens de Mascarpone toe en klop goed door met een garde of een handmixer. Het kan zijn dat je nog kleine klontjes Mascarpone ziet, dit geeft niet.
  3. Spray je vormpjes in met een klein beetje olie en vul ze met het panna cotta mengsel.
  4. Plaats in de koelkast tot de Mascarpone panna cotta stijf is geworden of totdat je hem gaat gebruiken.

Dronken Vijgen

  1. Snijd de vijgen in kwartjes. Plaats de suiker, boter en licor 43 in een pannetje en verwarm zachtjes, tot de suiker is opgelost. Voeg de vijgen toe (met een snijdzijde naar beneden) en laat ze zachtjes smoren, totdat de vijgen zacht zijn geworden.
  2. Zet samen met het vocht apart, totdat je het gaat gebruiken.

Het geheel

  1. Hak en snijd de bitterkoekjes tot je grove kruimels krijgt.
  2. Haal je Mascarpone panna cotta uit de koelkast, dip de vormpjes even in een warm water badje en keer ze om op een bordje. Voeg dronken vijgen en bitterkoekjes kruimels toe. Als je het lekker vindt, dan kun je ook nog wat van de Licor 43 vijgen siroop toevoegen als saus.

Eet smakelijk! Van welk luxe dessert kun jij altijd genieten?

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *